Care este perioada optimă între sarcini?
Femeile se întreabă deseori care este perioada optimă între doua sarcini și cât trebuie să aștepte pentru a rămâne din nou însărcinată. Studiile actuale recomandă că 12-18 luni între sarcini este ideal pentru majoritatea femeilor. O mămică care a născut natural poate să rămână mai repede însărcinată, în comparație cu o alta mămică care a născut prin operație cezariană căreia i s-a tăiat și cusut uterul.
Contează intervalul dintre sarcini?
Dacă perioada dintre sarcini este mai mică decât cea menționată anterior, studiile au arătat că sarcina următoare s-a asociat cu rate mai mari de naștere prematură, copii cu greutate mică la naștere, nașteri mortale sau decese infantile. Dacă mama a născut prima dată prin operație cezariană și perioada dintre sarcini este mai mică de șase luni, adică uterul nu a avut timp să se ”regenereze”, crește astfel riscul de complicații la nivelul cicatricii uterine, cum ar fi ruptura uterină.
Atunci când intervalul dintre sarcini este scurt, este posibil ca mamele să nu fi avut timp să se recupereze atât după sarcina anterioara, cât și după alăptat, aici vorbim despre creșterea în greutate pe parcursul sarcinii, reducerea rezervelor de vitamine și minerale. Un aspect important este de asemenea dacă mama s-a recuperat complet emoțional după experiența anterioara, ceea ce a implicat durata travaliului, nașterea și noile responsabilități ca părinte.
Multe femei tind să aibă intervale scurte între sarcini, ceea ce le predispune la complicații ulterioare, din această categorie de mame fac parte cele tinere și mai puțin educate.
Studiile au arătat că o durată mai mică de 6 luni între sarcini, crește semnificativ riscul complicațiilor mai ales la femeile peste 35 de ani, comparativ cu o perioadă de 12-24 de luni între sarcini.
Alegerea momentului de a avea încă un copil este mai întâi o decizie personală a mamei și apoi a cuplului.
Cercetătorii au descoperit că sugarii născuți din mame care i-au conceput în mai puțin de 6 luni de la naștere au avut un risc mai mare cu 40% de a se naște prematur și un risc de 61% de a avea greutate mică la naștere, comparativ cu sugarii născuți de mame care au așteptat 18 luni până la a doua sarcină.
Există și situații când intervalul dintre sarcini este mai mare de 5 ani și atunci poate sarcina să se asocieze cu preeclampsie, naștere prematură sau copii cu greutate mică la naștere.
Riscurile și complicațiile descrise anterior nu se aplică și cuplurilor care au avut un avort spontan. Femeia poate încerca să rămână însărcinată cât mai repede, iar pentru prevenirea malformațiilor de tub neural poate să ia acid folic încă din perioada de preconcepție.
Alegerea momentului de a avea încă un copil este mai întâi o decizie personală a mamei și apoi a cuplului. Trebuie să ținem cont că nu există un moment perfect pentru a avea un copil. Cu toate acestea înțelegerea riscurilor asociate cu intervalul prea scurt sau prea lung între sarcini, vă poate ajuta să luați o decizie în cunoștință de cauză cu privire la momentul creșterii numărului de membrii ai familiei.
Farmaciile Catena întâmpină mămicile, dar şi femeile care se pregătesc să rămână însărcinate, cu un nou card, Mama şi Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de până la 22%.