Cauzele hipospermiei
Hipospermia reprezinta o afectare a productiei de sperma si este caracterizata prin existenta unui volum scazut de ejaculat. Hipospermia este definita drept existenta unui volum de ejaculat sub 2 ml. Hipospermia nu trebuie confundata cu alta posibila afectare a productiei de sperma, si anume oligospermia, patologie cu impact mult mai important asupra fertilitatii masculine.
Pe langa posibila afectare a fertilitatii masculine in grade variabile, hipospermia poate cauza si probleme psihologice si scaderea stimei de sine. Din cauza volumului redus, spermatozoizii au sanse mai scazute de a fecunda ovocitul. Totusi, mentinerea unei concentratii de spermatozoizi corespunzatoare, chiar si intr-un volum scazut, poate preveni aceasta problema.
Un individ ejaculeaza in mod normal intre 2 si 6 ml de sperma la o singura ejaculare
Cantitatile care nu se incadreaza in acest interval pot determina probleme de fertilitate. Daca volumul de ejaculat este sub 2 ml de sperma, aceasta afectare poarta numele de hipospermie, pe cand un volum mai mare de 6 ml poarta numele de hiperspermie. Trebuie mentionat inca o data ca hipospermia nu trebuie confundata cu oligospermia, care se defineste printr-un numar scazut de spermatozoizi in lichidul seminal ejaculat. Prima se refera la cantitatea totala de lichid seminal ejaculat, iar cea de-a doua, strict la numarul de spermatozoizi din ea.
Cauzele hipospermiei
Cauzele hipospermiei pot fi multiple. Un volum ejaculat scazut poate fi determinat de existenta unei patologii ce afecteaza veziculele seminale sau ductele ejaculatorii. O astfel de patologie poate fi reprezentata de varicocel sau existenta unui chist.
Ejacularea retrograda reprezinta o alta afectiune care poate duce la un volum ejaculator redus. Cantitatea de lichid seminal si spermatic secretata, in loc sa ajunga la exterior, prezinta un traiect retrograd catre vezica urinara. Ejacularea retrograda reprezinta o cauza importanta de infertilitate masculina.
Existenta diferitelor infectii (de exemplu, prostatite) sau anomalii hormonale poate, de asemenea, sa contribuie la reducerea volumului ejaculat. Asocierea hipospermiei cu oligospermia reprezinta o cauza importanta de infertilitate masculina.
Diagnosticul hipospermiei
Volumul spermatic poate fi evaluat si de pacient, insa diagnosticul trebuie confirmat de catre medicul urolog, in urma realizarii unei spermograme si a unei spermoculturi. Aceasta analiza este efectuata pentru a evalua diversi parametri ai ejaculatului, incercand sa se stabileasca si cauzele care pot sta la baza afectiunii. Tratamentul este ghidat in functie de patologia de baza. Infectiile genitale beneficiaza de tratament antibiotic + antifungic. Existenta unor formatiuni pseudotumorale sau defecte la nivelul canalelor ejaculatoare poate necesita interventii chirurgicale pentru corectarea defectului. Nu in ultimul rand, pentru formele grave se apeleaza la tehnicile de reproducere asistata si la bancile de donatori de sperma.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie