Ce afectiuni ascund sangerarile post menopauza?
Menopauza este definita drept oprirea permanenta a menstruatiei in urma pierderii activitatii foliculare ovariene. Menopauza instalata natural reprezinta un diagnostic retrospectiv stabilit dupa 12 luni consecutive de amenoree (lipsa menstruatiei) pentru care nu s-au gasit alte cauze medicale patologice sau fiziologice.
Perioada care precede instalarea efectiva a menopauzei poarta numele de perioda perimenopauzala si se poate extinde pe parcursul a mai multi ani, fiind guvernata de cicluri menstruale neregulate. Odata instalata menopauza (conform definitiei), orice sangerare vaginala aparuta este considerata anormala si poate atrage atentia asupra existentei anumitor afectiuni ce trebuie investigate in cel mai scurt timp posibil printr-un control de specialitate.
Cauzele aparitiei unei sangerari vaginale in menopauza
Cauzele aparitiei unei sangerari vaginale in menopauza sunt multiple. Unele pot sta la baza unor tulburari trofice ce apar in mod natural odata cu instalarea menopauzei, pe cand altele pot sta la baza unor patologii maligne, caz in care diagnosticul precoce si tratamentul corect sunt esentiale. Identificarea sursei de sangerare este, de asemenea, importanta. Sangerarea poate avea localizare la nivelul peretilor vaginali, colului uterin sau intracavitar, dar poate exista si o sursa de sangerare rectala sau urinara, ce poate fi interpretata gresit de catre pacienta drept sangerare vaginala. Examenul clinic si paraclinic de specialitate poate identifica in mod corect sursa sangerarii.
Cauzele benigne de sangerare vaginala in menopauza cel mai frecvent intalnite sunt reprezentate de atrofia mucoasei vaginale, polipi de endocol sau endometriali, traumatisme locale sau fibromatoza uterina.
- Atrofia mucoasei vaginale
Cea mai comuna cauza de sangerare vaginala postmenopauzala este reprezentata de atrofia mucoasei vaginale. Aceasta apare in urma scaderii dramatice a nivelului de estrogen din organism ce duce la subtierea mucoasei vaginale, aceasta fiind insuficient perfuzata. Mucoasa devine astfel mai friabila si uscata, ducand la disconfort vaginal crescut, senzatie de uscaciune, usturime si sangerari din cauza microlaceratiilor locale.
- Polipii de endocol
Polipii de endocol sau de endometru reprezinta formatiuni pseudotumorale benigne ce pot sangera spontan. Polipii exteriorizati in aria orificiului cervical extern pot fi supusi traumatismelor locale in timpul actului sexual, determinand aparitia sangerarii. Desi sunt formatiuni benigne, intr-un procent mic din cazuri pot degenera malign, astfel incat conduita presupune extirparea lor.
- Fibroamele uterine
Fibroamele uterine cu componenta intracavitara pot fi, de asemenea, sursa de sangerare in menopauza.
Cauzele maligne de sangerare in menopauza sunt reprezentate de cancerul vaginal, cancerul de col uterin si cancerul de endometru.
Hiperplazia endometriala (ingrosarea endometrului) poate duce la sangerari vaginale. Acesta este, de obicei, un diagnostic stabilit in cadrul consultului ginecologic pentru identificarea cauzei sangerarii. Hiperplazia endometriala cu atipii netratata corespunzator poate duce la dezvoltarea cancerului de endometru.
Diagnostic si tratament
Orice sangerare aparuta in menopauza, indiferent de cantitate, fie ca se prezinta sub forma de sange rosu cu/fara cheaguri sau secretie rozata sau maronie, trebuie sa aduca cat mai repede posibil pacienta la consultul de specialitate.
Examenul clinic va fi completat de ecografia transvaginala pentru evaluarea dimensiunilor si ecostructurii organelor genitale interne. In functie de caz, se poate recomanda completarea investigatiilor cu biopsie de endometru, biopsie de col sau histeroscopie diagnostica. Tratamentul va fi ghidat in functie de patologia in cauza.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie