Cauze ale avortului spontan
Avortul spontan reprezintă pierderea sarcinii înainte de 24 de săptămâni de gestație, produsul de concepție nefiind capabil să se adapteze la mediul extern. Incidența avortului spontan este crescută în primul trimestru de sarcină (cca 80-90% din avorturile spontane) și, de obicei, este implicată o etiologie embrionară.
Tabloul clinic al avortului spontan este reprezentat de apariția sângerărilor vaginale abundente, durere pelvină și, de multe ori, eliminarea spontană de fragmente de țesut ce reprezintă resturi ovulare. Examenul clinic este, de obicei, sugestiv și este confirmat de examenul ultrasonografic care poate releva retenția produsului de concepție, hematometrie sau cavitatea uterină liniară, în cazul în care produsul de concepție a fost expulzat complet (eveniment caracteristic sarcinilor cu vârstă gestațională mică).
Pentru că ştim că îti dorești tot ce este mai bun și vrei să fii mereu la curent cu informații practice despre sănătatea ta și a copilului tău, Farmaciştii Catena îti recomandă cardul Mama și Copilul care îti oferă posibilitatea de a achiziționa suplimente, dermatocosmetice și parafarmaceutice, cu până la 25% REDUCERE, atât pentru mămici, cât și pentru femeile care se pregătesc să ramână însarcinate. În plus, posesoarele cardului se pot bucura de broșura Mama și Copilul, publicație editată de Tonică Group și oferită gratuit.
În cazul în care avortul spontan este complet (are loc eliminarea completă a produsului de concepție), nu este necesar în mod uzual tratamentul sau intervenția medicală sau chirurgicală, pacienta fiind însă monitorizată periodic pentru prevenirea apariției complicațiilor.
Avortul spontan complet apare de obicei în cazul sarcinilor cu vârstă gestațională mică
Totuși, de cele mai multe ori, pacientele se prezintă cu avort incomplet, caz în care la examenul ultrasonografic se constată retenție de resturi ovulare intrauterine. Avortul incomplet asociază, de obicei, metroragie în cantitate considerabilă și alterarea stării generale. De asemenea, riscul infecțios este crescut. Avortul incomplet efectuat necesită intervenție medicală și efectuarea chiuretajului uterin în scop hemostatic și evacuator.
Cauzele avortului spontan
Din păcate, în peste 50% din cazuri nu poate fi identificat un factor etiologic cauzator al avortului spontan, acestea fiind încadrate în clasa avorturilor spontane idiopatice. Din restul cazurilor de avort spontan, anomaliile cromozomiale reprezintă cea mai comună cauză de avort spontan în primul trimestru de sarcină, fiind responsabile în proporție de 50-65% din cazuri. Trisomiile reprezintă circa jumătate din cazurile de anomalii genetice asociate avortului spontan. Factorii teratogeni pot fi, de asemenea, implicaţi în etiologia avortului spontan asociat primului trimestru, aceste cazuri fiind însă greu de centralizat.
Printre alte cauze importante ale avortului spontan se numără cele materne: cauze genetice (vârsta maternă este direct proporțională cu riscul de anomalii genetice) sau anomalii de tract genital: defectele congenitale, în special septul uterin, sunt asociate cu un risc crescut de avort spontan; fibroamele uterine reprezintă cauza importantă de infertilitate și avort spontan; incontinența cervico-istimica este responsabilă pentru avorturile spontane recurente.
Patologia maternă este, de asemenea, foarte importantă. Bolile cronice decompensate − diabetul zaharat, lupusul eritematos sistemic, HTA preexistentă sarcinii necontrolate sau greu controlabilă medicamentos, bolile tiroidiene, sindromul antifosfolipidic − comportă un risc crescut de avort spontan.
Studiile de specialitate demonstrează că pacientele obeze au un risc mai mare de avort spontan în primul trimestru de sarcină.
Infecțiile cu Rubeolă, Cytomegalovirus, Toxoplasma, malaria și infecțiile vaginale bacteriene sunt citate în literatura de specialitate printre factorii de risc ai avortului spontan.
Factorii exogeni cum ar fi tutunul, consumul cronic de alcool, consumul de droguri, consumul de cofeină în exces cresc exponenţial riscul de pierdere a sarcinii, precum și riscul de complicații materne și fetale pe termen lung.
De asemenea, vârstele extreme ale mamei, precum și vârsta paternă avansată joacă un rol important în etiologia avortului spontan.