Caracteristicile unei relatii la distanta
Pentru cei mai multi oameni, relatiile la distanta sunt aproape imposibil de intretinut, din cauza motivelor financiare si fizice de a sustine calatoriile.
In perioada tineretii, aceste relatii sunt mult mai usor de realizat si de sustinut, mai ales ca faza cunoasterii primare se realizeaza prin intermediul internetului, insa cu cat se inainteaza in varsta, oamenii prefera o relatie apropiata si nu una in care sute sau mii de kilometri interfereaza cu dragostea lor. Relatiile la distanta sunt facute pentru oameni puternici si destul de determinati in idealul lor de dragoste. Este normal ca intr-o astfel de relatie sa isi faca loc atat indoiala, teama, pesimismul, frustrarea cat si nevoia accentuata de asigurare / reasigurare a sentimentelor implicate de iubire si admiratie reciproca.
In cautarea idealului de dragoste, adoptam o relatie la distanta
Deoarece internetul ne ofera oportunitatea de a cunoaste persoane extrem de compatibile si atractive din perspectiva in care incadram un posibil partener de viata, sau numai sexual, avem tendinta de a neglija unele aspecte concrete ce mentin o relatie. Privita din alt punct de vedere, o relatie la distanta ofera un avantaj, deoarece reprezinta o sansa pentru a construi o relatie mai lent; datorita timpului mai lung acordat cunoasterii, se poate crea o uniune puternica si profunda.
Daca va hotarati sa aveti o relatie la distanta, ar trebui sa cunoasteti urmatoarele aspecte:
1.Faceti tot posibilul ca o prima intalnire sa se realizeze in cel mai scurt timp, pentru a va convinge atat de aspectul fizic cat si de calitatile intelectuale sau morale ale persoanei alese. Comunicarea prin mesaje scrise, prin telefon sau videochat nu poate constitui o cunoastere completa si complexa a persoanei. Intalnirea fata in fata, dupa mai mult timp petrecut la distanta si formarea unei imagini despre cealalta persoana numai prin intermediul metodelor mai sus-amintite, poate constitui un pas inapoi in relationare, deoarece exista elemente ce nu pot fi surprinse sau percepute in adevarata lor infatisare. Interactiunea la distanta nu poate surprinde reactiile umane in totalitate, emotiile, afectele sau alte stari psihice si nu se poate evalua corect in ce masura acestea sunt in concordanta cu mesajele transmise. Nu putem aprecia daca un zambet a fost sau nu adecvat, sau nu putem vedea ce ne transmite limbajul corpului in anumite momente. In cazul comunicarii verbale, fata in fata, tensiunile ce apar pot fi solutionate direct, reactiile pot fi reciproce, iar rezultatul este unul afisat, pe cand in relatia la distanta in care comunicarea este prin intermediul chatului sau mesajelor scrise nu ne putem da seama de aceste aspecte.
2.Timpul petrecut impreuna este cheia mentinerii unei relatii, deoarece o mare parte din nevoile de socializare se satisfac cu acordul partilor. Asadar se pot gasi oportunitati de a petrece timpul cu partenerul la un film sau la un restaurant, atat amandoi dar si impreuna cu altii. Cand ne asumam o relatie la distanta, trebuie sa constientizam ca aceste nevoi de socializare se vor realiza in afara noastra. Pe acest fond pot aparea sentimente de gelozie, iar in timp, lipsa prezentei poate deveni problematica. Se pot accentua multe sentimente negative, nemultumiri, frustrari, existand dorinta si totodata neputinta de a realiza activitati impreuna cu persoana aleasa. Cele mai problematice situatii la distanta devin cele cand nu putem interveni in programul partenerului, acesta fiind liber sa aleaga modalitatile de petrecere a timpului cat si persoanele cu care isi imparte timpul. Chiar daca se vor gasi mecanisme de compensare a acestor carente, prin adoptarea unor comportamente asemanatoare referitoare la afectarea timpului cu alte persoane, nu este usor de suportat un mesaj primit de la partener, de genul: „As fi vrut sa fii cu mine!” sau „As fi vrut sa fiu si eu cu tine acolo”. Cand relatia la distanta va implica si latura emotionala, afectiva, acest lucru nu va fi deloc confortabil.
3.Daca relatia presupune o distanta de cateva mii de kilometri, lucrurile devin din ce in ce mai dificile, deoarece relatiile sunt construite pe experiente comune, care vor fi greu de realizat in aceste conditii. Nici macar potrivirea pe chat nu va fi usor de realizat, pentru ca diferentele de fus orar sunt semnificative; atunci cand unul va fi la serviciu, celalalt va dormi sau alte situatii. Pentru ca niciunul din parteneri sa nu se simta neglijat, este nevoie de un efort suplimentar de a se incerca un program comun de petrecere a timpului impreuna, chiar si pe chat sau alte cai de comunicare.
4.Pentru mentinerea unei relatii la distanta este nevoie de un plan comun intr-o directie anume, de a proiecta unele obiective pe termen mai lung sau mai scurt, acestea fiind de altfel „justificarile” stresului ce-l presupune separarea. O relatie la distanta nesustinuta de niste obiective comune este sortita esecului.
5.Cele mai multe incertitudini intr-o relatie la distanta apar de la sentimentele intense asociate intimitatii si conectarii, urmate de sentimente intense asociate perioadelor de singuratate, alternanta acestor stari putand determina ceea ce in termeni de specialitate se numeste anxietatea de separare. Spre deosebire de relatiile locale, relatiile la distanta implica sentimente mult mai accentuate de nesiguranta. Pentru a diminua aceste stari nefavorabile, este necesar a pastra legatura cu prietenii, familia si cei dragi, de a continua legaturile sociale, deoarece acestea pot contribui la o stare de bine si de fericire. O persoana, pentru a se simti confortabil din punct de vedere psihologic, are nevoie de o retea sociala de sprijin.
6.Exprimarea sincera a ceea ce se doreste, a asteptarilor sau a aspiratiilor trebuie impartasita cu persoana aleasa inca de la inceput. Descoperirea intarziata ca persoana aleasa nu corespunde „cerintelor” sau „pretentiilor” pe care le avem poate crea suferinta si poate anihila posibile demersuri de schimbare.
Chiar daca avem de-a face cu o relatie la distanta sau cu una mai apropiata, trebuie stiut faptul ca o relatie fericita, sanatoasa si stabila se intemeiaza pe respect reciproc, pe comunicare, pe neingradirea independentei personale sau de dezvoltare si pe angajament reciproc.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala