Cărţile de psihologie şi avantajul citirii lor
Traim in vremuri in care accentul este pus pe media, pe retele sociale, pe intoleranta unora la cultura, la educatie,sau la lipsa acestora. Si ce poate face o societate fara educatie daca nu sa se dizolve sau sa isi estompeze valoarea .Putem vedea insa ca odata cu explozia tehnologica a secolului, aceasta presupune si ea un fel de lecturare , diferita insa de cea a unei carti scrisa pe hirtie. Cititul este soluția supremă. O perspectivă distilată, care de multe ori a durat ani pentru a se asambla, poate fi înțeleasă de cititorul obișnuit în doar câteva ore. Cărțile nu sunt altceva decât magie. A cunoaste ce te inconjoara si a te cunoaste pe tine nu poate fi decit un lucru benefic vietii tale in general.
Și cu cât știi mai multe despre psihologia socială și comportamentul uman, cu atât mai bine. Citirea cărților bune de psihologie permite să începi educația, absorbind ceea ce cercetătorii, profesorii și autorii au petrecut ani de zile punând împreună. Nu mă pot gândi la o modalitate mai bună de a te dezvolta si creste personal decât asta si nu as putea face o premiere a acestora.De multe ori sunt carti care ne fac sa vedem viata diferit, care ne ating sufletul, sau care ne pun pe ginduri.
Ce avantaje aduce cititul unei carti de psihologie
- dezvoltă gândirea analitică, raţională
- stimulează activitatea cerebrală şi implicit autocunoaşterea
- ajută la cunoaştere si dezvoltare personală
- ridică nivelul de concentrare
- creşte atenţia
- ajută la reducerea stresului
- creşte capacitatea de comunicare
- dezvoltă inteligenţa emoţională
Cartile de psihologie sunt folosite in majoritatea domeniilor- relatii, familie,parenting ,afaceri, social ,politic . Sunt carti de autocunoastere, de cunoastere, de informare ,de formare, de dezvoltare personala,legate de trauma, de stress, de relaxare, de invatarea unor tehnici, de educarea unor abilitati, etc. Pe care dintre aceste carti de psihologie as putea pune accentul, greu de spus,deoarece oferta pe piata acesta este destul de mare si fiecare are meritul si valoarea ei. Depinde de tine ce cauti ,ce iti doresti, ce nevoi ai si daca vrei sa gasesti raspunsuri la stari,la emotii care exista si pe care nu le poti descrie sau recunoaste in tine .
“Cartea care merită citită nu e cea care gândește pentru tine, ci cartea care te face să gândești.“ (James McCosh
Carti de psihologie recomandate pentru citit si asezat pe raftul din faţă, poate chiar şi de recitit
Omul in cautarea sensului vietii” – Victor Frankl
Este cronica experientelor ingrozitoare traite de psihiatrul Viktor Frankl in timpul detentiei sale la Auschwitz si in alte lagare concentrationiste. Cartea devenita bestseller international, deschide cea mai intima perspectiva asupra intelegerii omului in situatii de nesupravietuit, cum accepta trauma si in final, gaseste sens in ceea ce traieste.
,,Omul in cautarea sensului vietii de Viktor Frankl este una dintre marile carti ale epocii noastre. In mod normal, daca intr-o carte exista un singur pasaj, o singura idee suficient de puternica incat sa schimbe viata cuiva, atunci cartea aceea merita citita, recitita si-si merita pe deplin locul intr-o biblioteca.” Cine trebuie sa citeasca aceasta carte? Oricine se intreaba care este sensul vietii. Oricine doreste sa afle cum oameni obisnuiti fac fata situatiilor extraordinare.
Cand corpul spune nu. Costul stresului ascuns – dr.Gabor Mate.
Nu există oameni care să nu fi trecut prin episoade de stres acut, fie el provocat de fenomene exterioare, fie produs din cauze interioare. Boala secolului al XXI‑lea ne-a făcut pe toți să simțim măcar de câteva ori în viață că am ajuns la capătul puterilor, determinându-ne să luăm măsuri urgente ca să restabilim echilibrul.
După câteva decenii de carieră medicală de excepție, în care a urmărit legătura dintre stres și boală, Gabor Maté a strâns laolaltă poveștile pacienților săi, le-a confruntat cu cele mai recente studii clinice și a dezvăluit consecințele imediate, deseori ignorate, ale stresului de zi cu zi. Cartea sa este un semnal de alarmă și o pledoarie pentru medicina biopsihosocială, una dintre cele mai bune căi prin care ne putem elibera de această cumplită afecțiune a epocii noastre.
Alegerea – dr.Edith Eva Eger
Alegerea este o carte care va schimba vieți și va oferi alinare multor generații de cititori.
Alegerea ne amintește cum arată curajul în vremuri dificile și ne spune că avem cu toții darul de a cântări ce am pierdut și ce ne-a rămas. Dr.Eger împletește remarcabila sa călătorie cu poveștile impresionante ale celor pe care i-a ajutat să se vindece. Explorează modul în care putem fi încarcerați în propria minte și ne arată cum să ne eliberăm.
Darul. 12 lectii care iti vor salva viata – Dr Edith Eger
Mii de oameni din toata lumea i-au scris lui Edith Eger ca sa spuna cum i-a inspirat Alegerea si cum i-a ajutat sa-si infrunte propriul trecut si sa-si vindece propriile rani; totodata, o rugau sa scrie o noua carte, mai practica. Acum, in Darul, Edith Eger povesteste cum cea mai cumplita dintre inchisorile in care a trait nu a fost aceea in care au aruncat-o nazistii, ci una pe care si-a creat-o singura, inchisoarea propriei minti. Ea descrie 12 dintre cele mai teribile stari si emotii pe care le-a trait, printre care frica, durerea, mania, vinovatia sau rusinea, si instrumentele pe care le-a descoperit pentru a putea face fata acestor provocari universale.
“ Pana la urma, nu ceea ce ni se intampla conteaza cel mai mult, ci ceea ce alegem noi sa facem cu aceste intamplari”. – Edith Eva Eger, Darul
Puterea obiceiului – Charles Duhigg
Charles Duhigg, pune o lumină asupra naturii și obiceiurilor umane, de la motivul pentru care se dezvoltă obiceiurile până la modul în care le puteți schimba. În această carte, Duhigg propune, în esență, ideea că cheia atingerii obiectivelor comune (a rămâne în formă și sănătos, a înființa o afacere de succes etc.) este înțelegerea efectelor obiceiului.
Duhigg are un palmares excelent când vine vorba de a transforma o mulțime de informații într-o narațiune intrigantă și captivantă, iar Puterea obiceiului nu face excepție de la regulă.
Jocul Încrederii – Maria Konnikova
The Confidence Game al scriitoarei Maria Konnikova , oferă o perspectivă interesantă asupra escrocilor, de la motivele lor până la metodele lor. Dacă te-ai întrebat vreodată cât de mari personalități pot scăpa de lucruri din când în când, această carte are răspunsul la toate întrebările tale. Konnikova nu numai că explorează motivele pentru care escrocii se comportă așa cum o fac ei, ci se adâncește și în mințile victimelor lor, discutând despre capacitatea lor de a se îndrăgosti , de trucurile lor nu o dată, ci de mai multe ori și examinând modul în care putem avea percepția noastră asupra adevărului. schimbat de oameni pe care abia îi cunoaștem.
Testul psihopatului /Psychopath Test – Jon Ronson
Această colecție de anecdote de la autorul și jurnalistul Jon Ronson este o lectură interesantă. Prin cercetări atente și nenumărate vizite la psihologi, psihiatri și psihopați diagnosticați, Ronson explorează caracteristicile care stau în spatele psihopatiei.
Cu referiri frecvente la testul Hare, Ronson discută deschis ideea că mulți dintre liderii lumii, atât în afaceri, cât și în politică, ar putea fi de fapt psihopați. Povestirea lui Ronson te va face să vrei să întorci pagina în continuare, iar tonul non-academic îl face o lectură ușoară pentru cei care au puține sau deloc cunoștințe de psihologie.
Se spune că un individ dintr-o sută este psihopat. Ceea ce înseamnă că în fiecare zi interacționăm direct sau măcar trecem pe stradă pe lângă o astfel de persoană. Teoretic, psihopații sunt ușor de recunoscut: nu empatizează, sunt manipulatori, mincinoși, șarmanți, înșelători. Totuși, cum stabilim limita dintre normal și patologic? Unde se sfârșește normalitatea acceptată de societate și unde începe cu adevărat nebunia?
Words can change your brain/ Cuvintele iti modeleaza creierul – 12 strategii de conversatie menite sa dea incredere, sa aplaneze conflictele si sa consolideze intimitatea
In urma cercetarilor facute, Andrew Newberg si Mark Robert Waldman au constatat in mod repetat ca o conversatie dificila se poate transforma intr‑una binevoitoare in doar cateva minute – daca se face apel la Comunicarea Empatica.Prin 12 pasi simpli, Comunicarea Empatica schimba realmente structura creierului, contribuind la crearea unei legaturi intre oameni. Astfel, eliberati de neincredere si conflict, putem vorbi mai eficient, asculta mai profund, colabora fara efort si rezolva mai rapid orice problema.Dr. Andrew Newberg este un cunoscut neurolog, preocupat de relatia dintre functiile creierului si diferitele stari mentale. Este pionier in studierea din perspectiva neurologica a experientelor religioase si spirituale, domeniu cunoscut drept neuroteologie.
Minciuni pe canapea – Irwin Yalom
(profesor emerit de psihiatrie la Universitatea Stanford)
Isi poate pierde un psihiatru mintile? Poate fi el pacalit, sedus, manipulat chiar in timpul sedintelor in care ar trebui sa detina controlul asupra pacientilor? Romanul lui Yalom ne dezvaluie cat de vulnerabili suntem, fara exceptie, in fata singuratatii si nevoii de iubire.
Problema Spinoza- Irwin Yalom
Irvin Yalom revine cu un roman despre mintile a doi oameni care au intrat in istorie la trei secole distanta unul de celalalt: filosoful olandez de secol XVII, Baruch Spinoza, si Alfred Rosenberg, unul dintre ideologii nazismului si un apropiat al lui Adolf Hitler. Imaginand o intersectie neasteptata intre viata lui Spinoza si destinul lui Rosenberg, Irvin Yalom construieste o poveste de neuitat despre ura si toleranta, curaj si lasitate, pedeapsa si speranta.
Reguli de viata. Un antidot la haosul din jurul nostru – JordanB.Peterson
Plecând de la revelațiile marilor religii ale lumii, dar și de la capodoperele literare și filosofice (ale unor Goethe, Nietzsche sau Dostoievski), psihologul canadian ne îndeamnă să revenim la clasicele virtuți (disciplină, curaj, onestitate, prietenie etc.) și să ne asumăm răspunderea pentru existența noastră tragică, în care există totuși un sens ce așteptă să fie căutat. Într-o lume în care structura familiei este în colaps, educația este adesea impregnată de ideologie, iar societatea politică a ajuns să fie periculos de polarizată, cele 12 Reguli de viață oferă un antidot: redescoperirea vechilor adevăruri și valori, care ne pot ajuta, în plină epocă relativistă, să ducem o viață mai bună, mai luminoasă, mai chibzuită.
“Citeşte! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei şi imagini, din care vei întocmi înţelesul şi filosofia vieţii.”-M.Eminescu