Caracterul tatalui influenteaza alegerea partenerului de viata
Tatal, extrem de important in viata unei femei
Tatal simbolizeaza in viata fiecarei fetite o figura parentala semnificativa prin complexitatea cu care influenteaza destinul copilului sau.
Pentru orice fetita, tatal poate fi un personaj-cheie atat in sensul bun al cuvantului, cat si in sensul rau. Poate fi un personaj de real sprijin in viata viitoarei femei sau poate fi un personaj negativ cu efecte devastatoare asupra alegerilor viitoare ale acesteia.
Relatia fiecarei fetite cu tatal sau este foarte importanta in viata acesteia prin prisma amprentei pe care o pune asupra identitatii sale psihosexuale, adica asupra felului ei de a fi si de a se manifesta ca femeie.
Tata autoritar, viitor sot asemanator
Fetitele care au avut un tata autoritar si sever de-a lungul copilariei este foarte probabil ca, la varsta adulta, sa isi aleaga un partener de cuplu sau sot asemenea tatalui, violent si autoritar.
Astfel, se intampla ca unul dintre parteneri sa fie agresiv iar celalalt sa ii permita agresiunea asupra sa, adica sa fie victima. Daca aceasta situatie dureaza o perioada mai lunga de timp, fara a realiza ca despartirea este solutia, atunci este clar ca intre cei doi exista, la nivel inconstient, o nevoie complementara de energie agresiva.
Este cazul cuplurilor sado-masochiste, in care unul dintre parteneri intra in rolul masochistului, de regula femeia, si celalalt partener intra in rolul sadicului, de regula barbatul.
In astfel de cazuri, agresorul se simte lipsit de cenzura in a-si exercita puterea asupra partenerului-victima prin lovituri fizice, agresiuni verbale, agresiuni emotionale etc. Astfel de agresiuni sunt intretinute de insasi prezenta victimei.
Exista, deci, foarte putine sanse de reabilitare, relatia de cuplu ramanand in continuare conflictuala. Iar daca se intampla ca cei doi sa se desparta, atunci exista un risc foarte mare ca alegerea urmatorului partener sa se realizeze pe aceleasi considerente.
Nevoia de violenta isi are sursa in trecut
Acest fenomen are si o explicatie psihologica plauzibila. Aceasta consta in faptul ca astfel de persoane au nevoie de violenta, care isi are sursa in trecut, in perioada copilariei.
De cele mai multe ori, acest tip de parteneri de cuplu provin din familii in care violenta era privita ca un comportament normal. Prin imitatie, copiii si l-au insusit si au invatat sa il considere firesc.
Atunci cand astfel de cupluri constientizeaza ca modul lor de relationare nu este firesc si nu este permis social, de regula cea mai buna recomandare ar fi sa apeleze la ajutor specializat. Este vorba despre terapia de cuplu, mai exact consiliere psihologica si psihoterapie.
Astfel, ei vor invata ca exista si alte moduri de relationare mai adecvate si sanatoase, vor invata cum sa isi gestioneze agresivitatea si cum sa o descarce prin activitati care sa nu lezeze integritatea fizica si psiho-emotionala a celuilalt.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei