Ce ai fi vrut sa stii inainte de casatorie
Casnicia – statutul social la care multa lume aspira inca din copilarie, aceasta comuniune sociala, vine la pachet cu o serie de beneficii, dar si de responsabilitati. Desi de multe ori casnicia este idilizata, trebuie sa intelegem ca in definitiv, este doar o relatie asumata in fata statului si a Bisericii. Daca relatia nu functioneaza, nici casnicia nu o va face.
Iata cateva aspecte despre care trebuie sa tii cont daca urmeaza sa te casatoresti:
- Casatoria nu salveaza o relatie. Daca esti intr-o relatie ce pare ca nu mai functioneaza, sa nu crezi nicio secunda ca nunta va schimba ceva! E drept ca pentru cateva saptamani dupa nunta puteti fi ametiti de statutul de sot sau sotie, dar aceasta senzatie trece rapid cand partenerii isi dau seama ca nu schimba practic nimic in modul de interactionare. Din contra, presiunea organizarii nuntii perfecte poate provoca extrem de multe conflicte si chiar poate sa faca un cuplu sa se desparta. Pentru o relatie functionala, de calitate, casatoria poate reprezenta pragul in care maturizarea e constientizata, astfel aducand un mare plus relatiei.
- Te casatoresti pentru ca asa simti, nu pentru ca trebuie. In orice familie, in orice cerc de prieteni sau cunostinte apare inevitabil intrebarea „Pe cand nunta?”. Aceasta intrebare incalca intimitatea unui cuplu si intra cu bocancii in viata partenerilor. De asemenea, parca familia devine din ce in ce mai insistenta odata ce unul dintre parteneri se apropie de 30 de ani. Pragul acesta este unul inchipuit si nu reprezinta nimic, nu ar trebui sa forteze pe nimeni sa ia o decizie pripita doar pentru ca „trebuie”.
- Casatoria ar trebui sa fie pe viata. In fata altarului sau a ofiterului de la starea civila, cand spui „DA” trebuie sa o faci convins fiind de faptul ca este pentru toata viata. Chiar daca in zilele noastre divortul se obtine mult mai usor decat pe vremuri, totusi nu e ceva dezirabil, ci ceva despre care trebuie sa tii cont atunci cand faci marele pas. Daca pana acum ati fost intr-o relatie ce s-a finalizat si a reinceput de nenumarate ori, o discutie sincera este recomandata pentru a evita situatia stanjenitoare creata de divort. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa divortati daca nu va este bine impreuna, dar procesul este anevoios, mai ales daca vorbim de copii sau proprietati comune.
- Investeste in relatie, nu in nunta. Nuntile spectaculoase, cu sute de invitati au devenit o moda a zilelor noastre. Stresul, grijile, asteptarile uriase pot da un start gresit noii familii, mai ales pentru ca sunt cupluri care fac imprumuturi la banca pentru a fi pe masura asteptarilor autoimpuse sau impuse de familie sau societate. In niciun caz nu trebuie sa pornesti pe drumul casatoriei inglodat in datorii pentru ca pana la urma, nunta este doar o petrecere.
- La bine si la rau. Pana cand moartea va desparte. Nopti nedormite, griji, datorii, conflicte, petreceri, inmormantari, nasteri, situatii tensionate, toate se fac in doi acum, pe termen lung. Orice decizie si ia in familie, iar odata casatorit trebuie sa te gandesti si la partenerul tau. Asta nu inseamna ca un cuplu necasatorit nu poate prin aceleasi experiente, dar casatoria are puterea de a responsabiliza enorm.
- Familia ta, familia mea, familia noastra. Odata semnat certificatul de casatorie, devi unchi, verisor, matusa cu sau pentru persoane pe care inca nu le cunosti. Trebuie sa cunosti micile caracteristici ale familiei extinse pentru a te integra cu success, daca asta e ceea ce iti doresti.
Dupa cum se vede, casnicia este o provocare, un drum complicat, dar plin de satisfactie si implinire, atata timp cat partenerii sunt facuti unul pentru celalalt.
Citeste si 5 tipuri de relatii pe care le poti incerca inainte de casatorie
Text: Lupu Florentina, consilier psihologic