Cauzele febrei la bebelusi
Febra este o crestere anormala a temperaturii, ca raspuns al corpului la interactiunea cu factori biologici. Febra este semn al unei boli, si nu o boala in sine. De aceea, este necesar sa fie depistata cauza acesteia. Aparitia febrei este data si controlata de sistemul nervos central. Temperatura normala a corpului depinde de varsta, momentul zilei, gradul de activitate si alti factori.
In functie de varsta, temperatura normala este:
- intre 0 si 28 de zile – nou-nascuti − normal intre 36,5 si 38,0 grade C;
- sugari intre 1 si 3 luni − intre 36,5 si 38,0 pana la 38,2 grade C;
- intre 3 si 36 luni, normalul variaza intre 36,5 si 38,0 grade C;
- copii mai mari de 36 de luni au temperatura normala intre 36,0 si 37,8 grade C.
Metode de masurare a temperaturii:
- temperatura intrarectala este egala cu temperatura centrala. Este recomandata ca metoda de masurare a temperaturii la nou-nascuti si sugarii mici;
- temperatura in axila este putin mai scazuta decat cea centrala, recomandata incepand cu varsta de cateva luni;
- temperatura orala − in gura, cu 0,6 grade mai mica decat cea centrala. Se poate utiliza acelasi tip de termometru ca si cel pentru axila. Se recomanda a se utiliza de la varsta la care copilul poate coopera pentru o astfel de masuratoare;
- temperatura la nivelul timpanului, citita cu ajutorul undelor infrarosii, masoara cantitatea de caldura de la nivelul timpanului. Se poate utiliza de la orice varsta, temperatura citita fiind putin sub valoarea celei centrale.
Metode nerecomandate de masurare a temperaturii:
- termometre incorporate in suzete;
- termometre banda pentru frunte;
- termometre incorporate in alte tipuri de electronice sau electrocasnice, chiar daca sunt dedicate copiilor.
Pentru ca febra face parte din raspunsul natural al corpului, atunci cand are loc un proces inflamator, exista studii care evidentiaza ca febra ar putea avea rol in lupta organismului impotriva unor infectii bacteriene sau virale. Printre „beneficiile” febrei s-ar putea numara faptul ca o temperatura mai mare in corp are efect pozitiv asupra activitatii sistemului imun si ar putea in acelasi timp sa scada rata de inmultire a virusurilor, ciupercilor sau bacteriilor in organism. Pe langa disconfortul cauzat, febra oboseste organismul, solicitand suplimentar aparatul cardiovascular, cat si plamanii.
Cauzele aparitiei febrei la copii
Cauza aparitiei febrei este aproape in fiecare caz rezultatul interactiunii organsimului cu un agent patogen – bacterie, virus, ciuperca. Acesta intalnire declanseaza in orgasnism o cascada de semnale din partea sistemului imun, cu eliberare in organism a multor substante chimice. Rezultatul final este stimularea centrului de reglare a temperaturii din creier, cel care coordoneaza ritmul de producere si eliberare a caldurii.
Pentru ca febra este un semn de boala, si o nu boala in sine, este important sa se cerceteze cauza febrei. Infectiile cauzatoare de febra pot afecta oricare din aparatele organismului.
Infectii cauzatoare de febra la copii:
- infectii de cai respiratorii superioare si inferioare;
- infectii din sfera ORL;
- infectii de tract urinar;
- infectii sistemice la nou-nascuti.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru