Când se produce maturizarea sexuală la fete?
În cursul dezvoltării ontologice intervin numeroși factori care influențează creșterea organismului. Astfel, în perioada intrauterină procesul de creștere este favorizat de schimburile placentare și hormoni placentari. În perioada postnatală controlul procesului de creștere revine hormonilor secretati de organismul copilului, o importanţă deosebită având hormonii tiroidieni. În perioada prepubertară și pubertară, rolul cel mai important îl au hormonii estrogeni și antrogeni, secretati de corticosuprarenale și de ovare, care determină accelerarea creșterii scheletului și stimulează osificarea cartilajelor diafizo-epifizare.
Pentru că ştim că îţi doreşti tot ce este mai bun şi vrei să fii mereu la curent cu informaţii practice despre sănătate, Farmaciştii Catena îţi recomandă cardul Safe for You care îţi oferă posibilitatea de a achiziţiona produse pentru contracepţie şi pentru uz feminin cu până la 25% REDUCERE. Cardul se eliberează pe loc la Catena, după completarea unui simplu formular, iar tu beneficiezi de reduceri, promoţii şi campanii de informare create de către specialiştii Catena, cu gândul la sănătatea ta.
Cine produce maturizarea sexuală?
Intervenția secreţiei glandelor corticosuprarenale în timpul pubertății este ilustrată de o dublare a greutății glandei la 20 de ani față de aceea constatată la vârstă de 8 ani, creșterea această continuă lent până la 25 de ani. În perioada prepubertară, hormonii androgeni secretaţi de corticosuprarenale produc puseul de creștere prepubertar, închiderea cartilajelor diafizo-epifizare la oasele lungi, apariția pilozității pubiene și axilare, constituind în același timp principala sursă de estrogeni, prin conversie periferică.
Hormonii estrogeni în timpul pubertății sunt produși în special de ovare, favorizând dezvoltarea mamalelor, uterului, vaginului și organelor sexuale externe.
Hipofiza anterioară între 8-20 de ani își dublează greutatea, atingând-o pe cea din perioada adultă. La apariția puseului de creștere prepubertară un rol important revine hormonului de creștere (STH).
Glanda tiroidă prezintă de asemenea o mărire a greutății de 20 de ori în perioada cuprinsă între 8-20 de ani, datorită creșterii secreţiei de hormon tirostimulant (TSH) de către hipofiză.
Ce modificări aduce pubertatea?
Pubertatea normală se caracterizează prin succesiunea următoarelor modificări: dezvoltarea mamelelor (telarha), urmată de apariția pilozității pubiene (pubarha) și apoi de apariția primei menstruații (menarha).
În mod obișnuit, dezvoltarea mamelelor este urmată sub acțiunea hormonilor androgeni de apariția pilozității pubiene care se întinde pe o perioadă de circa trei ani, mai întâi pe marginile libere ale labiilor mari, în final dispoziția pilozității amintind pe aceea a unui triunghi isoscel cu vârful în jos și baza pe marginea superioară a pubisului în regiunea muntelui lui Venus.
Modificările din partea organelor genitală datorită secreţiei de estrogeni constau în dezvoltarea labiilor mari care acoperă deschiderea vulvei, dezvoltarea clitorisului și a glandelor lui Bartholin, a uterului și a trompelor, anatomo-funcţional aceste organe apropiindu-se de aspectul întâlnit la femeia adultă.
Prima menstruație, ilustrând măturarea foliculilor ovarieni apare la circa doi ani de la puseul de creștere staturală în perioada prepubertară. În primele luni sau ani după menarhă, ciclurile menstruale sunt anovulatorii, datorită faptului că sistemul de feed-back pozitiv care produce o creștere preovulatorie a LH se maturizează mai târziu după apariția pubertății. Fiind anovulatori, ciclurile menstruale se produc la intervale neregulate, iar curba termică bazală este monofazică fără modificările ce caracterizează momentul ovulației. Se consideră că la sfârșitul perioadei pubertare, femeia este matură pentru reproducere din punct de vedere morfofuncțional.
Cei mai importanți indicatori ai gradului de maturizare sexuală la fete sunt reprezentați de prima menstruație și de stadiul de evoluție a caracterelor sexuale secundare. Trebuie reținut faptul că luat fiecare din acești indicatori nu ilustrează completă maturizare sexuală. Se cunosc cazuri de apariție precoce a menstruației la fete care prezentau o incompletă dezvoltare a caracterelor sexuale secundare. De asemenea se citează cazuri de fete în vârstă de 15-16 ani care prezentau o dezvoltare completă a caracterelor sexuale secundare, în absența însă a ciclului menstrual și a unor tulburări legate de acesta.