Cauzele durerilor abdominale la cei mici
Durerea abdominala este unul dintre cele mai frecvente simptome intalnite la copil, aproape toti copiii resimtind durere abdominala la un moment dat in copilarie. Se considera ca fiind durere abdominala orice durere resimtita de la nivelul stomacului, in jos si pana la nivelul pubisului. Cel mai frecvent, copiii acuza durere difuza si in apropierea ombilicului.
Atunci cand durerea este simtita si copilul este suficient de mare pentru a comunica, incurajati-l sa va descrie ce simte: daca durerea este localizata sau generalizata (se simte in peste jumatate de abdomen), daca este constanta sau colicativa (incepe si se termina brusc, in mod repetitiv, este adesea intensa) si daca se asociaza si cu alte simptome. In cazul bebelusilor care nu pot inca sa vorbeasca, o schimbare a starii generale cu aparitia plansului inconsolabil, iritabilitate, scaderea poftei de mancare si aducerea genunchilor catre piept sugereaza cel mai frecvent durere abdominala.
Cauzele durerilor abdominale:
- Excesul de gaze in tractul digestiv;
- Constipatia;
- Intolerantele sau alergiile alimentare;
- Durerea cauzata de inflamatia ganglionilor intraabdominali in cadrul unui episod de infectie de cai respiratorii superioare;
- Refluxul gastroesofagian sau durerea din gastrita;
- Durerea din cadrul unui episod infectios acut digestiv;
- Colicile la nou-nascuti si bebelusii mici;
- Durerea psihogena, declansata de emotie, anxietate, frica.
Exista, desigur, si cazuri in care durerea abdominala este simptomul dominant al unei afectini care nu trebuie neglijata. Atunci cand durerea este din ce in ce mai intensa, persista mai mult de 24 de ore, nu scade in intensitate, se asociaza cu febra inalta, diaree si varsaturi care nu se opresc sau duce la rigidizarea abdomenului, este bine sa va adresati cat de repede unui medic.
Cel mai frecvent poate sa fie vorba despre:
- Apendicita acuta;
- Invaginatie intestinala;
- Litiaza vezicii biliare;
- Ulcer al stomacului sau duodenului;
- Torsiune de ovar sau testicul;
- Infectie inalta de tract urinar;
- Puseu de acutizare a unei boli inflamatorii intestinale.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru