Care este efectul diabetului zaharat asupra produsului de conceptie?
Diabetul zaharat are efecte negative asupra fatului si, ulterior, asupra nou-nascutului, mergand de la suferinta fetala, aparitia de malformatii pana la moartea fetala. Trebuie sa luam in considerare riscul aparitiei diabetului zaharat la nou-nascutii proveniti din parinti diabetici.
Fetii proveniti din mame diabetice pot avea o greutate mai mare de 4000 g. In acest caz, creste riscul de traumatisme la nastere (leziune de plex branhial), fat mort, hipoglicemie neonatala, cardiopatie hipertrofica, tromboze vasculare. Explicatia macrosomiei revine hiperinsulinismului matern, care stimuleaza prezenta unui nivel crescut de insulina fetala ce are efect anabolic, stimuland cresterea. Fatul are un aspect caracteristic: facies cushingoid, eruptii petesiale, coloratie icterica intensa.
Controlul prost al glicemiei poate asocia un risc crescut de avort, iar nasterea prematura poate fi cauzata de insuficienta placentara, hidramnios sau supradistensie produsa de fatul macrosom.
Prin complicatiile vasculare pe care le produce, diabetul determina modificari placentare importante care duc la o malnutritie fetala, care duce la insuficienta dezvoltare a fatului. Altfel spus, daca mama este diabetica, copilul se poate naste la termen cu greutate normala, macrosom sau chiar cu restrictie de crestere.
Frecventa malformatiilor congenitale la fetii proveniti din mame diabetice este in jur de 5-10%.
Cele mai frevente malformatii congenitale la fetii proveniti din mame diabetice
• sindromul de regresie caudala ce cuprinde: hipoplazia oaselor membrelor inferioare, malformatii ale aparatului genito-urinar si digestiv inferior, agenezie de coloana vertebrala lombosacrata;
• anomalii cardiace: defect septat ventricular, transpozitie de vase mari, tetralogia Fallot;
• situs inversus;
• anomalii ale sistemului nervos: mielomeningocel, encefalocel, spina bifida, anencefalie;
• anomalii renale: ureter dublu, agenezie renala, rinichi polichistic.
Sarcina la femeia diabetica
Sindromul de detresa respiratorie apare prin producerea deficitara a surfactantului, scaderea compliantei pulmonare si a cardiopatiei hipertrofice.
Polihidramniosul este dat de diminuarea cantitatii de lichid amniotic inghitit, din cauza atreziei de tub digestiv, de anomalii ale sistemului nervos care duc la scaderea secretiei de ADH si cresterea secundara a diurezei. Hiperglicemia va determina poliurie fetala si creste, in felul acesta, cantitatea de lichid amniotic.
In cazul diabetului zaharat netratat, mai ales dupa saptamana a 35-a, se poate produce moartea intrauterina a fatului, mecanismul fiind multiplu, ca urmare a malformatiilor fetale, hipoglicemia care duce la hiperlactacidemie, insuficienta placentara data de angiopatia diabetica materna.
Sarcina la femeia diabetica reprezinta un factor de risc major atat pentru mama, cat si pentru fat. Inainte de aparitia insulinei, sarcina producea efecte nedorite, ducand, de cele mai multe ori, la moartea mamei, cat si a fatului. Prognosticul fetal la ora actuala a fost mult imbunatatit, dar nu in aceeasi masura ca cel matern − mortalitatea perinatala a scazut la 5-20%.
Text: Dr. Andreea Hetea, Obstetrica-Ginecologie