Cat de daunator este controlul pentru relatia de cuplu
Controlul in relatia de cuplu este una dintre cele mai gresite si toxice manifestari ale iubirii, mai corect spus, nu are nimic de-a face cu sentimentul in sine, ci mai degraba cu atitudini construite gresit de-a lungul timpului, atitudini care imprima caracteristici eronate personalitatii. In timp, controlul distruge o relatie si impinge partenerii, in special jumatatea controlata, sa puna punct relatiei. In plus, exista riscul de a ramane cu sechele in urma unei astfel de experiente traumatizante pentru psihic.
De ce ne controlam partenerul?
Conform psihologilor, dorinta de control intr-o relatie este, de fapt, o frica si isi are radacinile in copilarie. Daca parintii au fost indiferenti si neimplicati in nevoile copilului, iar pentru a capta atentia acesta trebuia sa se implice in nevoile celorlalti, ignorandu-se pe sine, atunci copilul a tradus ca aceasta este afectiunea. Cu alte cuvinte, controlul este o nevoie de atentie inteleasa gresit. In momentul cand ceilalti au nevoie de noi, involuntar ne simtim valorosi si importanti, aspect care traduce ca nevoia de a controla intr-o relatie este o forma de protectie a noastra provenita din frica de abandon, din frica de a ramane singuri.
De ce ne lasam controlati de partener?
Ei bine, de cealalta parte a baricadei se afla persoanele care se lasa condusi de partener si cred ca doar asa relatia va functiona. Din nou, radacina se afla in copilarie si are legatura cu lipsa de atentie a parintilor. Daca parintii au fost prea autoritari cu copilul si au luat decizii in locul sau, de multe ori fara sa tina cont de dorintele acestuia, cel mic a invatat, la randul sau, sa-si ignore propriile dorinte si astfel sa se lase controlat, inclusiv ulterior, in viata de adult. Persoanele care se lasa controlate de partener resimt, de asemenea, frica de abandon, teama de a fi parasite si sunt nesigure pe ele. Cu alte cuvinte, prefera sa faca ce vrea celalalt decat sa riste sa fie respinse, insa sunt stari care, netratate, nasc sentimente de ranchiuna si furie care conduc la destramarea relatiei.
Controlul nu este protectie
Majoritatea partenerilor care controleaza sau se lasa controlati cred ca nu este nimic grav in aceasta atitudine, ci controlul este doar o forma de protectie. Nimic mai gresit. Controlul nu este o forma de protectie, nicio dovada de iubire si nici nu are nimic de-a face cu grija. In plus, persoanele care controleaza tind sa creeze dependenta de ele partenerului si, implicit, sa-l manipuleze dupa bunul plac.
De ce este daunator controlul in relatia de cuplu?
Controlul in relatia de cuplu este periculos si daunator pentru ambii parteneri. Cel controlat isi pierde treptat increderea in sine, nu este capabil sa ia singur decizii, isi dizolva propriile dorinte si necesitati si tinde sa devina o marioneta, aspect care afecteaza personalitatea. De cealalta parte, cel care controleaza traieste tot timpul in nesiguranta si acest aspect il face sa fie critic si sa ia decizii imorale, pripite, disperate, decizii care afecteaza ambii parteneri si in final relatia de cuplu.
Citeste si Manipulare si santaj emotional
Text: Madalina Manole