Cat de mult trebuie sa manance un bebelus?
Mancatul, alaturi de somn si joaca, sunt activitatile principale ale bebelusilor, zi de zi. Nu mai este de multa vreme un secret ca, alimentatia in primele 1000 de zile de viata poate sa influenteze dezvoltarea si sanatatea copilului pentru aproape tot restul vietii sale, putand sa il predispuna sau sa il protejeze de anumite afectiuni. Pe langa calitatea hranei, cantitatea sa este tot atat de importanta. In primele 4-6 luni de viata cand dieta celor mici este exclusiv lichida si compusa din lapte, fie el matern, fie formula de lapte, acest tip de hrana asigura atat necesarul de lichide cat si necesarul de elemente importante ale nutritiei: proteine, lipide, carbohidrati, vitamine, minerale, microelemente. Ulterior, dupa inceperea diversificarii, dieta devine din ce in ce mai bogata si variata, fiind necesar sa se respecte in continuare principiile de calitate si cantitate, adaptate varstei.
Cat de des trebuie sa manance un bebelus?
Cantitatea si tipul de alimente pe care bebelusii le primesc, depind de varsta. Capacitatea sau volumul stomacului se modifica de la o zi la alta, in primele zile de viata. Astfel, stomacul unui nou-nascut are o capacitate de 5-7 ml. Aceasta creste progresiv, pana ajunge in ziua a treia de viata in jurul valorii de 22-27 ml. Cresterea continua pana la 45-60 ml, la varsta de o saptamana si ajunge la 80-150 ml pana la doua saptamani de viata. Asadar, este normal ca, la inceput, mesele bebelusilor sa fie relativ scurte. Frecventa meselor, 8-12 mese/zi in prima luna de viata, are legatura cu cantitatea de lapte pe care bebelusii o pot manca la o masa si cu timpul maxim de care dispun pentru a isi mentine o glicemie ( cantitatea de zahar in sange) in limite normale. Ca regula, un nou-nascut nu trebuie sa primeasca mai putin de opt mese pe zi, sau sa primeasca o masa la un interval mai lung de patru ore, chiar daca asta inseamna ca cel mic trebuie trezit special pentru a manca.
De la varsta de o luna si pana la 17-28 saptamani de viata, interval recomandat pentru inceperea diversificarii, sugarul urmeaza sa primeasca exclusiv lapte. Cantitatea corecta recomandata, se calculeaza in functie de greutatea copilului, in general aproximativ 150 ml pentru fiecare kilogram al bebelusului. Rezultatul variaza intre 550 si 950 de mililitri de lapte pe 24 de ore, sau intre 80-200 ml la o masa, in functie de varsta bebelusului. Frecventa meselor poate si ea sa scada pana la 5-6 mese pe zi, la varsta de 3-5 luni.
Dupa inceperea diversificarii, cantitatile de mancare se modifica si se impart astfel:
- Intre 4- 6 luni de viata: lapte matern sau formula de lapte intre 800-1200 ml pe zi, cereale aproximativ 25-40 de grame pe zi, piure de fructe sau legume intre 60-120 ml pe zi. Incepand cu varsta de 6 luni se va introduce si carnea pasata sau mixata in dieta celor mici.
- Intre 7-9 luni de viata: lapte matern sau formula de lapte intre 700-1000 ml pe zi, cereale 50-70 de grame pe zi, piure de fructe sau legume intre 120-200 ml pe zi, la care se adauga carne mixata si ea in cantitati ce cresc progresiv.
- Intre 10-12 luni de viata: lapte matern sau formula de lapte intre 500-800 ml pe zi, cereale si alti compusi cu amidon, suc de fructe, carne, galbenus de ou, fructe si legume.
Pe baza cardului Mama si Copilul, Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate cu reduceri de pana la 25%.
Citeste si Copilul care nu ia in greutate: ce e de facut
Text: Alexandra Barzan, medic pediatru