Capcanele orgoliului in cuplu
Se spune ca o anumita doza de orgoliu este benefica. De ce? Deoarece orgoliul, pana la urma, inseamna a avea o stima de sine ridicata care sa includa aprecierea a ceea ce suntem, a ceea ce facem, a ceea ce gandim etc. Insa cand aprecierea de sine depaseste limitele, fara a considera evaluari exterioare, interactiunea cu ceilalti, raportarea la diverse situatii etc., indica, de fapt, nevoia accentuata a acelei persoane de a fi recunoscuta, de a i se recunoste valoarea fara alte explicatii. Unei persoane orgolioase ii lipseste simtul masurii si empatia. Ea nu realizeaza faptul ca, prin dorinta ei exacerbata de a-si expune faptele, credintele sau idealurile, ii poate rani sau devaloriza pe cei din jur. Mai grav, poate recurge la umilirea sau ranirea celuilalt pentru a i se recunoaste puterea. Poate fi aroganta, megalomana, trufasa, plina de tupeu, agresiva, iar, in timp, permanetizarea unor astfel de atitudini poate contura trasaturi psihopatologice ca paranoia.
Caracteristicile unei persoane orgolioase:
-
vrea sa impresioneze, etaleaza o imagine falsa, etaleaza doar punctele forte sau exagereaza de cele mai multe ori pentru a fi perceputa ca puternica;
-
cauta sa isi expuna meritele si faptele si sufera daca nu ii sunt recunoscute public;
-
isi doreste sa castige, sa invinga chiar si in cele mai simple discutii sau situatii, incearca sa domine, sa obtina mereu aprobari si confirmari ale actiunilor sau vorbelor sale;
-
are convingerea ca numai ea are dreptate si de putine ori isi indreapta atentia fata de punctele celorlalti de vedere;
-
isi mentine punctele de vedere in ciuda reprosurilor, contradictiilor sau nerecunoasterii celorlalti;
-
isi modifica atitudinea si comportamentul atunci cand este contrazisa si manifesta resentimente fata de cei ce o contrazic;
-
prefera persoanele care o complimenteaza si le respinge sau ignora pe cele care o descopera sau pe cele care o contrazic;
-
ea pretuieste imaginea pe care o afiseaza in exterior, si nu pe cea reala; ca atare, isi va ascunde strategic vulnerabilitatile, slabiciunile.
Ce simtim in relatia cu o persoana orgolioasa?
Comunicarea se realizeaza dificil, deoarece pentru persoana orgolioasa conteaza mai mult imaginea ei decat problemele reale; daca in subiectele expuse se regaseste, le va da curs, daca nu, va adopta atitudini negative, de refuz sau ignorare. Putem simti bariere in comunicare si falsitate.
Chiar in relatia intima, partenerul orgolios va manifesta o atitudine de superioritate, refuzand sa constientizeze defectele si ceea ce poate imbunatati in atitudine si comportament. Nu va accepta prea usor ca a gresit si nici nu va aprecia atunci cand i se va demonstra ca a gresit, ci, dimpotriva, poate dezvolta resentimente. Nu este in stare sa isi ceara scuze si sa reflecteze, ci va simti amenintatoare opinia ta, astfel incat va recurge la diferite metode de aparare sau va intra in garda.
Orgoliul impiedica deschiderea atat de necesara intr-o relatie si va marca terenul catre o relatie superficiala, falsa. Orgoliosul nu va accepta critici si nu este capabil sa invete din ele. Pentru el conteaza competitia si sa invinga. Pozitia de egalitate si, mai mult, pozitia de a cere sprijin ii sunt straine. Refuzul de a cere sprijin se poate resimti la nivel de relatie, aducandu-l pe celalalt intr-o pozitie inferioara, ca si cand nu ar fi in stare sa ofere acel sprijin de care orgoliosul are nevoie. Transmite, totodata, ca nevoile lui sunt speciale si nu pot fi tratate oricum.
Cum ne vindecam de orgoliu?
Aaron T. Beck – parintele psihoterapiei cognitive –, in cartea „Iubirea nu este de ajuns”, arata ca astfel de atitudini centrate pe sine se dezvolta la inceputul vietii, ca mod de afirmare a independentei si de atingere a scopurilor, fara a avea in vedere nevoile celorlalti. In casnicie, o astfel de autonomie scapata de sub control genereaza durere si resentimente. El spune ca incurajarile si semnele de apreciere sunt de ajutor. De fiecare data cand partenerul se poarta intr-un mod dezirabil si este recompensat pentru purtare, motivatia sa de repetare a actiunii creste. Ciclul repetat de actiune constructiva impreuna cu intarirea pot neutraliza egocentrismul care se opune atentiei fata de nevoile celuilalt… Cu ajutorul comunicarii clare si al incurajarii, partenerii conjugali se pot ajuta reciproc sa-si schimbe mecanismele si sa-si unifice interesele cu ale celuilalt. Pe masura ce noile tipare de comportament au succes, ele incep sa le inlocuiasca pe cele egocentrice.
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog