Cauzele sangerarii in timpul actului sexual
Sangerarea vaginala aparuta in timpul actului sexual sau imediat dupa, in conditiile in care femeia nu se afla la menstruatie, poarta numele de sangerare postcoitala. Aceasta problema poate aparea atat in segmentul de viata fertil cat si in menopauza. Orice sangerare postcoitala trebuie sa traga un semnal de alarma si sa ghideze pacienta catre un consult ginecologic de specialitate.
Cauzele sangerarii postcoitale
Prima etapa in diagnostic este excluderea unui cancer cervical sau vaginal care poate da sangerari postcoitale. Daca testul Babes-Papanicolau este normal, iar la examenul cu valve nu se observa o leziune evidenta care sa duca cu gandul la existenta unei neoplazii, atunci trebuie vizate alte patologii si cauze de aparitie a sangerarii.
Infectiile vaginale repetate si netratate pot favoriza aparitia unei sangerari postcoitale. Mucoasa devine infiltrata, edematiata, friabila, iar in urma frictiunii produse in cadrul actului sexual, poate sangera usor. Germenii vizati sunt: chlamydia, gonoreea, trichomoniaza, candidoza etc.
Polipii cervicali pot fi, de asemenea, cauza de sangerare vaginala. Acestia reprezinta proliferari ale mucoasei si sunt foarte bine vascularizati, in consecinta pot sangera atat la contact, cat si spontan. De obicei, sunt benigni, insa in timp au risc de degenerare maligna.
Implanturile endometriozice aflate la nivelul colului pot provoca si ele sangerare in urma contactului sexual.
La nivelul colului uterin sau vaginului pot exista formatiuni tumorale fibromatoase care pot sangera atat in urma contactului sexual cat si spontan. Un caz aparte il reprezinta fibromul uterin acusat prin col. Practic, este vorba despre un fibrom uterin intracavitar cu un pedicul mult alungit, care coboara din uter si se exteriorizeaza prin canalul cervical.
Alte cauze de sangerare postcoitala pot fi: frictiune intensa in timpul actului sexual, lubrifiere scazuta a vaginului, mucoasa vaginala atrofica din cauza nivelului scazut de estrogeni din menopauza etc. Cauzele aparitiei unei sangerari postcoitale sunt multiple si variate. Orice sangerare anormala trebuie sa atraga atentia pacientei si sa o conduca catre un consult de specialitate.
Cele mai multe femei care experimenteaza aceste simptome sunt speriate de existenta unui cancer genital. Riscul de aparitie a unui cancer genital inainte de 40 de ani este relativ mic, insa aceasta posibilitate nu trebuie exclusa niciodata. Paradoxal insa, multe dintre paciente nu se prezinta la medic tocmai din teama de a nu afla ca au un cancer. Aceasta atitudine este complet eronata, pentru ca, descoperit intr-un stadiu incipient, un cancer poate fi tratat.
Diagnostic si tratament
Medicul ginecolog va efectua o anamneza amanuntita care vizeaza stabilirea antecedentelor patologice si a factorilor de risc. Este vizat trecutul ginecologic, obstetrical, antecedente de infectii vaginale repetate, cunoasterea existentei unei patologii anume, boli asociate, tratamente in curs / cronice, contraceptie orala etc. Examenul de specialitate vizeaza identificarea sursei sangerarii.
Se elimina ca sursa localizarea rectala sau urinara si se inspecteaza cu atentie zona vulvara, introitul vaginal (pot exista leziuni de continuitate), peretii vaginali si colul uterin. La examenul cu valve se identifica existenta sangerarii la contact, daca sangerarea provine din interiorul canalului cervical, secretii vaginale asociate, existenta de polipi cervicali sau alte formatiuni tumorale care ar putea explica sangerarea. La femeile aflate la varsta fertila trebuie exclusa existenta unei sarcini. In acest scop se va efectua testul de sarcina +/- betaHCG. De asemenea, se pot lua probe pentru identificare BTS si examen Babes-Papanicolau (daca nu il are efectuat). In cazul in care nu se identifica sursa sangerarii, se poate face ecografie transvaginala pentru identificarea unei patologii uterine. Grosimea endometrului poate impune efectuarea unui chiuretaj biopsic. Tratamentul este ghidat in functie de cauza depistata.
Infectiile vaginale vor fi tratate corespunzator. Pentru sangerarile aparute pe mucoasa atrofica la pacientele in menopauza se poate administra tratament cu estrogeni local pentru troficizarea mucoasei vaginale. Polipii cervicali vor fi extirpati chirurgical, de asemenea, formatiunile tumorale fibromatoase.
Suspiciunea de cancer invaziv nu trebuie sa intarzie interventia in virtutea asteptarii unui rezultat de test Papanicolau, sau in baza unor teste anterioare normale. Investigatiile trebuie continuate urgent.
Text: Dr Andreea Stavri
medic specialist obstetrica-ginecologie