Ce acceptăm și ce schimbăm în această perioadă
Situația pandemică pe care generația actuală o experimentează aduce schimbări majore pe termen lung, iar fiecare gestionează această perioadă cum poate mai bine. Pentru unii e o perioadă de înflorire spirituală, în timp ce pentru alții, este o corvoadă, un coșmar din care pare că nu se mai trezesc. Nesiguranța zilei de mâine, frica de moarte sau îmbolnăvire, teama de necunoscut, dezinformarea, toate fac această perioadă să fie una de adaptare, de schimbări, de ajustări.
Care sunt cele mai notabile schimbări în pandemie?
Cea mai considerabilă schimbare e aceea că nu se recomandă adunările mari de oameni, iar în situația în care sunt permise, se recomandă purtarea măștii de protecție, păstrarea distanței, așa că socializarea face to face este zguduită din temelii. Fără petreceri, concerte, nunți, botezuri, spectacole, festivaluri. Extroverții sunt afectați mai mult decât introvertiții pentru că ei adoră să fie în centrul atenției, să iasă în evidență, iar acum nu prea mai pot face asta, cel puțin nu în public numeros.
Un aspect de notat e că în această perioadă, se face o trecere accelerată către viața digitală. E drept, procesul era deja în desfășurare, dar acum este aproape finalizat. Școala se face online, multe joburi se desfășoară acum de acasă, aspect cu avantaje și dezavantaje. Persoanele atehnice au trebuit să recupereze rapid, bunicii au devenit experți dacă vor să păstreze legătura cu nepoții.
În această perioadă este încurajată introspecția, rezolvarea treburilor mult amânate, concentrarea atenției asupra familiei, în special asupra copiilor. Din păcate este o perioadă în care mulți oameni își pierd serviciul și se luptă cu dificultăți financiare, iar asta îi poate forța pe unii să se reinventeze, iar pe alții să se simtă copleșiți și să clacheze.
Ce acceptăm și ce schimbăm în această perioadă?
Este clar că trebuie să acceptăm această etapă așa cum este ea și să ne concentrăm asupra soluțiilor, nu să picăm în capcana victimizării. Pentru început trebuie lucrat puțin la felul în care ne raportăm la situația în care ne aflăm. Boli au existat de când lumea și pământul, iar minunații cercetători au găsit leacuri sau măcar metode de a le încetini evoluția tuturor, pe rând.
Ce putem face noi? Putem să avem grijă în a respecta normele de igienă, putem evita spațiile aglomerate, putem căuta noi pasiuni în care să investim și de asemenea e fundamental să căutăm soluții pentru a ne fi bine nouă și familiei noastre, fără ca lucrurile să degenereze.
Trebuie să acceptăm existența restricțiilor impuse, dar nu trebuie să lăsăm aceste limitări să lase impresia că viața e fără bucurii. Bucuria se găsește în tot ce ne înconjoară, trebuie doar să deschidem ochii și să vedem ce putem face pentru a ne acomoda mai ușor.
Trucuri pentru a găsi o fărâmă de echilibru
Este fundamental să ne găsim un ritm propriu în această perioadă atipică, iar pentru asta, putem apela la câteva trucuri:
- Faceți un program strict. Somnul, masa, activitățile educative, activitățile recreative, sportul, într-o zi există timp pentru toate cu puțină organizare eficientă. În plus, un program organizat nu lasă timp pentru gânduri nocive.
- Setează-ți obiective. Cărți de citit, cursuri on-line de urmat, proiecte artistice și creative, reorganizare în casă, program sportiv de urmat. Acum e timpul pentru toate.
- Vorbește zilnic cu o cunoștință cu care nu mai păstrai legătura în mod normal. Acum suntem la un click distanță de oamenii aflați departe de noi și e momentul ideal să reluăm legătura. Cu toții avem nevoie de asta. Un fost coleg de muncă, un fost coleg de școală, o prietenă din tinerețe, cu oricine poți schimba câteva vorbe.