Cauzele febrei la copii si bebelusi
Temperatura normala a corpului este mentinuta cu ajutorul hipotalamusului, parte a creierului ce contine centri de termoreglare, care controleaza echilibrul dintre caldura produsa de catre corp (predominant prin procese metabolice) si modul in care ea se elimina (prin piele si plamani).
Temperatura depinde de varsta, momentul zilei, gradul de activitate al copilului si alti factori.
In functie de varsta, temperatura normala este:
- intre 0 si 28 de zile – nou-nascuti – normal intre 36.5 si 38.0 grade C.
- sugari intre 1 si 3 luni intre 36.5 si 38.0 pana la 38.2 grade C.
- intre 3 si 36 luni normalul variaza intre 36.5 si 38.0 grade C.
Variatiile patologice (adica in afara normalului) ale temperaturii sunt fie hipotermia (temperatura sub cea normala) sau hipertermia si febra (temperatura peste cea normala). Bebelusii si copiii mici sunt mult mai predispusi catre hipotermie, fata de adolescenti si adulti, din cauza unei suprafete corporale mai mari in raport cu greutatea mica si o rezerva mai mica energetica. In cazul in care copilul a fost expus la temperaturi scazute, tremura, este palid sau vanat, are vorbirea ingreunata, miscari reduse si greoaie este important sa fie dus de urgenta la o unitate sanitara unde sa primesca ingrijiri medicale de urgenta.
Hipertermia, entitate diferita fata de febra este o variatie patologica a temperaturii centrale, peste sau egala cu valoarea de 40 grade C, din cauza expunerii prelungite la temperaturi ridicate. Fata de febra, in hipertermie exista o diferenta intre temperatura corpului si gradul de control al hipotalamusului, acesta din urma fiind depasit si incapabil sa mai regleze termperatura corpului. Hipertermia este si ea o urgenta a starii de sanatate a copilului si trebuie tratata ca atare.
Febra este o crestere anormala a temperaturii centrale, ca raspuns direct biologic la anumite modificari din organism. De cele mai multe ori febra este raspunsul organismului in fata unei infectii, efectul unui proces inflamator, al unei boli.
Exista insa o particularitate interesanta vis-a-vis de nou-nascuti. Acestia pot face febra din cauza deshidratarii, in primele zile de viata, fara ca acest tip de febra sa poata fi corelat cu un proces inflamatos sau cu o infectie.
Cum se masoara temperatura?
Temperatura se masoara intotdeauna corect cu un termometru si nu prin atingere cu mana. Este important de stiut ca temperatura centrala este cea masurata intra rectal sau oral. In general, la temperatura masurata in axila sau la nivelul timpanului se mai adauga 0.5 grade C pentru a estima temperatura centrala. Nu se recomanda folosirea la bebelusi sau copii mici a termometrelor tip suzeta, banda de aplicat pe frunte. Inca nu exista date suficiente care sa sustina daca este sau nu necesara, in general, o scadere imediata a febrei (prin administrarea unui antipiretic) sau daca este bine sa lasam febra sa isi faca datoria.
Copilul febril este de cele mai multe ori agitat, plange, refuza alimentatia, dar poate fi si apatic. Ca si medicamente impotriva febrei, la copii se pot administra antipiretice.
Pana la administrarea de medicamente este foarte important sa retineti ca:
- Pentru a evita supraincalzirea copilului si deci o crestere a temperaturii corpului care nu necesita medicatie, trebuie sa mentineti temperatura din casa intre 22-26 grade Celsius. Atentie si la imbracamintea celui mic (grosime, numar de articole de vestimentatie). Asadar, primul pas corect, dupa masurarea temperaturii cu termometrul, este dezbracarea copilului si remasurarea temperaturii dupa 15 minute.
- La bebelusii mai mari si copii se poate utiliza impachetarea pentru a scadea temperatura, cu un prosop umezit cu apa calduta, aplicat din axile pana la genunchi. Este interzisa utilizarea de spirt, otet, tuica sau alte solutii tip frectie la copii.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 22%.
Text: Dr Alexandra Barzan, medic pediatru