Care este diferenta dintre ruptura uterina si preruptura uterina?
Ruptura uterina reprezinta o complicatie obstetricala cu repercursiuni atat asupa mamei, cat si asupra produsului de conceptie. Ruptura uterina reprezinta o solutie de continuitate a portiunii supravaginale a peretelui uterin si poate fi completa sau incompleta. Atunci cand se ia in discutie ruptura uterina completa, se verifica daca intereseaza toate straturile de tesut ale uterului. De remarcat ca, in cazul rupturii uterine incomplete, se observa tesut dehiscent cu peritoneu visceral care nu este interesat de ruptura.
Ruptura uterina poate sa apara secundar unui traumatism hiperkinetic, nasterii cu prezentatie deflecta a produsului de conceptie, perfuziei administrate cu ocitocina in dozaj prea mare, disproportiei cefalo-pelvine, uterului cicatricial. Ruptura uterina si preruptura uterina pot aparea si in cazul unor manevre obstreticale fortuite (aplicatia de forcepsului etc).
Semne care indica aparitia unei prerupturi uterine:
– contractii uterine dureroase;
– segmentul uterin inferior devine dureros la palpare;
– travaliu hiperton sau hiperkinetic;
– frecventa si durata crescuta a contractiilor uterine, cu stagnarea dilatatiei;
– lipsa fixarii prezentatiei;
– uter sub forma de clepsidra ce duce la imposibilitatea palparii partilor mici fetale;
– instalarea senzatiei de urinare cu mictiune ce include hematurie macroscopica;
– instalarea semnelor de suferinta fetala (in cazuri grave ajungandu-se la decesul fatului);
– gravida ce prezinta aritmii (tahicardie, spre exemplu) sau stare psihica anxioasa.
Semne clinice care indica prezenta rupturii uterine:
– prezenta durerii violente cu iradiere in unul din umeri;
– dupa acest episod, pacienta se linisteste, starea generala se amelioreaza, dispare senzatia de durere, dar rapid apar semnele ce indica instalarea hemoragiei uterine;
– aparitia sangerarii vaginale reduse ca volum;
– scaderea tensiunii arteriale, instalarea tahicardiei si prezenta pulsului filiform;
– lipsa batailor cardiace fetale.
Tratamentul prerupturii uterine
Presupune administrarea de medicatie cu actiune tocolitica pentru a se limita contractiile uterine dureroase. In cazul rupturii uterine complete, rata de mortalitate fetala creste la aproximativ 75%, cu posibilitati aproape zero de recuperare. Ruptura uterina spontana pe uter intact apare rar ca frecventa, comparativ cu frecventa rupturii uterine pe uter cicatricial, acest scor de risc fiind crescut considerabil si dupa efectuarea interventiei chirurgicale de cezariana. Atunci cand o gravida prezinta uter cicatricial si doreste ca expulzia produsului de conceptie sa fie vaginala, i se prezinta riscurile la care se expune si riscurile la care expune fatul, fiind indicat ca nasterea sa aiba loc intr-o clinica medicala pluridisciplinara (centru universitar, spre exemplu).
Text: Dr. Andreea Hetea, Obstetrica-Ginecologie