Care este cea mai puternica emotie? Tristetea, durerea, dragostea….
Intensitatea unei emotii este particulara de la om la om. Suntem diferiti si simtim diferit. Semnificatia unor aspecte de viata, a unor evenimente se imprima in sistemul nostru evaluativ in mod diferit. Uneori simtim emotii sau sentimente intense, sau un flux constant de emotii si sentimente atat pozitive cat si negative – durerea, suferinta, disperarea, frica, tristetea, dragostea sau fericirea sau chiar un amestect de mai multe emotii in acelasi timp, dar descrierea intensitatii lor difera de la om la om. Unii simt atat de puternic emotia incat simt ca isi pierd controlul, pierd capacitatea de a gandi, de a se concentra sau simt ca devine atat de insuportabila durerea sau tensiunea la nivelul corpului. Persoanele care experimenteaza emotii intense au o capacitate de compasiune si sensibilitate crescuta in relatiile cu ceilalti, dezvolta atasamente emotionale puternice pentru oameni, locuri si lucruri. Ei se pot identifica cu emotiile altora sau le pot absorbi intr-atat incat vor fi coplesiti de ceea ce vad si percep putand experimenta de asemenea depresia, lipsa de sens a vietii sau a mortii, a singuratatii. Alte manifestari ale intensitatii emotionale includ raspunsurile fizice cum ar fi migrenele, durerile de cap, greata, varsaturi, alergiile cutanate, etc.
Tine foarte mult de capacitatea de constientizare emotionala, pentru a gasi calea de functionalitate si sanatate chiar si in aceste conditii de emotionalitate intensa, pentru a gasi calea de a directiona intensitatea emotiilor spre creativitate, spre pasiune, spre reglare emotionala si liniste interioara. Limita extrema a intensitatii emotionale este conturata de depresia majora insotita de temeri sau anxietati existentiale.
Se manifesta ca sentimente extreme si adesea complexe, empatie profunda si, uneori, temeri si anxietati existentiale. Indiferent de originea intensitatii emotionale, interventia de ameliorare presupune acceptare si control emotional. Nu inseamna, dupa cum s-ar putea crede, vindecare, deoarece nu putem sa suprimam sau sa ne dictam emotiilor sa nu mai existe, deoarece ele reprezinta semnale pentru noi, pentru a stii ce avem de facut, ce trebuie sa schimbam la noi, in comportamentul nostru, in modul de a gandi, pentru a face fata in mod adaptat cerintelor vietii. Persoanele care experimenteaza emotiile la o intensitate crescuta au un nivel ridicat de expresivitate, sau sunt mai excitabile sau mai pasionale chiar daca nu arata la exterior acest lucru. Expansivitatea emotionala poate fi inteleasa gresit de catre cei din jur, uneori ca tulburare clinica sau imaturitate emotionala, insa acest mod de exprimare emtional intensiv este legat efectiv de trasaturi complexe si abilitati perceptuale diferite fata de ceilalti si care pot fi cu intelepciune folosite sau valorizate in cadrul relatiilor sau situatiilor de viata. Asadar putem spune ca persoanele intensiv emotionale beneficiaza de: gandire complexa si creativitate, intuitie puternica, un proces de gandire rapid si abilitati perceptuale care le permit sa absoarba si sa integreze rapid informatiile, receptivitate crescuta la situatii si imprejurari, procesare rapida a informatiilor, nevoie constanta de a invata, de a se dezvolta pentru viata.
- Nivel profund de constientizare a realitatii, intuitie puternica si surprindere fata de propriile perceptii in ceea ce priveste relationarea cu ceilalti si dinamica relationala, care poate sa copleseasca si sa creasca nivelul insuportabilitatii, iritarii fata de unele persoane sau fata de unele situatii considerate dupa propriul criteriu de evaluare ca fiind inautentice.
- Fina detectie a pericolului si cautare de adevar. Un sistem de avertizare si anticipare timpurie fata de pericole sau probleme fata de sistemul propriu de referinta. Ipocrizia si nedreptatea deranjeaza evident astfel de persoane cu o emotionalitate intensa.
- lume interioara foarte bogata. Imaginatie bogata, dialog interior foarte bogat, asocieri de imagini, fantezii, vise, cognitii, capacitatea de abstractizare si incadrare a conceptelor si cunostintelor cu intuitia si sentimentele. Contemplare si meditatie, dialog interior ce pot fi transpuse in autocritica si tendinta spre perfectionism.
- Sensibilitate si compasiune. Iubitori fata de semeni, idealisti si romantici, cu tendinta de a crea relatii profunde si semnificative, deschisi si sensibili insa destul de vulnerabili la pierderi si leziuni relationale.
Citeste si Emotiile – ce sunt, cum apar, cum se manifesta
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog