Cat de bine face iubirea pentru sanatate?
Dragostea este un sentiment luminos, care are o actiune miraculos de benefica asupra organismului uman. S-a demonstrat ca persoanele indragostite sunt mult mai putin supuse stresului, se recupereaza mai rapid dupa o boala si isi recapata mai rapid fortele. De asemenea, este bine cunoscut faptul ca sentimentul de dragoste reciproca intareste sistemul imunitar, motiv pentru care indragostitii sunt mai putin predispusi la raceli si alte afectiuni usoare de sezon.
Cercetarile efectuate in ultimii ani au ajuns la concluzia ca efectul indragostirii asupra creierului uman este comparabil cu actiunea drogurilor. Persoanelor indragostite le este suficient doar sa priveasca o poza sau o imagine cu obiectul pasiunii lor pentru a declansa productia de serotonina, hormonul placerii. Un contact si mai apropiat conduce la producerea oxitocinei, asa-numitul hormon al dragostei si fericirii, cel care formeaza legatura emotionala dintre cei doi indragostiti.
Atingerile fizice contin o energie inimaginabila
Ele constituie unele dintre cele mai puternice si spectaculoase manifestari ale sentimentelor romantice. Ele modifica substantial starea fizica si emotionala a persoanei, „lecuind” sufletul si corpul. Un simplu contact fizic sub forma imbratisarii sau atingerilor gingase ajuta la scaderea nivelul cortizolului, hormonul stresului din organism, regleaza tensiunea arteriala si duce la scaderea sensibilitatii la durere.
Totodata, dorind sa prelungeasca si sa intareasca relatia cu persoana iubita, indragostitul, la nivel subconstient, isi doreste sa se mentina intr-o forma fizica si emotionala buna. Adopta un stil de viata sanatos si, in orice domeniu, tinde spre perfectiune. Acest sentiment magic, dragostea, asigura oamenilor un aflux neobisnuit de energie si forta. Important este ca ambii indragostiti sa se simta confortabil, atat fizic, cat si emotional, lipsa armoniei in acest caz putand duce la stoparea dezvoltarii relatiei.
Multe persoane, chiar si nebanuind existenta acestor procese fiziologice deosebite, stiu ca asa un sentiment puternic, cum e iubirea, face viata mai plina, mai fericita si mai frumoasa. Dupa cum stim, oamenii fericiti si pozitivi traiesc mai mult, sunt supusi mai putin riscurilor de se imbolnavi si sunt mereu inconjurati de respectul si dragostea celor din jur.
- Persoanele indragostite sunt supuse stresului emotional mult mai rar decat celelalte. Daca se imbolnavesc, ele se recupereaza si isi revin mult mai rapid;
- Indragostirea conduce si la cresterea nivelului de adrenalina din sange, astfel se intensifica toate simturile. Drept rezultat, viata incepe sa para mai buna, mai frumoasa, culorile par mai vii, iar mancarea mai gustoasa;
-
Euforia si senzatia de „zbor” apar mult mai frecvent la persoanele care au un sentiment sincer de dragoste fata de alta persoana;
-
Persoana care iubeste se transforma vizibil: devine mai buna, mai frumoasa, are mai multa incredere in fortele proprii. Acesti oameni sunt mai „norocosi” si, in general, reusesc totul in viata mai usor.
Dimpotriva, relatiile toxice, in care partenerii se cearta frecvent, conduc la emotii negative. Astfel, pot aparea depresii, migrene, probleme cardiace, dureri de cap cauzate de problemele din cuplu. De aici putem trage concluzia ca o relatie nefericita are o actiune negativa asupra majoritatii oamenilor, mai ales in cazul adolescentilor, uneori cu deznodamant tragic. Dragostea este un medicament extrem de eficient. Ea aduce beneficii sanatatii omului, dar numai daca este sincera si adevarata.
Text: Psiholog Dana Comanescu