Cauzele anxietatii de nuditate
Anxietatea de nuditate a mai fost numita si gymnofobie (termen care provine din limba greaca: „gymnos” – gol si „phobos” – frica) sau nudofobie, care inseamna teama de nuditate. Aceasta teama include fie ingrijorarea de propria nuditate, de a te afla nud in anumite situatii, fie ingrijorarea de a arata o parte a corpului gol altei persoane, sau ambele. In general, modestia, rusinea, pudoarea, un anumit grad de seriozitate sau reticenta influenteaza comportamentul de evitare a nuditatii chiar si in situatii private, insa teama reala de nuditate califica o anumita problema psihologica atunci cand frica este dincolo de controlul cuiva sau interfereaza cu viata de zi cu zi si conduce la o tulburare de anxietate.
O persoana care sufera de anxietate de nuditate va avea un comportament usor bizar ca urmare a faptului ca va recurge la masuri extreme pentru a-si ascunde pielea si forma corpului. Teama conduce la simptome fiziologice si psihologice cum ar fi: dificultati de respiratie, accelerarea respirartiei, batai neregulate ale inimii, transpiratii, greata si sentimente generale de teama sau groaza atunci cand se confrunta cu situatia in care este nevoie sa-si expuna corpul sau sa-si vada o parte a corpului expusa altor persoane. Unele persoane experimenteaza aceasta stare aproape tot timpul, la alte persoane aceasta teama apare doar ca raspuns la anumiti stimuli.
Cauzele anexietatii de nuditate
Aceasta stare de anxietate poate fi cauzata de o anxietate generala vizavi de sexualitate sau de temerea survenita in urma perceperii corpului propriu drept unul inferior fizic comparativ cu altele sau, la alte persoane, teama de faptul ca goliciunea reprezinta o mare vulnerabilitate, iar pe acest fond neprotejat si expus se poate intampla ceva nedorit. De cele mai multe ori, temerile si fobiile sunt create de inconstient ca un mecanism de protectie. Este posibil ca persoana cu o astfel de anxietate sa fi fost supusa in experienta sa de viata la anumite incidente care i-au creat un adevarat disconfort psihologic sau sentimente de jena. Mai mult decat atat, posibilitatea ca la un moment dat in trecutul persoanei sa fi existat un eveniment legat de nuditate ne conduce la ideea unei traume emotionale si, implicit, la aceste comportamente de evitare. Insa nu numai acesti factori reali pot declansa o astfel de stare, ci si simplul fapt de a urmari un film sau un serial tv sau simpla observare a unor comportamente dezinvolte de atractie sexuala intre persoane cunoscute care nu se potrivesc gradului de sensibilitate a persoanei pot induce astfel de stari. De asemenea, familiile conservatoare sau anumite credinte religioase influenteaza astfel de comportamente sau le limiteaza. Pe acest fond apar credinte irationale ale persoanei si sentimentele de vinovatie, iar spargerea cercului vicios devine aproape imposibila fara tratament adecvat.
Tratamentul psihologic
Psihoterapia cognitiv-comportamentala ajuta la intelegerea fondului si a provenientei temerilor persoanei, la intelegerea mecanismului de functionare, la efectele negative asupra stimei de sine si inadaptarea sociala, iar prin tehnicile specifice poate duce la amelioarea simptomelor si chiar remiterea completa (chiar daca in patul conjugal se intampla ca persoana sa fie anxioasa cu privire la dezgolirea trupului, cu un sot iubitor si ingaduitor, aceasta teama poate fi depasita progresiv, insa, in situatii impuse de vacante petrecute la mare sau la strand impreuna cu un grup de prieteni, a purta un prosop acoperitor tot timpul si/sau hainele de strada chiar pe tarmul marii pot fi interpretate ca bizare).
Text: Ionela-Janina Sabou – psiholog