Cauzele actului sexual dureros
Dispareunia reprezinta actul sexual dureros cauzat de probleme medicale sau psihologice, durerea aparand chiar si inainte ori in timpul sau dupa actul sexual. Este mai frecventa la femei.
Femeile pot avea dureri la nivelul vulvei, in interiorul vaginului sau la nivelul abdomenului inferior. Intelegerea caracteristicilor durerii ofera date asupra naturii acesteia si ajuta la identificarea cauzelor potentiale.
Exista femei care au experimentat mereu dureri in timpul actului sexual. Altele incep sa simta durere in timpul actului sexual dupa o accidentare sau infectie sau ciclic cu menstruatia. Uneori, durerea se intensifica in timp, alteori ramane constanta.
Frica de durere poate amplifica disconfortul. Chiar si dupa ce sursa originala de durere a disparut, femeia poate simti durere pentru simplul motiv ca se asteapta la durere. Frica si stresul psihologic pot deveni cauze de sine statatoare ale dispareuniei.
Care sunt cauzele dispareuniei?
La femei, cauzele comune includ:
1. Nasterea – actul sexual poate fi dureros timp de cateva saptamani sau luni dupa nastere.
2. Traumatisme sau interventii chirurgicale.
3. Variatiile anatomice, precum resturi himenale, septuri vaginale, hipoplazie a introitului si prolaps uterin pot contribui la disconfort.
4. Cauze hormonale – endometrioza sau adenomioza.
5. Uscaciunea vaginala – acest lucru poate fi cauzat de menopauza prin vaginita atrofica sau de lipsa unei lubrifieri corespunzatoare in timpul actului sexual. Deficitul de estrogeni este o cauza deosebit de comuna de atrofie vaginala in randul femeilor aflate la menopauza. Problema uscaciunii vaginale este adesea raportata de femeile care alapteaza. Pentru femeile supuse radioterapiei pentru boli maligne pelviene, dispareunia severa este frecventa din cauza atrofiei peretilor vaginali si sensibilitatii lor la traume.
6. Conditii care cauzeaza durere de lunga durata la nivelul vulvei, vezicii urinare sau pelvisului. Acestea pot include:
– o afectiune denumita vulvodinie. Vulvodinia este un diagnostic de excludere in care femeia prezinta dureri vulvare generalizate sau localizate, poate fi constanta sau resimtita doar atunci cand este provocata.
– o afectiune denumita cistita interstitiala. Pacientii pot lupta cu durere a vezicii urinare si disconfort in timpul sau dupa actul sexual. Pentru barbati cu cistita interstitiala, durerea apare la momentul ejacularii si se concentreaza la varful penisului. Pentru femei, durerea apare de obicei in ziua urmatoare ca rezultat al spasmului dureros al muschilor pelvini.
– o afectiune denumita durere pelvina cronica, ce reprezinta suferinta in zona subombilicala care dureaza 6 luni sau mai mult.
7. Prezenta unor formatiuni care ocupa spatiu in pelvis, precum chist ovarian, fibrom uterin sau diferite tumori care pot provoca dureri profunde.
8. Infectiile vaginale sau urinare.
Infectiile vaginale sau de tract urinar inferior cu Candida, Chlamydia, Trichomonas Vaginalis, herpes au tendinta de a provoca dureri superficiale. Infectiile colului uterin sau trompelor uterine, cum ar fi boala inflamatorie pelvina, au tendinta de a provoca dureri mai profunde.
9. Afectiuni dermatologice care intereseaza sfera genitala.
10. Motive de natura psihologica.
11. Anticonceptionalele.
Tratamentul pentru dispareunie depinde in principal de tratarea cauzei. Dupa diagnosticarea corecta, unul sau mai multe tratamente pentru cauze specifice pot fi necesare.
Text: Dr. Tania Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie