Câteva sfaturi care să te ajute să depășești perioadele de extenuare
Oboseala pe care o resimți, atât mental cât și fizic, este o consecință a mai multor probleme cu care te confrunți. Una dintre ele ar putea fi aceea că nu apuci să te odihnești suficient, oricât de mult ți-ai dori să devină un obicei. Stresul social combinat cu un program prea încărcat la serviciu ar putea fi încă două dintre problemele cărora eșți nevoit să le faci față zi de zi.
Există posibilitatea să îți placă foarte mult ceea ce lucrezi și să nu simți asta ca pe o povară. Este și aici însă o latură ascunsă, și anume aceea că pasiunea cu care faci totul te poate determina să uiți cât de multe ore petreci lucrând. Dacă ceea ce ai de făcut implică și efort fizic, trebuie să ai grijă la ce nivel duci totul. Atunci când ajungi la epuizare, organismul începe să nu te mai asculte. Ca să poți funcționa normal, constant, și să reușeșți să termini ceea ce îți propui, ai putea avea în vedere câteva lucruri.
Ascultă-ți organismul și ia o pauză
Dacă alegi să te faci că nu înțelegi ceea ce îți spune corpul tău, suficient de multă vreme, afecțiunile nu vor întârzia să apară. Faptul că ai ignorat toate acele semnale te-a adus la starea de extenuare și este momentul să înveți să acorzi atenția cuvenită sănătății tale. Trebuie chiar să devină o prioritate, iar atunci când îți vei reveni în formă, este important să nu uiți să menții ritmul în funcție de noua perspectivă pe care o ai.
Ai ajuns la epuizare probabil și pentru că nu ai știut când să iei câte o pauză. Ei bine, acum eșți nevoit să iei una prelungită. Obligatorie și suficientă, încât sistemul tău nervos să aibă timp să revină la o funcționare normală. Va fi imposibil să te poți recupera eficient fără o pauză de la orice te-a adus la extenuare. S-ar putea să nu fie o conjunctură favorabilă unei pauze, însă trebuie să constienziezi faptul că dacă nu faci asta acum, vei avea mult mai mult de pierdut.
Regimul alimentar trebuie să sufere și el anumite modificări
În perioada în care organismul își revine, este recomandat ca alimentația să fie aleasă cu grijă. De asemenea, e bine să avem grijă și la cantitatea de mâncare și felul în care o consumăm. În loc de două sau trei mese consistente în fiecare zi, ideal ar fi să mâncăm chiar și de cinci sau șase ori, însă cantități mai mici. Foarte important, evită pe cât de mult posibil zahărul.
Va trebui ca alcoolul și tutunul să fie printre primele la care vei fi nevoit să renunți pentru a te putea recupera după un episod de epuizare fizică și psihică. Trebuie să renunți și la fast-food, așa că nu va fi ușor. Va trebui să treci printr-un proces de vindecare, la propriu, de aceea este bine să știi ce opțiuni ai și să le folosești. Printre alte alternative, foloseste-te de vitamine și suplimente.’
Nu uita de sprijinul pe care ți-l pot oferi oamenii apropiați
Atunci când ai ajuns la extenuare, starea de spirit pe care o ai este una care te poate determina să te închizi în tine. Nu ai chef să discuți despre asta și oricum ți se pare că nu ar fi nimeni interesat. Ar trebui să încerci să depășești totuși acest stadiu, pentru că lucrurile pot sta și altfel. Un sfat bun ar fi să permiți accesul în viața ta celor dispuși să te ajute, indiferent că este vorba despre familie sau despre prieteni.
Nu uita că există și oameni care pot să îți ofere ajutor specializat. Profesionișți care au studiat cauzele și efecte epuizării și care știu cum să atenueze efectele acesteia. Evident, nu este vorba doar de un consult sau despre o ședință. Ideal ar fi să auzi mai multe păreri pentru a-ți putea forma una corectă, la rândul tău.
Dacă extenuarea este inclusiv fizică, a face sport nu este o variantă de luat în calcul. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să ieși la plimbare sau să nu încerci puțin stretching acasă. De asemenea, chiar dacă forma în care eșțt nu îți oferă motive de bucurie, nu uita să mai râzi totuși din când în când. Încearcă o comedie bună dacă nu găsești în altă parte ceva amuzant. Fă acele schimbări necesare, renunţă la tot ceea ce te-a adus la epuizare, chiar dacă asta înseamnă să îți modifici serios sistemul de valori și perspectiva asupra vieții.