Care este cel mai mare risc cand se introduce dispozitivul uterin?
Utilizarea unui dispozitiv intrauterin cu rol anticonceptional presupune asumarea de catre pacienta a anumitor riscuri. Aceste riscuri pot fi secundare implantarii acestui tip de dispozitiv sau secundare tehnicilor de implantare a acestuia. Pe langa riscul de infectie, riscul de declansare al metroragiilor (sangerari abundente), riscul de expulzie al dispozitivului intrauterin si riscul de concepere a unei sarcini , exista si riscul de perforatie al uterului.
Perforatia uterina
Evident acest risc este mult mai mic comparativ cu riscul declansarii unei infectii spre exemplu, insa pacienta trebuie sa constientizeze si sa isi asume si acest risc atunci cand decide utilizarea unui astfel de dispozitiv. Perforatia peretelui uterin poate fi constata la o distanta de timp fata de momentul implantarii dispozitivului intrauterin si de regula apare secundar fenomenului de migrare transuterina. Exista o multitudine de factori favorizanti care pot conduce la aparitia unei astfel de complicatii insa pacienta trebuie sa constientizeze si sa inteleaga ca acesti factori pot fi identificati daca efectueaza cel putin o vizita la medicul ginecolog inainte de a decide montarea unui dispozitiv intrauterin cu rol anticonceptional.
Factori care cresc riscul de perforatie
Daca in timpul examenului ginecologic efectuat anterior procedurii medicale de implantare a unui dispozitiv intrauterin cu rol anticonceptional din multitudinea de modele existente, medicul identifica spre exemplu existenta unui uter retroversat putem spune ca pacienta se incadreaza in lotul pacientilor ce pot prezenta ca si complicatie a utilizarii unui astfel de dispozitiv, perforatia uterului sau migrarea transuterala a dispozitivului. Existenta in antecedente a unei stenoze la nivelul uterului sau cervixului poate conduce de asemenea la crestrea riscului de perforatie transuterala secundara implantarii unui dispozitiv intrauterin cu rol anticonceptional.
De asemenea prezenta unui uter fibromatos sau hipoplazic constituie un factor ce poate creste rata riscului de perforatie. In cazul in care pacienta prezinta un uter nedezvoltat din punct de vedere macroscopic, microscopic si anatomic medicul trebuie sa in considerare si acest rsic care contribuie si el la cresterea ratei riscului de perforatie transuterala secundar utilizarii unor astfel de dispozitive cu rol anticonceptional. Unele paciente pot prezenta in antecedente interventii chirurgicale ce intereseza sfera aparatului reproducator feminin mai ales uterul , fapt ce poate conduce la scaderea elasticitatii peretelui uterin si instalarea unei fragilitati a peretelui uterin secundar fragilitatii miometrului.
Din punct de vedere anatomic si medicolegal pot exista situatii in care dispozitivul intrauterin a perforat partial peretele uterin si aceste perforatii sunt categorisite ca si perforatii incomplete. Daca dispozitivul intrauterin perforeaza total si chiar traverseaza peretele uterin ajungand in cavitatea abdominala sau in vecinatatea acesteia, avem o perforatie completa a uterului de catre dispozitivul intrauterin. Acest diagnostic poate fi argumentat pe langa tabloul clinic si imagistic, mai ales ca din punct de vedere clinic pacienta prezinta semne si simptome suficient de specifice astfel incat sa determine pacienta sa solicite ajutorul medical de specialitate.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text : Hetea Andreea, Obstetrica-Ginecologie