Care este greutatea ideală pe perioada sarcinii?
Nu este indicată prescrierea unei restricții calorice rigide în timpul sarcinii. Excesul ponderal previne, într-o mică măsură, preeclampsia și eclampsia. Trebuie să știm faptul că luarea în exces în greutate este o caracteristică a preeclamsiei și eclampsiei și rezultă mai mult din edem decât din abuzul caloric. Câștigul în greutate în timpul sarcinii este de 10-15 kg.
Ritmul creșterii este mai mare după săptămâna a 20-a de sarcina, când greutatea crește cu 8-9 kg. Gravida poate să ia în greutate și până la 15 kg, dacă vorbim de un ritm al creşterii uniform, iar valorile arteriale și proteinuria sunt normale.
Fiecare femeie însărcinată trebuie să câștige în greutate cel puțin 8-9 kg până la finalul sarcinii
Modificările induse de sarcina corespunzătoare de câștigarea a 10 kg în greutate, în condițiile normale, în aproximativ următoarea distribuție:
1. Făt -3.500 g
2. Placenta și anexele sale – 600 g
3. Lichidul amniotic -1.000 g
4. Creșterea volumului sangvin 1600 g
5. Creșterea în volum a sânilor – 1.000 g
6. Creșterea în greutate a uterului – 1.200 g
7. Edemul membrelor inferioare -1.000-1.500 g
Când gravida nu ia în greutate pe parcursul sarcinii, poate fi un semn periculos, deoarece fiecare femeie trebuie să câștige în greutate cel puțin 8-9 kg până la finalul sarcinii sau 750g pe săptămână. Femeia gravidă necesită aproximativ 240 cal/zi. Aceasta reprezintă o creștere de 300 cal/zi peste necesitățile ei din starea negravidică. Un aport caloric neadecvat poate fi asociat cu un risc crescut al fătului în uter și cu nou-născuți subponderali care au probleme în perioada intrapartum și postpartum.
Înaintea săptămânii a 30-a de sarcina sunt stocate circa 3.5 kg de grăsimi. În prima parte a sarcinii, acest stocaj important de grăsimi de rezervă este concomitent cu o utilizare normală a glucozei. În trimestru al treilea de sarcină mai ales, apar modificările metabolice importante. Pentru a asigura fătului un flux constant energetic, organismul matern deviază metabolismului, pentru nevoile mamei, spre folosirea grăsimilor, oxidând lipidele. Stocajul de lipide în primele luni de sarcină ar fi datorat progesteronului. Fătul depune lipide în ultima parte a sarcinii, invers ca la mama. El utilizează acizii grași transferați de la mamă transplacentar.
De ce trebuie să se ferească gravida?
Pe parcursul sarcinii, gravida poate mânca orice, dar se recomandă consumul mai scăzut sau deloc al unor alimente, deoarece pot avea efecte secundare. Dintre acestea amintim: carnea roșie și ouăle insuficient preparate, fructele de mare crude sau insuficient preparate termic, peștele și fructele de mare bogate în mercur, mezelurile, alimentele nepasteurizate sau nespălate. Gravida trebuie să renunțe la cerealele dulci și la pâinea albă în favoarea produselor care conțin în principal cereale integrale.