Cat merita sa sacrifici pentru o relatie?
A mentine o relatie functionala in zilele noastre este o provocare constanta, iar pentru a construi o relatie de calitate, partenerii trebuie sa faca diverse compromisuri, pe termen lung.
Cat este compromis si cat este sacrificiu?
Urmeaza sa discutam despre aspectele ce ar trebui sa va dea de gandit in ceea ce priveste calitatea relatiei in care va aflati in momentul de fata:
- Violenta. In niciun moment al unei relatii violenta nu trebuie acceptata. In secunda in care actul de violenta s-a desfasurat, victima trebuie sa incheie relatia pentru ca violentele se vor repeta cu siguranta. Dragostea este despre sentimente sincere, naturale, precum pace, blandete si fericire. In niciun caz despre frica, umilinta si lipsa de respect.
- Atunci cand o persoana nu ne ofera incredere, chiar daca nu am dat niciun motiv de gelozie, problema este de fapt la partenerul gelos. Lipsa de stima de sine, axietate, sunt aspecte pe care ar trebui sa le rezolve prin consiliere, iar discutiile pe aceasta tema nu trebuie evitate sub nicio forma. Din pacate, gelozia extrema duce de multe ori catre violenta fizica.
- Atunci cand pana si telefonul iti este controlat, atunci cand a vorbi cu altcineva reprezinta motiv de certuri si reprosuri, avem de-a face cu un partener posesiv. Acesta trebuie sa inteleaga ca nu detine drepturi asupra ta, iar daca continua in ritmul actual relatia se poate incheia. Desi un strop de posesivitate poate fi haios, partenerii trebuie sa clarifice faptul ca nu este ceva serios, ca nu e vorba de posesivitate extrema.
- Interzicerea relatiilor cu familia. Un partener care iti impune sa incetezi relatiile familiale este un partener toxic care incearca sa te izoleze de oamenii care te iubesc si ar face orice pentru tine. Desi nu e obligat sa iti iubeasca familia, partenerul nu are dreptul sa iti interzica sa comunici sau sa te vezi cu familia ta.
- Renunti la pasiunile tale. Daca pe partenerul tau il deranjeaza ceea ce tie iti face placere (si nu e ceva ce iti face rau), atunci ar trebui sa aveti o discutie serioasa. Un partener cu care esti compatibil vrea ca tu sa devii cea mai buna varianta a ta, nu sa te schimbe astfel incat sa ii fi pe plac. Un partener te ajuta si te incurajeaza astfel incat sa cresti emotional.
- Daca orice faci este demontat rapid si daca iti este lasata impresia ca tot ce faci este gresit, partenerul nu este unul potrivit pentru tine. Chiar daca uneori mai si gresesti, nimeni nu are dreptul sa te umileasca sau sa te faca sa te simti incapabil. Orice critica poate fi comunicata si frumos, cu empatie si blandete.
- Nu comunicati eficient. Daca orice discutie se termina cu o cearta sau totul este hiper dramatizat, daca totul este interpretat in prea multe sensuri sau trebuie sa explici si cele mai simple aspecte ale vietii de zi cu zi, metodele de comunicare nu sunt eficiente.
- Minciuna. Chiar daca omite sa spuna anumite lucruri, tot minciuna se numeste. Daca un partener minte constant, e clar ca relatia nu este una de durata. Intr-o relatie sanatoasa nu exista motiv sa minti constant.
- Nu luati decizile impreuna. Intr-o relatie, deciziile importante se iau impreuna, iar daca parerea ta nu este solicitata niciodata, ai parte de un partener pentru care parerea ta nu conteaza. Daca nici in urma unor discutii legate de acest aspect, nimic nu se schimba, atunci relatia ar trebui sa se incheie.
- Manipulare. Unui om de calitate ai incredere sa ii spui si punctele tale mai putin bune. Daca in schimb acesta, il loc sa iti fie confident, alege sa foloseasca informatiile pentru obtine diverse beneficii, atunci calitatea caracterului lui este indoielnica.
Citeste si Ce inseamna compromisul in relatie si care este limita?
Text: Lupu Florentina, consilier psihologic