Cat de mult ne schimbam dupa casatorie?
Draga mea cititoare, dragul meu cititor, stiu cat de mult iti doresti sa ai o relatie fericita si implinita. Pentru ca acest lucru ne dorim cu totii. O relatie frumoasa si apoi o casatorie fericita sunt visurile oricarui cuplu. Unele cupluri reusesc, altele nu. Desi nu lipsesc sentimentele. Insa, de cele mai multe ori, iubirea nu este de ajuns.
Asteptarile sunt extrem de importante. Asteptarile de la celalalt si de la relatie. Auzim foarte des cum se plang cuplurile ca relatia dintre ei s-a schimbat dupa casatorie. Ca el nu mai este la fel, ca ea s-a schimbat. Alte cupluri afirma ca oficializarea relatiei va strica totul. Si in unele cazuri asa se intampla. Dar nu pentru ca de vina ar fi casatoria in sine, ci mai degraba asteptarile eronate pe care le avem.
Foarte multe femei viseaza inca de mici ca, dupa cele trei zile si trei nopti pe care le vor petrece la nunta, va incepe o poveste nemuritoare. O poveste incepe, povestea unei casnicii, dar nu este asa cum si-o imagineaza ea. Si barbatii au asteptari eronate, dar nu asa de multe pe cat au femeile. Casatoria nu inseamna numai lapte si miere, inseamna si responsabilitati multe, inseamna sa imparti totul, sa tolerezi diferentele, sa ai asteptari realiste.
Faza de indragostire
La inceputul relatiei, atunci cand suntem in faza de indragostire, il vedem pe celalalt perfect si proiectam asupra lui un ideal, al nostru. Celalalt nu este asa cum vrem noi sa credem, de cele mai multe ori. Cu trecerea timpului, incepem sa il vedem asa cum este in realitate si sa il acuzam ca s-a schimbat. Insa nu s-a schimbat, ci acum il vedem in mod realist.
Acest moment este foarte important pentru casatorie. Este important sa intelegem proiectiile si sa realizam cu celalalt a fost impodobit de noi. Il putem acepta pe acest “nou” partener?
Putem sa ne canalizam pe calitatile sale si sa incercam sa construim o relatie fericita in noile conditii?
Nu uitati ca si partenerul v-a vazut altfel decat sunteti si ca amandoi aveti defecte. Insa daca ne focusam pe defecte si reprosuri, nu vom ajunge prea departe. Asa ca este o chestiune de alegere. Bineinteles ca sunt si situatii in care oamenii se schimba dupa casatorie, in sensul ca devin mult mai relaxati si nu mai fac eforturi sa intretina relatia. Nu ne mai ingrijim nici de noi. Femeile nu se mai aranjeaza, barbatii nu mai cuceresc.
Usor, usor, renuntam la masti si suntem noi, naturali, pentru ca in familie ne permitem sa fim noi. Poate prea “noi” uneori. Asa se face ca ajungem sa ne descarcam supararile si frustrarile pe cel de langa noi. Sa il neglijam, sa il repezim, sa ne schimbam in relatia cu el. Pentru ca, credem noi, va intelege. Nu-i asa, nu va intelege decat pentru o perioada, scurta. Bineinteles ca trebuie sa fim autentici, sa fim naturali in relatia noastra, dar asta nu inseamna sa neglijam relatia, sa jignim, sa uitam cine este langa noi.
Casatoria reprezinta punctul culminant al unei relatii si inceputul unei alte etape frumoase in viata de cuplu. Daca suntem pregatiti pentru aceasta etapa, daca ne iubim si nu suntem doar indragostiti, daca avem asteptari realiste, daca suntem dispusi sa trecem peste obstacole impreuna si sa impartim responsabilitatile, atunci este foarte posibil sa apucam nunta de aur impreuna.
Text: Psiholog Loredana Andrei