Care este reteta fericirii in cuplu?
Pentru fericirea noastra, este important sa mentinem o relatie romantica si armonioasa. Se cunoaste faptul ca multe cupluri nu reusesc a mentine o asemenea relatie, fapt pentru care aproximativ 40% din casatorii ajung la divort.
Comunicarea
Comunicarea este cel mai important aspect pentru o relatie sanatoasa. Este important sa comunicam cat mai mult despre nevoile din familie, despre rolul de parinte sau rolul in gospodarie al fiecaruia, dar si despre subiecte cu caracter personal, astfel incat partenerii sa ramana conectati la acest univers al familiei. Dezacordurile fac parte din orice parteneriat, insa gestionarea lor astfel incat sa nu se ajunga la furie sau dispret va conduce la rezolvarea evenimentelor stresante din viata de cuplu. Trebuie constientizat ca unele stiluri de comunicare in care se recurge la tipete, critica personala sau la evitarea sau retragerea din discutie sunt stiluri distructive, care conduc la agravarea dezacordurilor cat si la tensiuni sau la starea de nefericire in cuplu.
Planurile comune
Planurile comune care includ activitati diversificate contribuie la mentinerea conexiunii dintre parteneri. A face un plan pe termen mai lung sau mai scurt si a urmari obiectivele, a lupta pentru indeplinirea lor este util pentru mentinerea angajamentului dintre parteneri. De asemenea, activitatile comune trebuie sa fie diversificate astfel incat sa nu intervina rutina si implicit plictiseala. Iesirea din rutina se poate realiza prin apelul la activitati noi cum ar fi: iesirea la intalniri cu alte cupluri, lectii de dans, vizionarea unui film, excursii etc.
Intimitatea
Intimitatea este, de asemenea, un aspect faorte important pentru mentinerea fericirii in cuplu. Ea nu trebuie neglijata si cu cat se realizeaza mai spontan si mai natural, cu atat este mai benefica pentru o viata armonioasa in cuplu. Sexul este un aspect important in asigurarea nevoilor fizice si emotionale.
Asumarea realitatii
Viziunea realista asupra relatiei ne face sa intelegem inca de la inceput incotro se indreapta relatia pe care am ales-o, cat va dura, ce grad de romantism si angajament este implicat. Nicio relatie nu este perfecta. Ea poate avea suisuri si coborasuri. Asteptarea sau proiectarea unei relatii incununate permanent de petale de trandafiri sau de raze de soare este o viziune nerealista.
De lucru cu privire la relatie…
Nu putem pastra o relatie in termeni de armonie sau fericire daca nu lucram la acest aspect. Orice lucru impune grija pentru el, canalizarea interesului, canalizarea efortului, proiectarea unor activitati pentru dezvoltarea lui. O gradina, daca nu este ingrijita, se va umple de buruieni in cel mai scurt timp, iar buruienile pot distruge si plantele sanatoase. Trebuie constientizat faptul ca pentru armonia in cuplu pe termen lung trebuie sa se lucreze de catre ambii parteneri in mod constient si voluntar. Neglijarea relatiei sau credinta ca lucrurile merg in virtutea inertiei vor conduce usor, usor la deteriorarea relatiei.
Petrecerea timpului impreuna
Petrecerea timpului impreuna in diverse moduri, fara intreruperi, fara copii sau animale de companie, facand o activitate placuta, luand cina sau vizionand un film, sau ascultand o muzica si dansand, poate aduce beneficii negandite chiar in relatiile ce au experimentat multi ani legaturi monotone sau o viata de cuplu cu dificultati. Nu exista niciun substitut pentru beneficiul pe care il poate avea petrecerea unui timp de calitate cu partenerul. Este, intr-adevar, bine ca activitatile sa fie separate in viata de zi cu zi, insa timpul petrecut impreuna merita impartasirea experientelor separate, destainuirile, confesiunile, sfaturile primite de la celalalt.
Gasiti compatibilitate in diferentele de personalitate
Este gresit a crede ca persoana care are aceleasi interese, hobby-uri, aceeasi profesie sau aceleasi obiceiuri este persoana potrivita pentru noi si numai intr-o astfel de persoana putem avem incredere si putem incerca sa avem o relatie cu ea. Daca ne indreptam putina atentie la ce ne atrage la partener sau care sunt aspectele pe care le apreciem, vom observa ca gasim apreciere pentru lucruri pe care noi nu le putem face si tocmai aceste lucruri fac diferenta dintre noi ca persoane. Exista, intr-adevar, si anumite temeri privind aceste diferente, insa important este sa gasim aspectele pozitive ale acestora. Anumite pretentii in sfera schimbarilor partenerului pot fi exagerate. Cheia nu este sa il determinam sa isi schimbe obiceiurile, placerile, unele activitati etc, ci gasirea aspectelor pozitive ale relatiei in doi, acceptarea faptului ca unele aspecte nu pot fi schimbate si conlucrarea in scopul gasirii de solutii optime pentru functionarea relatiei.
Respectul reciproc si onestitatea in cuplu
Neincrederea este unul dintre lucrurile care conduc la esecul unei relatii si odata ce ea a aparut, poate dura mult timp deoarece a capata incredere din nou in partener nu este un lucru usor. Se spune ca cele mai fericite cupluri sunt cele in care onestitatea si respectul sunt la fel de naturale ca si respiratia.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala