Cauze ale sangerarilor intre menstruatii
Sangerarea intre menstruatii trebuie sa constituie un factor alarmant pentru paciente, deoarece prezenta acestora poate ascunde patologii cu implicatii deosebit de grave la nivelul aparatului genito-urinar. In functie de momentul aparitiei si de cantitatea raportata de catre pacienta medicului ginecolog, ce are in evidenta pacienta, aceasta poate decide conduita medicala si managementul terapeutic al patologiei medicale ce genereaza sangerarea.
Orice sangerare oricat ar fi de redusa din punct de vedere cantitativ este importanta asadar pentru medicul ginecolog, deoarece il determina pe acesta sa efectueze consultul ginecologic suspectand ca si sediu al sangerarii mucoasa uterina si in functie de rezultatul inspectiei vizuale, de rezultatul tuseului vaginal si al analizelor ce implica starea colului uterin medicul poate identifica cu o mai mare precizie cauza posibila a sangerarilor intre menstruatii.
Cauze frecvente ale sangerarii intre menstruatii
- Cea mai frecventa cauza a sangerarii intre menstruatii poate fi secundara aparitiei formatiunilor tumorale la nivelul vaginului, cat si la nivelul uterului. In anumite situatii, cauza sangerarilor dintre menstruatii poate fi secundara dezvoltarii unei formatiuni tumorale cum ar fi cancerul de col uterin, cancerul ovarian sau fibromul uterin etc.Toate aceste situatii sunt mai frecvent raportate in special dupa varsta de 30 de ani pana la debutul menopauzei.
- Hiperplazia endometriala este drept cauza a sangerarilor intre menstruatii in aproximativ 12 % din totalul hemoragiilor manifestate la debutul perimenopauzei. Au fost raportate cazuri in care pacientele ce aveau implantate dispozitive intrauterine montate in scop medical sau preventiv conceptiei si care in timpul unor manevre sau secundar unui act sexual, au mobilizat dispozitivele intrauterine de la locul implantarii rezultand in acest mod un sediu de sangerare intre doua menstruatii.
- Uneori infectiile vaginale netratate conform principiilor si recomandarilor medicale, pot fi drept sursa a sangerarii intre 2 menstruatii.
- Terapia cu anticonceptionale poate duce la aparitia unei sangerari neasteptate, atunci cand vorbim de un contraceptiv pe care femeia si-l administreaza haotic sau nu respecta indicatiiile medicului ginecolog.
- Dezechilibrele hormonale pot genera o sangerare intre doua menstruatii, astfel ca la baza acestora sta stresul ca factor principal, cat si patologiile endocrinologice. Daca in urma consultului ginecologic medicul constata existenta polipilor la nivelul mucoasei ce tapeteaza aparatul genital feminin, medicul trebuie sa informeze pacienta despre evolutia posibila in timp a polipilor, care se pot manifesta cu simptomatologie insotita de sangerari.
- Posibile evenimente traumatice ce implica sfera aparatului genitourinar,existenta interventiilor chirurgicale ce implica atat aparatul genitourinar cat si anexele (ovarele, trompele uterine) pot fi drept cauza a sangerarilor intermenstruale. Astazi, in secolul medicinii moderne si al utilizarii antibioticelor cu succes a scazut rata sechelelor si inflamatiilor cronice ce afecteaza aparatul reproducator feminin si care erau insotite deseori de sangerari ce se puteau manifesta clinic intre doua menstruatii.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Citeste si Metroragiile disfunctionale sau sangerarea uterina anormala
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie