Carti de suflet pentru femei puternice
O carte aleasa cu grija poate schimba in mod radical viata unei femei. Nu doar oamenii, locurile, intamplarile ne influenteaza si ne transforma, ci si lectura de calitate. Orice femeie isi poate gasi resurse, energie si inspiratie in povestile motivante de viata ale personajelor feminine din cartile citite.
Iata cateva carti de suflet pentru femei puternice
- „Mananca, Roaga-te, Iubeste” de Elizabeth Gilbert
Este o carte scrisa pe un ton sincer si plin de umor si prezinta calatoria unei femei divortate in jurul lumii pentru a se regasi. Este o calatorie fantastica in 3 lumi diferite: Italia, India si Indonezia. „Ce vrei tu sa faci, Liz?” − aceasta este intrebarea pe care si-o pune o femeie de peste 30 de ani, divortata, macinata de indoieli si de idei depresive. Se decide sa plece intr-o calatorie care ii va schimba viata. Cartea te motiveaza sa inveti sa traiesti mai bine si mai frumos, sa iti asculti intuitia, sa experimentezi libertatea de a te bucura de ceea ce esti si ceea ce ai si sa te accepti cu toate imperfectiunile unei fiinte umane normale.
„Oamenii au tendinta sa considere fericirea drept un noroc care da peste ei, ceva ce te va invalui, ca vremea frumoasa, daca soarta iti surade. Doar ca fericirea nu functioneaza asa. Fericirea e consecinta propriului efort. Te lupti pentru ea, muncesti pentru ea, insisti, uneori mergi pana la capatul pamantului pentru ea.”
- „Culoarea sentimentelor” de Kathryn Stockett
Cartea „Culoarea sentimentelor” s-a mentinut bestseller in New York Times timp de doi ani, fiind descrisa drept „magica” si „irezistibila”. O carte care a fost respinsa de aproape cincizeci de editori si agenti si apoi vanduta in peste 7 milioane de exemplare doar in Statele Unite. Este o adevarata lectie de viata, o poveste emotionanta despre prietenia dintre femei, despre devotament, iubire si tarie de caracter. Este o carte despre persoane de culoare si care, alaturi de „Coliba unchiului Tom” si „Sa ucizi o pasare cantatoare”, sparge barierele ce tin de culoare, sex si nationalitate. Impresioneaza felul in care personajele feminine ale povestii se sustin reciproc si infrunta tacit prejudecatile societatii in care traiesc.
- „Jane Eyre” de Charlotte Bronte
Jane Eyre este un personaj complex de o verticalitate de invidiat, care nu ne atrage atentia prin aspectul ei fizic, ci prin caracterul si felul ei de a fi. Este blanda, inteleapta, puternica si simpla. Desi sufera si dorinta ei de iubire si de fericire este profunda, ia intotdeauna deciziile corecte, chiar si atunci cand persoana cea mai putin avantajata este chiar ea.
„Pot trai singura, daca demnitatea si imprejurarile imi cer s-o fac. Nu trebuie sa-mi vand sufletul pentru a cumpara fericire. Am o comoara interioara, cu care m-am nascut, care poate sa ma tina in viata cand toate placerile din afara imi sunt refuzate sau oferite la un pret pe care nu-l pot plati.”
- „Cum sa fii femeie” de Caitlin Moran
Este o carte pe jumatate autobiografica si trateaza problemele cu care se confrunta sexul frumos in secolul 21. Cuprinde o colectie de povesti, intamplari si amintiri (unele din copilaria autoarei) care au marcat-o pe parcursul vietii. Autoarea incurajeaza tinerele fete sa isi accepte imperfectiunile, sa nu se lase atrase in mirajul standardelor imposibile si absurde ridicate de barbati si sa aiba incredere in feminitatea lor.
- „Trei femei puternice” de Marie Ndiaye
„Trei femei puternice este creatia desavarsita a unei scriitoare care nu se teme sa exploreze limitele suferintei umane.” − The New York Times. Un roman splendid si sfasietor despre greutatile cu care se confrunta imigrantii africani in Franta. O carte despre iubire, iertare si sacrificiu de sine.
„Orele” este o carte care prezinta o zi din viata a trei femei foarte diferite, care au in comun sentimentul ca si-au trait vietile pentru altcineva. Fiecare cu propriile iubiri, tentatii si suferinte. Romanul „Orele” a fost distins cu Premiul Pulitzer, iar ecranizarea sa a avut o distributie remarcabila: Meryl Streep, Nicole Kidman si Julianne Moore, in rolurile principale. Filmul a castigat Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin, a primit Globul de Aur, precum si noua nominalizari la Premiul Oscar.
- „Cartea secreta a Fridei Kahlo” de F.G. Haghenbeck
„Cartea secreta a Fridei Kahlo” prezinta biografia celebrei pictorite mexicane, un omagiu adus vietii si operei artistei. Frida a suferit un accident si a suportat 7 operatii consecutiv, indurand dureri inimaginabile. Ramane aproape imobilizata la pat, incorsetata in intregime in metal, dar ea ignora sfatul medicilor, continuand sa picteze. In plus, continua sa militeze pe plan politic pentru aspiratiile sale. Traieste doar cat sa isi vada prima expozitie in tara natala.
„Nu sunt bolnava… sunt distrusa… dar sunt fericita sa traiesc atat timp cat pot picta…”
Text: Dana Comanescu, psiholog