Cauzele libidoului scazut
Faptul ca sexul aduce nenumarate beneficii sanatatii este deja cunoscut. Starile depresive sunt atenuate, stresul este resimtit mai putin acut, iar caloriile sunt „arse” mai rapid. Studiile au demonstrat ca barbatii au un libido de doua ori mai mare decat femeile. Femeile isi ocupa mintea cu fantezii sexuale cam de 10 ori pe zi, in timp ce barbatii, de 19 ori. Principala problema sexuala a barbatilor nu este pierderea dorintei sexuale, ci disfunctiile erectile. De aceea, pierderea libidoului nu este principala preocupare a reprezentantilor de sex masculin, ci mai degraba problemele de erectie.
Interesul pentru sex
Interesul pentru sex este intr-o stransa corelatie cu hormonul numit testosteron atat la barbati, cat si la femei. Chiar daca mult timp s-a crezut ca estrogenul este singurul responsabil de dorinta sexuala, cercetarile din ultima perioada au revelat importanta testosteronului in cresterea interesului fata de sex. Secretia lui este influentata de varsta, atingand nivelul maxim intre 20 si 30 de ani si diminuandu-se treptat dupa aceasta varsta cam cu 1% pe an. In perioada ovulatiei, nivelul testosteronului este foarte crescut, iar in saptamana anterioara menstruatiei, apetitul sexual este cel mai scazut. Ideea potrivit careia libidoul scade la menopauza este gresita. In realitate, nivelul testosteronului creste si, implicit, dorinta sexuala va fi mai mare. Scaderea estrogenului impiedica, de fapt, desfasurarea in conditii optime a vietii sexuale deoarece produce uscaciunea vaginala. Exista studii care sustin ca exista o legatura intre lungimea degetului inelar al unei persoane si nivelul testosteronului. Cu alte cuvinte, daca in perioada intrauterina am fost expusi la o cantitate mare de testosteron, inelarul nostru este mai mare decat indexul si avem o viata sexuala mai bogata.
Cauzele psihologice ale libidoului scazut
Din punct de vedere evolutionist, libidoul este motorul fiintei sexuale, cel care ne indeamna catre perpetuarea speciei. Cauzele psihologice ale scaderii libidoului, precum stresul, nefericirea, teama, pot semnala ca organismul nostru este intr-o perioada nefasta procreerii. Dincolo de asta, dorinta sexuala a femeii se bazeaza pe interactiunea mai multor factori cum ar fi: istoricul si experientele ei de viata, sentimentul de bunastare emotionala, intimitatea si increderea in partener, valorile ei si calitatea relatiei din prezent.
Stresul pare a fi cauza cea mai frecventa a scaderii libidoului. Atunci cand suntem stresati perioade mai lungi de timp, organismul nostru secreta cortizol, un hormon care inhiba dorinta sexuala. Oboseala este si ea un factor care conduce frecvent la scaderea libidoului. Lipsa somnului „adoarme” hormonii care starnesc apetitul sexual.
Problemele in cuplu saboteaza semnificativ viata sexuala activa. Certurile frecvente dintre parteneri diminueaza dorinta sexuala. Cel putin in cazul femeii, apropierea afectiva, increderea, sentimentul de siguranta si comunicarea reprezinta elemente de baza pentru stimularea apetitului sexual. Furia, ura, certurile dese distrug atractia, uneori pentru totdeauna. Asadar, creierul este cel mai mare organ sexual.
Stilul de viata intervine si el in diminuarea dorintei sexuale. Lipsa miscarii fizice si a activitatilor relaxante, mancatul la ore tarzii suprasolicita organismul si taie apetitul sexual.
Cauze fizice care pot afecta libidoul
Alcoolul si drogurile influenteaza in mod negativ libidoul. Afectiuni medicale, cum ar fi hipertensiunea, bolile coronariene, anemia, hipotiroidismul, hiperprolactinemia, obezitatea, scad apetitul sexual. Medicamentele antihipertensive, antidepresive, antihistaminice inhiba regiunile din creier responsabile cu dorinta sexuala. Pastilele anticonceptionale, chimioterapia sau tratamentul pentru HIV deregleaza secretia hormonilor sexuali. Interventia chirurgicala la nivelul sanilor, aparatului genital afecteaza functia sexuala si imaginea corporala.
Text: Psiholog Dana Comanescu