Cauze si remedii pentru bebelusii care refuza sanul
Pentru ca laptele matern este alimentul perfect si ideal pentru bebelusi, este usor de inteles de ce alaptarea sau alimentarea la biberon cu lapte matern este importanta si de ce trebuie sustinuta si incurajata.
Chiar daca pare simplu, cel putin in terorie, alaptarea poate sa fie unul dintre cele mai dificile lucuri de facut, chiar si pentru femeile care nu se afla la primul copil, din cauza faptului ca fiecare bebelus are particularitatile sale si pentru ca organismul mamei poate reactiona diferit de la o sarcina si de la o nastere la alta.
Cand se incepe alaptarea?
Initierea alaptatului se recomanda a fi facuta cat mai repede dupa nastere, in primele 4-6 ore, fiind de asemenea recomandata evitare administrarii de formula de lapte, cu exceptia unor cazuri limitate, in care alaptarea nu este posibila. Capacitatea stomacului nou-nascutilor este mica in primele zile de viata, alaptarea pornind de la 5-7 ml la nastere si ajungand la 20 ml dupa inca trei zile. Acesta este motivul pentru care mituri precum cel ca mama nu produce suficient lapte sau ca dureaza mult timp dupa nastere pentru instalarea lactatiei, sunt false. Corpul mamei produce atata lapte cat ii este necesar celui mic, capacitatea stomacului nou-nascutului si cantitatea de lapte secretata de sanul mamei urmand sa creasca in tandem.
Cu toate acestea, exista bebelusi care refuza mai tarziu alaptarea. Iata cateva dintre cele mai frecvente cauze si solutii pentru aceasta situatie:
De ce unii bebelusi refuza sanul? Cauze si remedii:
- Bebelusul nu reuseste sa se cupleze corect la mamelon. In corelatie cu senzatia de foame, acest impediment duce la disconfort pentru bebelus, care incepe sa asocieze momentul alaptarii cu unul neplacut. Incercati sa discutati cu medicul ginecolog sau cu un consiler in alaptare, inca din timpul sarcinii, despre pasii corecti pe care sa ii urmati atunci cand incepeti sa alaptati. Un consult clinic al sanilor este si el recomandat.
- Cel mic are nasul infundat. Respiratia la bebelusi se face aproape exclusiv pe nas pana la varsta de 1 an. In aceste conditii, cel mic va refuza sa suga la san sau la biberon daca nu are caile respiratorii libere. Toaleta zilnica a nasului cu ser fiziologic si mentinerea unei umiditatii intre 40-50% in camera bebelusului, previne aceste neplaceri.
- Fluxul de lapte din san este prea abundent pentru ca cel mic sa ii faca fata. Daca trece prea mult timp intre doua mese sau intre doua sedinte de muls, atunci laptele poate curge mult prea repede sau in cantitate prea mare din san, iar bebelusul se poate ineca, si ulterior refuza sanul. In acest caz, incercati sa mulgeti si sa depozitati din lapte inainte de alaptare, pentru a mai goli sanul.
- Intoleranta sau alergie la un compus al laptelui matern, cel mai adesea fiind vorba de erori din dieta mamei. Frecvent este de vina proteina din lapte de vaca consumat de mama ca atare sau consum excesiv de derivate din lapte de vaca, proteina acestui lapte fiind alergena pentru copii cu varsta sub un an. Se recomanda efectuarea unei probe prin inlaturarea sau limitarea aportului de proteina din laptele de vaca si reintroducerea alaptatului. In cazul altor compusi pe care bebelusul nu ii tolereaza, reactiile pot aparea in primele sase ore de la ingestia laptelui matern.
- Utilizarea de catre mama a unor parfumuri puternice, geluri de dus sau detergenti de haine intens parfumati, creme si solutii la nivelul sanului. Acestea sunt de evitat pe tot parcursul alaptarii. De asemenea, este necesara toaletarea sanului o singura data pe zi, altfel se inlatura uleiurile naturale produse de catre glande speciale din jurul mamelonului, uleiuri ce au rol in protectia sanului impotriva ragadelor si servesc ca si stimul olfactiv pentru a stimula apetitul bebelusului.
- Bebelusul se afla in timpul unui episod acut de boala. Cele mai frecvente sunt raceala simpla, otita acuta, afectiunile digestive.
- Refluxul gastroesofagian este o alta cauza pentru care bebelusul poate sa refuze nu doar sanul ci si alimentatia in general, din cauza durerii resimtite dupa fiecare masa. O pozitie inclinata la 30 – 45 grade in timpul mesei si 30 de minute dupa fiecare masa, poate preveni un astfel de disconfort.
- Durere la nivelul gurii bebelusului, cauzata de infectii ale mucoasei bucale sau de aparitia unor posibile afte. Pentru evitarea unor astfel de situatii, se recomanda toaleta zilnica a gurii, pe limba, gingii si interiorul obrajilor.
Citeste si Intoleranta bebelusului la laptele matern
Text: Alexandra Barzan, medic pediatru