Care este stilul tau emotional?
Probabil ai observat de-a lungul timpului cum oameni cu experiente de viata similare raspund in moduri diferite la acelasi tip de eveniment din viata lor. Unii sunt mai rezistenti la stres, altii devin anxiosi, depresivi sau incapabili sa se descurce in conditii potrivnice. Sunt femei care isi revin destul de repede dupa un divort dureros, in timp ce altele se impotmolesc in autoinvinuire si disperare. De ce difera atat de mult oamenii in raspunsurile lor emotionale fata de suisurile si coborasurile vietii? Deoarece au stiluri emotionale diferite. Richard Davidson, profesor de psihologie si psihiatrie la Universitatea Wisconsin si un pionier in domeniul neurostiintelor, ne dezvaluie, dupa 30 de ani de studiu al chimiei creierului, de ce oamenii raspund atat de diferit din punct de vedere emotional.
Cum iti evaluezi stilul emotional?
Exista 6 dimensiuni ale stilului emotional, iar fiecare reflecta tipare specifice de activitate cerebrala:
- Rezilienta. Cat de repede sau de incet iti revii in urma obstacolelor pe care viata ti le scoate in cale este un indicator al capacitatii tale de rezistenta. Te poti recupera rapid sau mai lent si poti afla acest lucru evaluandu-ti comportamentul. Daca te certi cu un prieten, iti umbreste acest lucru restul zilei? Daca cineva apropiat moare, simti o tristete normala sau o disperare profunda? Rezilienta fata de lucrurile neinsemnate este un indicator al rezilientei fata de lucrurile importante.
- Perspectiva. Aceasta dimensiune a stilului emotional se refera la capacitatea ta de a ramane optimist si de a sustine emotii pozitive. Ea nu masoara daca poti sau nu sa simti bucuria, ci cat de bine poti pastra acest sentiment viu. La extrema optimista se afla cei care nu lasa niciun nor sa le umbreasca viziunea pozitiva asupra vietii, iar la cealalta extrema se afla pesimistii incurabili, cei care, daca simt un fior de fericire, il pierd intr-o clipa. Optimismul iti schimba perspectiva asupra vietii, de aici si denumirea acestei dimensiuni.
- Intuitia sociala. Ai abilitatea de a spune daca o persoana plictiseste alta persoana in timpul unei conversatii doar uitandu-te la ea? Daca da, inseamna ca esti o persoana intuitiva social. Ai o abilitate stranie de a vedea indicii nonverbale subtile, de a citi limbajul corpului altor persoane, intonatia vocii si expresiile faciale. Persoanele cu intuitie sociala sunt empatice si pline de compasiune. La capatul opus se afla cei derutati, neacordati la indicii sociale.
- Constiinta de sine. Persoanele constiente de sine sunt conectate la mesajele corpului, sunt in contact cu emotiile si gandurile lor. Ele stiu ca adevaratul motiv pentru care tipa la copii nu este ca acestia refuza sa manance legumele, ci pentru ca au avut o discutie aprinsa cu seful la serviciu. Dar sunt si persoane care au mari dificultati in a-si „simti” sentimentele si carora le poate lua mult timp sa recunoasca fata de ele ca se tem, ca sunt geloase sau furioase.
- Sensibilitatea la context. Este capacitatea de a fi constient de mediul social in care te afli. Daca vezi pe cineva ca rade la o inmormantare sau incepe sa spuna glume deocheate, in mod sigur nu este sensibil la context. Exista reguli si asteptari diferite de comunicare cu prietenii apropiati, cu colegii de serviciu, cu membrii familiei sau cu superiorii.
- Atentia. O persoana atenta poate sa ramana concentrata asupra unei singure conversatii la o petrecere galagioasa si sa nu se lase distrasa de impulsuri emotionale care nu au legatura cu discutia. Abilitatea de a ignora lucrurile care ne distrag emotional joaca un rol important in construirea unei vieti emotionale sanatoase.
Toate aceste dimensiuni sunt ingrediente care alcatuiesc stilul tau emotional si se combina in diverse moduri care ne fac unici. Ai putea avea o perspectiva extrem de optimista asupra vietii, dar sa fii derutat in situatii sociale si sa fii mai putin constient la semnalele corpului tau.
Desi stilul emotional este destul de stabil in timp, el poate fi modificat atat prin experientele pe care avem norocul sa le traim, cat si prin eforturi deliberate si constiente in orice moment al vietii. Prin antrenament mental, poti cultiva intentionat anumite deprinderi pentru a-ti imbunatati stilul emotional. De exemplu, putem creste constiinta de sine pentru a fi mai mult in contact cu ceea ce simtim, practicand meditatia. Cateva minute pe zi de scanare a corpului, incepand cu degetele de la picioare si terminand cu fruntea, pot, in mod paradoxal, sa iti schimbe relatia cu sentimentele si gandurile tale interioare. Este important sa stii ca maine nu este obligatoriu sa fii cel care esti astazi si ca iti poti shimba stilul emotional. Emotiile ne umplu viata de inteles si contribuie la construirea unor relatii infloritoare cu ceilalti.
Text: Psiholog Dana Comanescu