Cat de des facem baie bebelusului?
Baia bebelusului face parte din rutina obisnuita pentru orice familie. Este un moment de intarire a relatiilor dintre parinti si copil, un moment de joaca si de relaxare. Pentru multi dintre parintii aflati la inceput de drum, la primul bebelus, manevrarea unui nou-nascut la baita poate fi o adevarata provocare. Alti parinti nu reusesc sa gaseasca, din prima, momentul potrivit in timpul zilei, pentru baie. Important este ca acest moment sa nu devina „o corvoada” sau un moment de temut pentru familie.
Farmacistii Catena recomanda Genera Dolce Baby sampon fara lacrimi, ce contine principii active de origine vegetala, are Ph neutru si nu provoaca iritatii sau alergii.
Igiena nou-nascutului si a bebelusului mic este foarte importanta. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, un copil atat de mic isi petrece cea mai mare parte a zilei in interiorul casei, intr-un mediu protejat unde nu se murdareste. La aceasta categorie de varsta se recomanda baie pe intreg corpul, inclusiv pe par, de 2-3 ori pe saptamana. Din momentul in care cel mic incepe sa stea in fundulet, petrece timp la nivelul solului mergand de-a busilea, baita trebuie sa devina un ritual zilnic. De asemenea, spalatul prea des poate sa distruga din flora bacteriana benefica de la nivelul pielii, poate sa usuce pielea celui mic, din cauza temperaturii apei si din cauza compusilor chimici utilizati pentru obtinerea apei potabile, a sarurilor din apa.
Baita bebelusului: ghid practic
- Zilnic trebuie efectuata o toaleta cu apa simpla, calduta, a fetei, mainilor si a pliurilor de la nivelul pielii bebelusului. Cu apa si sapun, speciala pentru bebelusi, va fi spalata zona intima, ideal dupa fiecare scaun sau mictiune, daca nu, cel putin o data in timpul zilei. Utilizarea exclusiva a servetelelor umede pentru curatarea acestor zone duce de cele mai multe ori la aparitia eritemului.
- Alegeti o cadita sau un suport special conceput pentru bebelusi. Suportul poate fi plasat, in functie de model, atat in cada parintilor sau chiar intr-o chiuveta incapatoare. In cazul in care optati pentru o cadita de bebelusi, va va fi mult mai usor daca aceasta este prevazuta cu un accesoriu pentru sprijinirea spatelui celui mic.
- Plasati cadita pe o suprafata plana, stabila, nealunecoasa. Aveti posibilitatea de a alege un suport special pentru cadita.
- Nu lasati niciodata copilul nesupravegheat in cadita, indiferent daca acesta se afla in suport sau oriunde altundeva. Daca nu aveti ajutor atunci cand ii faceti baie, incercati sa aveti la indemana solutia de curatare, burete sau carpa de baie, prosop curat si uscat pentru scoaterea celui mic din apa.
- Apa pe care o folositi la imbaiere trebuie sa fie o apa curata, fara reziduri sau alte elemente distinctive. Daca nu aveti acces la apa potabila, calda sau pe care sa o incalziti, incercati sa optati pentru apa imbuteliata, pe care sa o incalziti pentru baie ulterior. De cele mai multe ori este nevoie de 2-3 litri de apa pentru o baita.
- Temperatura apei este foarte importanta. Nou-nascutii si bebelusii mici, chiar daca au avut o dezvoltare intrauterina perfect normala, au totusi deficiente in ceea ce priveste stratul de grasime care ii protejeaza de frig. In acelasi timp, pielea lor este mult mai sensibila decat cea a copiilor mai mari sau a adultilor. O apa mult prea calda usuca pielea celor mici si ii predispune riscului de arsura. Temperatura corecta si ideala pentru apa cu care spalati bebelusul este de 37 grade Celsius. In cazul in care nu aveti o cadita prevazuta cu termometru, alegeti sa cumparati un termometru de baie pentru bebelusi. Este bine sa nu testati apa cu termometrul de camera sau alte dispozitive. De asemenea, nu este recomandat sa va bazati pe atingerea apei pentru a determina daca este buna sau nu pentru baie.
- Durata baitei este recomandat sa fie intre 5 si 10 minute. Urmariti temperatura apei pe termometru, pe masura ca il spalati pe cel mic. Atunci cand ea scade sub 30 de grade este timpul sa il scoteti din apa, sau daca nu ati terminat spalatul, sa completati, cu grija cu apa calda pana reveniti la temperatura de 37 grade Celsius.
Citeste si Cele mai frecvente intrebari cu privire la prima baie a bebelusului