Cate operaţii de cezariana poate suporta corpul unei femei?
Fiecare interventie chirurgicala repetata, in cazul de fata operatia cezariana, este supusa unui risc mai mare de complicatii decat cea anterioara. Studiile de specialitate arata ca riscul de complicatii creste exponential dupa a treia interventie prin operatie cezariana, iar incercarea de nastere vaginala dupa trei operatii cezariene anterioare nu este recomandata. Cu toate acestea, cercetatorii nu au stabilit un numar exact de operatii cezariene considerate sigure.
Desi este greu de stabilit cate operatii cezariene repetate sunt „prea multe”, este general acceptat ca riscurile si gradul de complicatii cresc exponential cu fiecare noua interventie. Fiecare organism este diferit si reactioneaza diferit postoperator. Pot exista complicatii grave inclusiv la a doua cezariana din cauza aderentelor extinse, asa cum poate sa nu existe nicio dificultate din punct de vedere operator la a sasea cezariana.
Totusi, studiile au demonstrat ca pacientele cu multiple operatii cezariene in antecedente asociaza un risc mai mare pentru:
- Complicatii date de tesutul cicatricial la nivelul uterului si organelor pelvine invecinate – dupa fiecare interventie chirurgicala apar aderente (benzi de tesut cicatricial) ce pot ingloba organele pelvine. Desi post operatie cezariana extinderea aderentelor poate varia, existenta unor aderente extinse cu inglobarea epiploonului, vezicii urinare si chiar a anselor intestinale pot face extrem de dificila o noua interventie abdominala, asociind un risc crescut de sangerare si lezare a organelor pelviene invecinate, precum si prelungirea timpilor operatori. De asemenea, aderentele pot duce la ocluzii intestinale, stranguland practic ansele intestinale. Dificultate privind abordul abdominal precum si a manevrelor intraoperatorii duc la cresterea incidentei accidentelor intraoperatorii iatrogene, inclusiv de lezare a fatului.
- Lezarea vezicii urinare si a anselor intestinale – din punct de vedere anatomic exista o zona de intima aderenta a vezicii urinare la segmentul inferior al uterului. Desi rar intalnite, accidentele intraoperatorii de lezare a vezicii urinare in cadrul timpul operator de decolare chirurgicala a acesteia de pe uter, pot exista. Riscul de lezare a vezicii urinare creste cu fiecare operatie cezariana repetata, decolarea devenind din ce in ce mai dificila din cauza tesutului cicatricial extrem de dens ce se formeaza postoperator intre vezica urinara si uter.
- Cresterea riscului de hemoragie – riscul de hemoragie este crescut pentru nasterile prin operatie cezariana comparativ cu nasterile vaginale. Acest risc creste cu numarul de operatii cezariene repetate ducand la un risc mai mare de a se ajunge la histerectomie de necesitate (extirparea uterului pentru a controla hemoragia) in conditiile in care viata pacientei este pusa in pericol . De asemenea poate creste necesitatea transfuziilor de sange.
Conform unui studiu, riscul de histerectomie de necesitate este de 0.65% dupa prima operatie cezariana si creste la 2.41 % dupa a patra cezariana.
- Aderente anormale ale placentei – antecedentele de interventii chirurgicale repetate la nivelul uterului asociaza un risc crescut de implantare anormala a placentei. Operatia cezariana in antecedente asociaza o incidenta crescuta de aparitie a placentei anormal inserate – placenta accreta – implantarea profunda a placentei in peretele uterin sau placenta praevia –placenta acopera orificiul cervical intern.
Conform unui studiu, riscul de placenta accreta creste de la 0.24% dupa o operatie cezariana la 2.13% dupa a patra cezariana si merge pana la 9%.
De asemenea, recuperarea postoperatorie poate fi mai dificila dupa interventii chirurgicale repetate. Unele studii citeaza un risc crescut de endometrioza la nivelul cicatricii uterine post interventii chirurgicale repetate la nivel uterin.
Atat nasterea prin operatie cezariana cat si nasterea pe cale vaginala prezinta riscuri si posibile complicatii, atat pentru mama cat si pentru fat. Decizia modalitatii de nastere ramane la latitudinea medicului obstetrician in functie de particularitatile fiecarui caz in parte si dupa punerea in balanta a riscurile si a posibilelor complicatii ce pot aparea.
Desi exista multiple cazuri de paciente cu interventii repetate pentru nastere prin operatie cezariana si studiile de specialitate nu au resit sa stabileasca un numar ideal de interventii considerate sigure, medicii sunt rezervati daca se depaseste numarul de 3 interventii prin operatie cezariana.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie