Când se recomandă ecografia mamară?
Ecografia mamară presupune investigarea imagistică a sânilor prin folosirea de ultrasunete. Pentru femeile care nu au împlinit încă vârsta de 40 de ani, ecografia mamară este prima metodă recomandată pentru examinarea sânilor. Este o procedură nedureroasă prin care pot fi identificate eventualele inflamații sau infecții mamare acute, ca de exemplu abcesele mamare și mastitele, dar și posibilele traumatisme mamare. Pentru ecografia mamară se folosesc unde sonore de frecvența înaltă, care reușesc să producă imagini detaliate din interiorul sânilor. Imaginea structurilor glandelor mamare și a țesuturilor este redată în alb – negru, permițând depistarea eventualelor tumori sau anomalii ale sânilor.
Ecografia se diferențiază de radiografie (raze X) și de tomografie (scanarea CT) prin faptul că în timpul efectuării procedurii nu sunt folosite niciun fel de radiații, tocmai de aceea metoda este considerată a fi sigură atât pentru mamele care alăptează cât și pentru femeile însărcinate.
Ecografia mamară și rolul ei
În situația în care medicul identifică un nodul suspect în interiorul unuia dintre sâni, poate să recomande ecografia mamară. Acest tip de ecografie permite medicului să stabilească dacă nodulul identificat este o tumoră canceroasă sau dacă este un chist plin cu lichid. În afară de identificarea cancerului mamar, ecografia este folosită de specialistul în imagistică pentru a a localiza nodulul și pentru a afla dimensiunile acestuia.
Ecografia mamară este folosită pentru evaluarea nodulului care apare în san, însă nu poate determina natura canceroasă a nodulului. Pentru a stabili cu certitudine dacă este vorba despre cancer mamar, va fi nevoie de mostre de țesut sau de lichid prelevate din nodul și testate ulterior în laborator.
Cum se realizează ecografia mamară?
Tehnica folosită în timpul examinării nu este complicată și nici nu generează vreun disconfort de natură fizică pacientei. Aceasta va trebui să se așeze pe spate și să permită medicului să îi examineze sânii. Medicul va utiliza o sondă mamară – transductor, după ce va aplica în prima fază un gel pe pielea pacientei pentru ca transductorul să fie mai ușor de folosit. Transductorul este cel care captează ultrasunetele și care le prelucrează oferind imagini ale țesutului mamar. În cadrul acestui tip de examinare nu sunt folosite radiații ionizante, putând fi realizată indiferent de perioada ciclului menstrual.
Ecografia mamară presupune atât evaluarea sânilor precum și examinare la nivelul axilelor. În situația în care medicul identifica leziuni la nivelul sânului, poate să solicite efectuarea unor teste suplimentare. Poate fi vorba despre sonoelastografie și despre mamografie digitală, modalități prin care medicul poate obține date în plus despre noduli. Pentru stabilirea cu certitudine a unui diagnostic, adică pentru a înțelege dacă este o formațiune malignă sau benignă, medicul specialist poate sugera să efectuați un examen citologic (puncție sau biopsie) la nivelul leziunii suspecte. Analizarea imaginilor permite medicului senolog sau specialistului în imagistică să întocmească un raport, raport ce va ajunge ulterior la medicul care a recomandat pacientei examinări suplimentare. După studierea rezultatelor tuturor investigațiilor solicitate, medicul poate să stabilească etapele de tratament care se impun.
Ecografia mamară – de la ce vârstă?
Femeilor cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani li se recomandă ecografia mamară o dată la trei ani, iar celor cu vârste între 30 și 40 de ani o dată pe an. Femeilor care au depășit vârsta de 40 de ani li se recomandă o ecografie mamară la fiecare doi ani, precum și o mamografie 3D, de asemenea o dată la fiecare doi ani.
Se recomandă ca ecografia mamară să fie realizată în primele zile ale ciclului menstrual. Prin efectuarea acestei proceduri se pot identifica modificările structurii mamare, ca de exemplu mastoza fibrochistică. De asemenea, ecografia mamară este recomandată pentru a depista posibile chisturi sau noduli de tip benign sau malign. Medicii insistă și ca femeile să își autoexamineze sânii o dată în fiecare lună. Ecografia mamară este indicată și în situația pacintelor care, în timpul palpării, observă noduli, roșeață, modificări ale pielii sau scurgere mamelară.
Ecografia mamară și avantajele ei
Această investigație este importantă din foarte multe puncte de vedere și efectuarea ei aduce mai multe avantaje pacientei. Este o procedura nedureroasă, noninvazivă și non iradiantă care poate ajuta la stabilirea unui diagnostic. De asemenea, ecografia mamară se realizează rapid, putând să ofere în aceeași zi informații și rezultate. Este o investigație ușor accesibilă și poate fi repetată la orice interval de timp, fără să fie însoțită de restricții, de contraindicații sau de efecte secundare.
Un alt avantaj al ecografiei mamare este acela că nu implică o pregătire specială a pacientei în prealabil. Este o investigație care poate fi efectuată și în cazul femeilor cu implanturi (proteze) mamare, precum și în al celor cu leziuni traumatice mamare. Ecografia mamară durează aproximativ 20 – 40 de minute și este o metodă prin care sânii denși mamografic pot fi examinați cu exactitate. Această procedură are și avantajul de a putea fi efectuată la orice vârstă, fără să conteze dacă femeia este însărcinată sau alăptează.
Diferența dintre ecografia mamară și mamografie
Principala diferența între cele două alternative de investigare este reprezentată de tehnica folosită. În cazul ecografiei se folosesc ultrasunete, iar în cazul mamografiei se folosesc raze X. Este foarte important de menționat că nu există motive de îngrijorare, având în vedere că doza de iradiere este una infimă.
Se întâmplă deseori ca ecografia mamară să fie confundată cu mamografia, iar acest fapt este și o consecință a lipsei de informare în legătură cu prevenirea cancerului la sân. Mamografia și ecografia mamară diferă din punct de vedere al metodei folosite pentru investigare și nu înseamnă că efectuarea uneia elimina necesitatea efectuării celeilalte. Sunt proceduri complementare, care sunt efectuate la solicitarea medicului și în funcție de vârsta pacientei.