Care sunt ingredientele unei relații sănătoase?
Uneori trebuie clarificat ce înseamnă o relație sănătoasă, pentru ca oricine să poată înțelege ce anume o diferențiază de una distructivă. Exact în măsura în care o relație sănătoasă îți poate asigura o stare de fericire, de liniște și de relaxare, o relaţie distructivă îți poate anula orice șansă de a te simți bine în pielea ta și de a te bucura cu adevărat de fiecare zi.
Orice om ar trebui să aibă parte de relații lungi și pline de iubire, însă lucrurile ar putea să nu fie la fel de simple întotdeauna pentru fiecare. Atunci când simți că ai pierdut busola și nu îți mai este clar unde eșți în relația cu persoana iubită și încotro te îndrepți, încearcă să te ghidezi după câteva principii de bază.
Comunicarea
Cu siguranță ai auzit de foarte multe ori expresia „Comunicarea e cheia”. Un clișeu, însă a devenit clișeu cu un motiv. Comunicarea chiar este unul dintre ingredientele fără de care o relație sănătoasă nu are nicio șansă. Încă de la începutul unei relațîi este esențial ca partenerii să comunice deschis și sincer, într-o manieră civilizată și elegantă, chiar și în situațiile în care subiectul poate fi unul neplăcut. Comunicarea vă ajută să șțiți aceleași lucruri în același timp despre subiectele comune care contează pentru echilibrul din cadrul cuplului. Trebuie ca fiecare să știe ce îl deranjează pe celălalt, la fel cum este foarte important să folosiți comunicarea pentru a ajunge la un compromis și pentru a depăși orice fel de posibilă tensiune inutilă.
Respectul
A-ți asculta partenerul, dar a-l asculta cu adevărat, nu doar să îți aștepți rândul să spui ce vrei tu să spui, constituie un prim pas către a ajunge la un respect reciproc. Următorul pas este, evident, să încerci să înțelegi și perspectiva lui și să încerci să vorbeșți și să te comporți țînând cont de ea. Chiar dacă nu eşti de acord cu felul în care vede lucrurile, respectă-i opinia. Până la urmă, este ceea ce îți dorești și tu când vine vorba despre opiniile tale. Respectul are legătură și cu sentimentele persoanei iubite, nu numai cu opiniile ei. E bine să le ai în vedere, să încerci să nu le rănești și să nu discuți despre ele în afara relației voastre, pentru că nu așa se procedează într-o relație sănătoasă.
Limitele
În rândurile anterioare era vorba despre respect, iar acesta se construiește și în funcție de felul în care membrii cuplului reușesc să fie atenţi fiecare la limitele celuilalt. Într-o relație sănătoasă, explicarea acestor limite nu ar trebui să fie o problemă. Nu ar trebui, de asemenea, să fie o problemă nici respectarea lor. Este important să îți aminteșți în orice situație că n-ar trebui să ai emoții și nici să îți fie teamă să comunici cu partenerul tău. O relație sănătoasă presupune faptul că partenerul nu încearcă și nu are nevoie să te controleze folosind anumite limite pe care să ți le impună și nici nu îți cere parola de la telefon. În cazul în care așa stau lucrurile, mai gândește-te o dată dacă ești în relația potrivită.
Încredrea
Încă unul dintre ingredientele fără de care nicio relație nu are nicio șansă. E vorba despre încredere reciprocă și necondiționată, dincolo de experiențele din trecut ale fiecăruia dintre parteneri. O relație sănătoasă presupune încredere absolută. Acest tip de încredere se câștigă în timp și mai ales în funcție de alegerile pe care partenerii le fac în momente cheie.
Mai pe scurt, nu ar trebui să fii într-o relație cu cineva în care nu ai încredere. În niciun caz nu ar trebui să îți lași partenerul să te controleze prin lipsa încrederii lui în tine, și nici să îl lași să te ia la întrebări sau să te facă să te simți inconfortabil din cauza asta. Dacă nu are încredere în tine, nu ai nevoie oricum de un asemenea om prin preajmă, mai ales că partener.
Ajutorul
Unul dintre aspectele cele mai interesante ale unei relații sănătoase este felul în care partenerii unui cuplu se sprijină unul pe celălalt. Felul în care fiecare îi asigura celuilalt o plasa de siguranță care să îl salveze în cazul în care se dezechilibrează. Felul în care se susțin unul pe altul în situația unui conflict cu alte persoane sau atunci când cineva spune lucruri urâte despre ei. Partenerii care alcătuiesc o relație sănătoasă se bucură să vadă ficare că celălalt reușește ceea ce își propune și fac orice le stă în putință pentru a pune umărul la reușită. Într-o relație sănătoasă, partenerul te va ajuta să te simți bine în pielea ta și nu va încerca în niciun caz să te oprească din a reuși ceea ce îți propui. .