Cand poate sa aiba loc expulzia steriletului?

Odata montat un dispozitiv intrauterin, putem spune ca riscul de a concepe o sarcina scade si chiar ajunge la zero insa s-a remarcat de catre paciente (in unele cazuri, nu in mod frecvent) ca secundar insertiei steriletului, pot apare contractii uterine ce pot conduce la expulzia acestui tip de dispozitiv contraceptiv intrauterin. In momentul in care pacienta a remarcat prezenta unor contractii ce intereseaza aparatul genito reproducator, trebuie sa apeleze de urgenta la medic pentru a primi prim ajuror medical si tratament de specialitate. In lipsa primului ajutor medical de specialitate si in lipsa tratamentului cu antispastice si sedative se poate ajunge la esecul tehnicii de montare a steriletului si anume mai exact se poate ajunge la expulzia acestuia.
Expulzia dispozitivului intrauterin
Din punct de vedere statistic s-a remarcat ca expulzia steriletului poate avea loc in mod frecvent in prima luna de la montarea acestuia si pana in luna a treia din punct de vedere cronologic, rareori s-au raportat cazuri de expulzie a steriletului la un an de zile de la montarea steriletului. Pacienta poate remarca expulzia steriletului in momentul aparitiei menstrei (primele 3 menstre), in special dupa o sangerare abundenta din punct de vedere cantitativ si continua, din punct de vedere calitativ. Expulzia steriletului poate fi totala (pacienta poate remarca prezenta steriletului in sangele menstrual eliminat) sau partiala, atunci cand steriletul poate fi prezent in canalul cervical.
De ce are loc expulzia steriletului?
Evident ca expulzia steriletului tine in mod direct in mare parte de factorii de risc care ii prezinta pacienta si anume varsta la care pacienta decide sa si monteze un astfel de dispozitiv contraceptiv intrauterin, momentul ales pentru insertia steriletului (mai exact statusul biologic al pacientei), forma anatomica si dimensiunile uterului, tipul si modelul de sterilet pe care pacienta doreste sa il foloseasca, prezenta sau nu a patologiilor ce pot interesa aparatul reproducator in mod direct si care au ca si contraindicatie montarea unui astfel de dispozitiv.
Din punct de vedere statistic s-a remarcat ca expulzia dispozitivului intrauterin de tip sterilet este mai frecventa la pacientele tinere si la cele care nu au prezentat nicio sarcina in antecedente ( nulipare). Forma anatomica a uterului ( uterul unicorn spre exemplu), prezenta sau nu a fibroamelor, a sinechiilor sau a aderentelor constituie de asemenea factori de risc care pot determina expulzia steriletului. Topografia uterului in timpul menstruatiei ( distantele masurate ecografic transversal si longitudinal), distanta masurata ecografic intre orificiile tubo- uterine, modificarile topografice de arhitectura ale uterului in timpul ovulatiei si in timpul menstruatiei pot constitui si ele factori predispozanti ce pot conduce sau pot favoriza expulzia steriletului. Pacienta trebuie sa cunosca si faptul ca pot exista de asemenea si vicii de procedura la fixarea steriletului sau insertia defectuoasa a acestuia insa pacienta trebuie sa stie faptul ca arhitectura uterului trebuie sa permita medicului sa fixeze acest tip de dispozitiv intrauterin la nivelului fundului uterin si nu in alta parte. S-a remarcat faptul ca daca expulzia steriletului este de tip iterativ este necesara o histerometrie si o histerografie pentru a se depista cauzele unei expulzii repetate. Viata sexuala, igiena locala si igiena sexuala (evitarea contactarii bolilor cu transmitere sexuala) constituie de asemena factori ce pot influenta in mod direct sau indirect expulzia totala sau partiala a unui sterilet.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Hetea Andreea, Obstetrica-Ginecologie