Cat de real este efectul placebo?
In ultimii ani se tot vorbeste despre puterea gandurilor nostre. Se mai spune si ca daca credem ca putem realiza ceva sau ca nu putem realiza ceva, in ambele cazuri avem dreptate. Si asta pentru ca puterea credintei noastre este foarte mare. In cazul unei boli sau al unei suferinte, aceasta credinta poarta denumirea de efect placebo. Cu siguranta ati auzit ca daca administram cuiva cu dureri de cap pastile placebo pe post de analgezice, durerea de cap va disparea. Si nu pentru ca pastilele ar fi avut vreun efect, ci pentru ca exista credinta in efectul pastilelor. Altfel spus, avem de-a face cu un fenomen placebo.
Cum functioneaza efectul placebo?
Placebo functioneaza in 90% din cazuri. In spitale exista medicamente placebo care contin o substanta inactiva. Nu fac nici rau, nici bine, nu au niciun efect real. Efectul, deosebit de puternic, este dat de mintea noastra. Ea este cea care ne vindeca. Mai exact, credinta noastra in medicamentul respectiv. Cercetarile au aratat ca medicamentele placebo sunt cu atat mai eficiente daca sunt mari, colorate si au gust amar. Mai este necesar si ca pacientul sa aiba incredere in medic, in terapia pe care o urmeaza. Tocmai de aceea este important sa existe o relatie foarte buna intre medic si pacientul sau. E important si ca medicul sa vorbeasca pacientului despre medicament, despre cat de puternic este si, eventual, despre efectele secundare, neplacute. De asemenea, studiile au aratat ca tratamentul placebo este eficient si daca este costisitor. Acest lucru spune multe despre credintele noastre. Despre gandurile preconcepute care le vindeca de fapt. Si de ce, in anumite cazuri, tratamentele reale nu dau rezultate atunci cand nu corespund prejudecatilor noastre.
Fie ca vorbim despre medicamente, sau despre creme-minune, sau despre injectii cu ser fiziologic, secretul consta in increderea pacientului si in starea sa de spirit. Acestea il vindeca de fapt. Interesant este faptul ca increderea si gandirea pozitiva reusesc sa produca modificari reale in corpul pacientului. Insa efectul placebo nu are succes in cazul tuturor pacientilor si este periculos sa fie folosit in exces. Sunt pacienti deprimati, care si-au pierdut motivatia de a trai, care nu mai au incredere in nimeni si nimic, si aceasta din diferite cauze (educatie, nivel de trai, experiente dezamagitoare etc). In cazul lor, nici placebo, dar nici medicina traditionala nu mai pot face mare lucru.
Copiii si femeile reactioneaza mult mai bine la efectul placebo in comparatie cu barbatii si adolescentii. Este important de precizat ca placebo are efect benefic pe moment, in sensul ameliorarii simptomelor unei boli. Foarte rar se intampla sa apara vindecari si aceasta pentru ca este deosebit de greu sa ne mentinem gandirea pozitiva si increderea intacte. Mai ales atunci cand nu sunt exersate. Acest lucru s-a observat atunci cand, desi pacientul a raspuns foarte bine tratamentului placebo, boala a revenit cand i s-a spus acestuia ca, de fapt, tratamentul sau a fost fals. Placebo amelioreaza sau reduce semnificativ simptomele in cazul alergiilor, depresiei, astmului, cancerului, enuresisului, diabetului, migrenelor, ulcerelor etc.
Text: Psiholog Loredana Andrei