Când știi că te-ai vindecat de o relație
Despărțirea nu este ușoară pentru nimeni și nu credem să fi încheiat cineva o relație cu zâmbetul pe buze și chiar dacă a făcut-o, cu siguranță a fost un zâmbet amar. Rămân în spate amintiri, cuvinte, emoții și de cele mai multe ori și sentimente. De aceea, indiferent care este motivul care a dus la ruptură și indiferent cine a luat această decizie, nu este recomandat ca după o despărțire să intri imediat în altă relație pentru că, deși rațional poți crede că ești pregătită, sufletul tău nu este. Iată cum știi că te-ai vindecat după o relație și când este momentul să deschizi larg ușile inimii!
Nu mai simți furie
După orice despărțire simțim, involuntar și poate inconștient, furie. Suntem furioși că nu a funcționat, ne facem reproșuri nouă și celeilalte persoane, investigăm trecutul și căutăm ancore care să ne argumenteze că ceea ce trăim în prezent este ceea ce trebuie. Furia este o etapă normală atâta timp cât nu o lăsăm să ne înnegrească sufletul. În momentul în care începem să ne gândim la fosta relație fără durere și ranchiună putem spune că am dizolvat furia, însă nu este suficient pentru a ne fi vindecat complet.
Nu mai speri la împăcare
Indiferent cine a decis încheierea relației, nouă oamenilor ne place să sperăm în minuni, chiar și fără să conștientizăm întocmai acest tipar. Astfel, fie că ne recunoaștem sau nu, după etapa de furie începem să sperăm la o posibilă împăcare, însă nu ne dorim o neapărat o continuare a relației, ci sperăm ca printr-o minune partenerul să devină ceea ce noi visăm. Suntem creați să trăim în comunitate și ne desprindem destul de greu de experiențele trecutului, prin urmare, mai ales dacă în spate au fost ani de relație, este normal să sperăm la o împăcare și poate chiar să încercăm să facem pasul. Ei bine, în momentul în care simți că te-ai detașat complet de această trăire, înseamnă că te-ai eliberat cu adevărat de fosta relație.
Nu mai vorbești despre trecut
După o despărțire este normal să mai vorbești despre fostul partener și despre trecut. A-ți impune limite în acest sens înseamnă a-ți bloca niște emoții și trăiri și nu este absolut deloc recomandat să faci asta. Această perioada se numește „perioada de doliu” și este acceptată în măsura în care nu durează prea mult și nu devine obositoare pentru cei din jur – pentru că, da, cei din jur pot fi un reper care să te ajute să-ți dai seama dacă exagerezi sau nu. O relație se încheie în momentul în care nu mai simți să vorbești despre fostul partener și despre fosta relație, implicit nu te mai gândești la trecut și nu mai încerci să afli ce face, de exemplu nu-l mai urmărești pe rețelele sociale și nu mai întrebi cunoștințele comune despre el.
Conturezi portretul unui nou partener
Este foarte important (și indicat) să știi ce vrei de la viață, ce vrei de la tine și, implicit, ce vrei de la viitorul partener. Dacă începi să-ți conturezi în minte un portret al partenerului ideal și aici nu ne referim nici pe departe la trăsăturile fizice, înseamnă că ai trecut peste trauma despărțirii și aproape te-ai vindecat de fosta relație. Însă ai grijă ca nu cumva acest portret să fie o schemă prin comparație cu fostul partener.
Te simți bine singură
Psihologii susțin că nu trebuie să aștepți să te iubească cineva dacă tu nu te iubești pe tine și nu trebuie să aștepți ca altcineva să te facă fericită dacă tu însăți nu poți fi fericită cu tine. Ei bine, pe această premisă se construiește și etapa finală de vindecare. Este normal ca la început să-i simți lipsa fostului partener și să te simți groaznic singură, însă cu conștiinciozitate și dorință de evoluție poți trece peste această falsă necesitate. Poți începe prin a te descoperi, prin a face din nou cunoștință cu tine, cu pasiunile tale, cu dorințele și cu plăcerile tale. Vei observa că acordându-ți timp și atenție vei începe să te simți foarte bine în compania ta. Abia atunci vei ști că ești vindecată și îți poți deschide cu curaj sufletul pentru o nouă iubire.