Cat spatiu sa-i acorzi iubitului fara a te indeparta de el
La inceput, toate relatiile amoroase urmeaza un tipar universal valabil: vreti sa petreceti cat mai mult timp impreuna, sa faceti toate activitatile impreuna, sa nu fiti despartiti nicio secunda, iar cand jobul va „separa” gandul sta tot la persoana de care esti indragostita. E o etapa normala, frumoasa, plina de emotie si de iubire, o etapa prin care orice cuplu sanatos din punct de vedere emotional trece.
Fluturasii in stomac nu mai sunt atat de activi cu timpul, iar nevoia de a petrece tot timpul liber impreuna incepe sa se estompeze usor. Asta este de asemenea parte din normalitatea fiecarui cuplu. Nu inseamna ca iubirea dispare, ci pur si simplu, trebuie sa intelegem ca intr-un cuplu sunt doi indivizi cu personalitati diferite, cu anturaje diferite si cu hobby-uri diverse. Pentru a pastra tonica relatia si pentru a evita instalarea monotoniei, recomandat este ca fiecare partener sa isi urmeze pasiunile, sa iasa ocazional in oras fara partener, sa petreaca timp constructiv si in alta parte decat in cuplu.
Cum poti imbina relatia de cuplu cu timpul doar pentru tine
Un factor extrem de important intr-o astfel de conjunctura este situatia in care locuiti sau nu impreuna. Daca locuiti impreuna este destul de dificil sa pleci stiind ca partenerul tau nu are planuri, dar daca va sincronizati, o iesire de genul asta face mult bine. Va ajuta sa aveti subiecte noi de discutie, sa va reconectati la voi ca si individ, sa va intoarceti cu mai mult dor si drag in bratele persoanei iubite. Cheia aici este cumpatarea. Atunci cand timpul departe de partener ti se pare mai interesant si asteptat cu nerabdare, atunci putem discuta despre o problema serioasa de cuplu. Astfel de distantare duce incet, dar sigur catre o despartire.
In situatia in care nu locuiti impreuna, lucrurile stau mult mai simplu. Timpul petrecut departe de partener este mult mai extins, astfel lipsa activitatilor comune nu mai este atat de apasatoare.
Semnalele de alarma la care trebuie sa reactionezi rapid
Este minunat atunci cand intr-un cuplu se gaseste linia de plutire in ceea ce priveste activitatile comune si cele individuale, dar cateodata, intr-o relatie ce nu este perfect consolidata, aceasta distantare de dragul timpului petrecut departe de partener, poate duce la grave probleme de cuplu ce pot fi observate prin urmatoarele comportamente:
- Partenerul este distras, mereu cu ochii in telefon. Daca schimbarea este notabila, intelept este sa ii spui care iti sunt grijile si sa discutati despre ele ca doi adulti responsabili ce sunteti;
- Devine recalcitrant si pare deranjat de prezenta ta. In astfel de context, este clar ca timpul petrecut cu tine i se pare o corvoada, nu ii mai place si vrea sa scape de tine. Cel mai probabil, separarea este urmatorul pas;
- Isi face planuri fara sa te mai consulte si de cele mai multe ori, te trezesti singura, fara sa stii unde pleaca. Este evident ca felul in care te face sa te simti nu este o prioritate pentru el;
- Nu te invita niciodata sa ii cunosti prietenii. De cele mai multe ori, oamenii care fac asta au un comportament total diferit fata de cel pe care il stii tu.
In concluzie, ca tot din viata noastra, echilibrul este cheia succesului. Activitatile individuale ar trebui sa aduca numai avantaje in relatia de cuplu, sa va ajute sa cresteti, sa evoluati impreuna, nicidecum sa fie subiect de cearta si neintelegeri. In cazul in care fiecare iesire se lasa cu reprosuri, tensiune, nemultumiri, singura solutie e sa discutati direct aspectele ce va deranjeaza. Numai asa puteti modifica aspecte din comportamentul vostru inspre bunastarea relatiei.
Citeste si Traiul in doi. Sfaturi care sa te ajute atunci cand te muti cu iubitul
Text: Lupu Florentina-Natalia, consilier psihologic