Cat de importanta este independenta financiara in cuplu
Independenta financiara in cuplu este un subiect extrem de interesant de dezbatut, dat fiind faptul ca nu pana de mult, femeia nu era incurajata sa aiba venituri proprii, ci mai mult sa se ocupe de gospodarie si de copii. Vremurile in care un singur salariu este suficient pentru a intretine o intreaga familie au trecut, asa ca apare dilema gestionarii veniturilor in cuplu.
Cum sunt gestionate cheltuielile comune?
De ce e important sa aiba fiecare si banul lui?
Cum procedam atunci cand unul dintre parteneri castiga semnificativ mai mult?
Ce facem atunci cand partenerul cheltuie mai mult decat face in interes personal?
Cum gasesti echilibrul financiar in cuplu?
Cum sunt gestionate cheltuielile comune?
Cel mai sanatos comportament financiar pentru un cuplu este acela de a imparti cheltuielile in functie de castigurile fiecaruia, astfel incat sa existe echilibru si sa nu simta niciunul dintre parteneri ca este intretinut. Desi nu pare un lucru anormal pentru unele cupluri, exista situatii in care unul dintre parteneri plateste si cumpara tot ce se consuma la comun. Pe termen lung, in societatea noastra, astfel de comportament este cat se poate de daunator. Se poate ajunge foarte usor la reprosuri, la manipulare, la afectarea irecuperabila a imaginii de sine.
Sigur, exista si cupluri care isi impart cheltuielile altfel, dar atat timp cat totul functioneaza cum trebuie, nu exista tensiune sau reprosuri, totul este in regula. Cu toate astea, ambii parteneri trebuie sa aiba castiguri proprii, oricat de mici ar fi acestea.
De ce e important sa aiba fiecare si banul lui?
Uneori, exista situatii in care apar cheltuieli pe care nu doresti in mod special sa le imparti cu partenerul. Un cadou, produse de igiena, analize medicale, mici cumparaturi. E absurd sa ajungi in situatia usor penibila in care sa ceri bani pentru maruntisuri.
Un alt aspect deloc de neglijat este faptul ca oricand poti ajunge in situatia in care partenerul nu te mai sustine financiar. E mult mai usor sa te redresezi odata ce ai venitul propriu, oricat ar fi acela. Deloc de neglijat nu este nici sentimentul de stabilitate si de incredere pe care le obtii avand venituri castigate prin propria ta putere.
Cum procedam atunci cand unul dintre parteneri castiga semnificativ mai mult?
Foarte rare sunt situatiile in care partenerii castiga fix aceeasi suma sau relativ aproape, asa ca pot aparea anumite discutii. Cel mai sigur si eficient e sa faceti un fond comun pentru cheltuieli in care fiecare sa puna un anumit procent din salariu. Din acel fond comun sa se plateasca facturile, ratele, sa se faca cumparaturile pentru casa, iar din diferenta sa faca fiecare ce doreste.
Contul comun este destul de stanjenitor pentru unele cupluri, asa ca se pot imparti cheltuielile intr-un mod in care sa impace pe toata lumea. Faptul ca aduci mai putini bani decat partenerul tau nu ar trebui sa te faca sa crezi ca nu trebuie sa platesti nimic. Amandoi consumati si amandoi trebuie sa platiti. De asemenea, daca produci mai mult decat partenerul tau, nu inseamna ca ai dreptul sa hotarasti tot in casa. Situatia se poate inversa oricand.
Ce facem atunci cand partenerul cheltuie mai mult decat face in interes personal?
Unii oameni sunt pur si simplu risipitori sau nu stiu sa isi gestioneze cheltuielile. In cazul comportamenul partenerului in ceea ce priveste cheltuielile, trebuie sa incepeti o discutie cu acesta. Sigur, nu ii puteti interzice sa isi faca placerile din banii munciti de el, dar puteti sa punctati faptul ca nu e corect sa cheltuie mai mult decat isi permite.
Cum gasesti echilibrul financiar in cuplu?
Cand vine vorba de bani, discutiile trebuie sa fie directe, fara ocolisuri. Ce asteptari ai de la partener, cum cheltui tu banii, daca ti se pare ca cheltuiti imprudent, toate astea trebuie spuse direct pentru ca ele pot cauza certuri si frustrare pe termen lung, iar banii nu ar trebui sa fie niciodata motiv de cearta in familie.