„Un organism competent ar trebui sa scape de la sine de candidoza in 3 zile”
Potrivit statisticilor, peste 75% dintre femei sunt afectate cel putin o data in viata de infectia cu Candida albicans, cunoscuta si sub denumirea de candidoza. Pentru ca este este una dintre cele mai comune afectiuni genitale in randul femeilor si nu numai, am ales sa dezbatem pe larg acest subiect cu domnul doctor dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrica-ginecologie. www.dristoc.ro
Care sunt metodele optime de ingrijire a zonei intime?
Zona intima este foarte delicata, motiv pentru care produsele de ingrijire nu trebuie sa fie dure sau parfumate, fiind indicate cele cu pH neutru. In plus, vaginul are propriul sau sistem de curatare, astfel incat dusurile interne nu trebuie realizate decat in cazul in care medicul ginecolog le recomanda. Aceste dusuri interne realizate fara a primi anumite indicatii pot distruge flora vaginala, cea care protejeaza de infectii genitale. Este recomandat ca toaleta intima sa se realizeze de cel mult doua ori pe zi.
Cum definiti infectia cu Candida?
Candidoza vaginala este o infectie produsa de inmultirea exagerata a unei ciuperci, Candida albicans. Ea este prezenta in mod natural in cavitatea bucala, in tubul digestiv, pe piele si in vagin, alaturi de o serie de bacterii benefice. Atunci cand echilibrul florei este perturbat, poate aparea o supradezvoltare a Candidei albicans. Este o problema comuna, care afecteaza majoritatea femeilor adulte cel putin o data pe parcursul vietii.
In ce zone ale corpului se localizeaza candidoza cel mai frecvent?
In zona vaginala, iar pe locul doi ar fi candidoza bucala.
Care sunt simptomele candidozei vaginale?
Printre principalele simptome ale candidozei vaginale se numara scurgerile vaginale anormale, insotite de mancarime si senzatie de arsura. Scurgerile vaginale pot varia de la usor apoase de culoare alba pana la scurgeri foarte dense de culoare alba. Mancarimile si arsura se manifesta atat la nivelul vaginului, cat si la nivelul labiilor, iar in multe cazuri apare si un miros neplacut. De asemenea, urinarea devine dureroasa, apare inrosirea si umflarea vulvei si dureri in timpul contactului sexual.
Care sunt cauzele aparitiei infectiei cu candida?
Infectia cu candida poate aparea in urma unei serii de factori, precum administrarea de antibiotice, graviditatea, diabetul zaharat sau obezitatea. Antibioticele distrug echilibrul florei vaginale, afectand numarul de bacterii cu rol protectiv si permitand dezvoltarea candidozei. Candidoza vaginala nu este considerata o boala cu transmitere sexuala, ci mai degraba o infectie ce poate fi transmisa si prin contact sexual. Atunci cand candidoza reapare imediat dupa tratament sau nu raspunde la acesta, poate fi semn ca persoana este infectata cu HIV. De asemenea, mai multe episoade de candidoza in antecedente pot fi un semn al sistemului imunitar slabit.
De ce precautii trebuie sa tinem cont daca vrem sa prevenim infectia cu Candida?
Este important sa se mentina curata si uscata zona intima, dar fara a se utiliza sapunuri dure. Sunt recomandate maximum doua dusuri pe zi, iar baile de sezut in apa calduta pot ajuta la imbunatatirea simptomelor de candidoza. Dusurile vaginale sunt de evitat, acestea putand agrava de fapt candidoza prin indepartarea bacteriilor benefice de la nivelul mucoasei vaginului. In perioada in care se administreaza antibiotice, sunt recomandate iaurturile cu culturi vii, acestea ajutand la mentinerea florei vaginale la un nivel optim. Evitati utilizarea deodorantelor, a parfumurilor sau a altor pulberi in zona genitala, desi sunt destinate igienei feminine. Imbracamintea extrem de stramta poate produce iritatii, iar lenjeria de corp din matase sau nylon creste transpiratia in zona genitala si, de asemenea, provoaca iritatii. Pentru lenjeria de corp, este recomandat bumbacul, acesta nerestrictionand fluxul de aer. Sunt de evitat si tampoanele interne, iar in cazul in care suferiti de diabet zaharat, incercati sa mentineti valorile glicemice la un nivel bun. De asemenea, utilizarea prezervativului este recomandata pentru evitarea raspandirii bolilor cu transmitere sexuala.
Cum poate fi stabilit diagonsticul de infectie cu Candida?
Confirmarea diagnosticului de infectie cu Candida se realizeaza prin efectuarea unor analize a secretiilor vaginale. Probele recoltate sunt analizate microscopic sau prin efectuarea de culturi in laborator. Pentru acuratetea examenului secretiilor vaginale, se recomanda evitarea spalaturilor intravaginale si a contactului sexual cu 24 de ore inaintea recoltarii probelor. Igiena intima a zonei intime externe se poate efectua cu apa si cu un sapun delicat.
In cat timp se vindeca infectiile candidozice si care sunt riscurile candidozelor recidivante?
De obicei, un organism competent ar trebui sa scape de la sine de candidoza in 3 zile. Daca imunitatea este scazuta, acest proces ar putea dura la nesfarsit in afara unui tratament adecvat. In momentul in care avem o Candida recurenta, inseamna ca ceva este in neregula cu organismul: diabet, problema de imunitate, un dezechilibru al florei vaginale care predispune la candidoza. Candidoza redevine activa daca nu gaseste un echilibru local (flora) si sistemic (glicemic, imunitate).
Ce ne puteti spune despre candidoza bucala? Cum se manifesta?
Candidoza bucala este o afectiune in care ciuperca Candida albicans se inmulteste la nivelul mucoasei gurii. Aceasta infectie poate produce leziuni ce au o culoare alb-crem atat pe limba, cat si pe interiorul obrajilor. Leziunile pot fi dureroase si pot sangera atunci cand sunt indepartate, iar in unele cazuri, infectia se poate extinde si la nivelul cerului gurii, al gingiilor, amigdalelor sau a partii posterioare a gatului. In candidoza bucala pot aparea si alte simptome precum pierderea gustului, leziuni cu aspect branzos si dificultati la inghitire. In general, este o problema minora, insa in cazul unui sistem imunitar slabit, simptomele pot deveni severe.
Candida este o afectiune specific feminina? In ce masura afecteaza si barbatii?
Infectia cu Candida albicans este rara in cazul barbatilor, acestia fiind mai degraba purtatori ai acestei ciuperci, fara a prezenta simptome. In cazurile in care candidoza prezinta simptome la barbati, acestea pot fi mirosul neplacut, inrosirea si uscarea mucoasei glandului, secretii albicioase abundente, usturime la urinare si la contactul sexual.
Care sunt caile de contaminare cu Candida la copiii mici si bebelusi?
La nou-nascuti si la sugari, contaminarea cu Candida se poate face inca din timpul nasterii, daca mama are candidoza vaginala. Simptomele la acestia apar de la 3 pana la 7 zile dupa nastere, la nivelul mucoasei bucale. In mod normal, candidoza bucala nu este contagioasa, insa in cazul copiilor, aceasta poate fi transmisa prin folosirea unor jucarii comune, pe care cei mai multi copii le introduc in gura. De asemenea, infectia poate fi declansata si de administrarea de antibiotice cu spectru larg sau din cauza unei imunitati scazute.
Care sunt stimulii alimentari ce intretin candidoza si incurajeaza multiplicarea ei?
Exista o serie de alimente care trebuie evitate pentru prevenirea infectiei cu Candida. Carbohidratii simpli, care contin de cele mai multe ori sirop de porumb, zaharul, fructele uscate sau sucurile de fructe sunt alimente care dauneaza echilibrului bacteriilor din intestine. Porumbul si cartofii sunt legume contraindicate, pentru a evita inmultirea bacteriilor. In schimb, sunt indicate vegetalele cu frunze verzi, merele, pestele si carnea slaba, cat si consumul de usturoi.
Care sunt persoanele expuse candidozei?
Pacientele cu diabet, cu imunitate scazuta din diferite cauze, pacientele care, din cauza unei igiene locale excesive, isi distrug flora si atunci Candida recidiveaza, precum si pacientele care urmeaza tratamente antibiotice indelungate (distrug flora).
Cum se trateaza aceasta infectie?
Candidoza vaginala poate fi tratata cu medicamente antifungice, fie aplicate local si in jurul vaginului, fie administrate oral. In cazul infectiilor mixte, este necesar un tratament combinat. Este foarte important ca acest tratament sa se realizeze dupa indrumarea unui medic, deoarece sunt si alte tipuri de afectiuni ce pot avea simptome asemanatoare candidozei.
Text: Alexandra Lupu