Cate jucarii cumparam copiilor?
Nu se poate sa nu fi auzit in jurul tau parinti care se plang de volumul impresionant de jucarii aflat in camera micutului lor si de cererea acestuia continua de a acumula cat mai multe. Ei se ghideaza dupa principii de genul: „Destul am suferit eu, lasa sa aiba el de toate” sau „Sa aiba tot ce e mai bun, sa nu duca lipsa de nimic. Aceste criterii de multe ori nici nu sunt constientizate. Uimirea parintilor apare cand constata ca cei mici nici macar nu sunt multumiti de cadourile primite, si cu cat au mai multe (si mai scumpe) cu atat isi doresc mai multe.
De ce un copil cu camera plina de jucarii va fi mai degraba imbufnat decat fericit?
Jucariile transmit mesaje si comunica valori. Prin intermediul jucariilor copiii invata despre lumea inconjuratoare si despre ei insisi. Pot invata, de asemenea, cate ceva despre relatia pe care o au cu parintii lor. Unii parinti incearca sa compenseze lipsa timpului de calitate petrecut cu copilul lor prin achizitionarea de bunuri materiale – jucarii, hainute, dulciuri… Bucuria de a primi o jucarie noua este de scurta durata, nu poate umple golul lasat in inima micutului de parintele absent si de aceea ei isi doresc din ce in ce mai multe. Inca un factor important care contribuie la dorinta copiilor de a avea cat mai multe jucarii este presiunea exterioara. Reclamele la care sunt expusi zilnic cu jucarii viu colorate si atragatoare ii fac sa isi doreasca sa fie in pas cu moda.
Cum cumparam jucarii?
Parintii intelepti stiu ca un copil nu are nevoie de un munte de jucarii pentru a se dezvolta armonios. Jucariile au doua roluri importante de care ar trebui sa tinem cont atunci cand cumparam jucarii. In primul rand, au un rol emotional, de a produce o surpriza placuta copilului si un rol educativ, de a stimula dezvoltarea psihologica a copilului. Ar fi bine sa nu oferim copilului prea des jucarii pentru nu a ii rapi placerea imensa de a primi jucaria mult dorita. De asemenea, un dar pretios pe care il putem face copiilor ar fi sa ii invatam sa astepte si sa nu primeasca ce isi doresc la prima bataie din picior. Astfel, jucariile mult asteptate vor fi mult mai investite emotional si au un risc mai mic de a fi aruncate intr-un colt al camerei. Spunandu-i copilului nu la cererile lui nerealiste, sau mai asteapta, il vom pregati mai usor pentru viata reala.
Care sunt beneficiile aduse copiilor de un numar mai redus de jucarii?
- Copiii devin mai creativi, inventeaza mai multe jocuri si isi folosesc mai mult imaginatia.
- Cresc abilitatile de concentrare a atentiei. Cand au foarte multe jucarii, trec de la una la cealalta cu prea mare usurinta.
- Se imprietenesc mai usor cu ceilalti copii, sunt mai generosi, impart mai usor jucariile. Acest lucru ii va ajuta mai tarziu sa stabileasca relatii de prietenie autentice.
- Sunt mai putin materialisti, apreciaza valoarea jucariilor si, ulterior, valoarea banilor. Copiii cu prea multe jucarii sunt si cei care le strica mai repede.
- Copiii devin mai perseverenti, suporta mai usor frustrarile si privatiunile si au un respect mai mare fata de sacrificiile facute de parinti.
- Se joaca mai mult in aer liber, indragesc natura si sunt mai deschisi catre activitati fizice.
- Au o inclinatie mai mare catre lectura, scris si arte. Copiii cu jucarii mai putine se vor indrepta mai usor catre carti, pictura, muzica si vor avea abilitati mai crescute de comunicare cu ceilalti de de intelegere a emotiilor.
Text: Psiholog Dana Comanescu