Ce anume afectează imaginea de sine?
Imaginea de sine este produsul felului în care am fost crescuți, a deciziilor pe care le-am luat și a acțiunilor pe care alegem să le întreprindem. E drept, mare parte a imaginii de sine este formată în copilărie, dar se poate modifica și adult fiind, dacă suntem gata să ne înfruntăm temerile și să facem eforturi pentru a deveni mai buni. Pentru a putea începe schimbarea, trebuie să aflăm cauzele de la care am ajuns unde suntem din punct de vedere emoțional, social și relational.
Când se formează imaginea de sine?
Imaginea de sine este, în esență, respectul pe care noi îl acordăm propriei persoane, iar acesta se modifică în funcție de experiențele vieții noastre. Cu toate acestea, temelia imaginii de sine este pusă în mica copilărie, când cuvintele și acțiunile oamenilor de bază în viața celui mic cântăresc mai mult decât ceea ce simte (și încă nu are capacitatea de a sintetiza). Astfel, dacă torni venin în sufletul unui copilaș, îi spui că nu este valoros, că este prostuț, că nu poate face nimic bine, acesta te crede și își însusește această descriere. Ani de terapie și lucru cu propria persoană pot demola această temelie toxică și pot reconstrui ceva mai potrivit, dar în multe cazuri cauzează o viață tristă, împovorată, produce un adult care cu greu își atinge potențialul adevărat.
În schimb, părinții care valorizează copilul, căruia i se oferă o bază bună, realistă, poate ajunge mulțumit cu propria persoană, are șansa de a crește știind că poate realiza multe.
Ce anume afectează imaginea de sine?
Pe lângă felul în care am fost crescuți, aspect de maximă importanță, imaginea de sine mai este afectată și de felul în care noi ne raportăm la propria persoană și la puterea pe care o dăm celorlalți în a ne define pe noi înșine.
În esență, imaginea de sine este respectul pe care ne dăm voie să îl simțim față de noi, iubirea cu care ne tratăm corpul, sufletul și mintea, asta inculuzând, desigur și permisiunea pe care o oferim unor oameni de a ne trata corespunzător sau nu, de aceea, a accepta în viața noastră doar oameni de calitate, oameni care se comport frumos, omenește, este o dovadă de iubire, iar această decizie ne formează o imagine de sine mai bună, realistă.
Din păcate, unii oameni experimentează și situațiile grele, în care ce li s-a spus o viață întreagă despre ei ajunge să îi caracterizeze, și astfel, trăiesc o dublă imagine (adesea opozantă) care consumă multe resurse energetice și aduc, desigur, nefericirea.
Cum facem să îmbunătățim imaginea de sine?
Cum copilăria nu o putem schimba, iar unele alegeri nu le putem șterge, trebuie să ne hotărâm cum și cât intenționăm să lucrăm în prezent pentru viitorul nostru. O imagine de sine sănătoasă, pozitivă, are nenumărate avantaje.
Cum ne îmbunătățim imaginea de sine:
- A vindeca răni vechi, a reclădi evenimente traumatizante, a schimba puțin viziunea, sunt lucrări de consolidare a propriei imagini de sine, de aceea, a lucra cu un specialist nu face decât să deschidă sufletul către iubirea și acceptarea de sine. Ce dar frumos!
- Investește în pasiuni. Dacă este ceva pe lumea aceasta care îți aduce bucurie și o stare generală de bine, nu evita să experimentezi cât de des. A vedea cât de bun ești la o anume activitate crește stima de sine.
- Elimină factorii toxici. Uneori chiar oamenii dragi ne țin în starea de nefericire, ne alimentează anxietatea și fac tot posibilul să ne umilească, așa că eliminați răul din viață. De multe ori, dispariția simptomului vindecă boala și dă timp gazdei să devină imună.
Oricum ar fi, drumul către iubirea de sine este anevoios, cunoaște suișuri și coborâșuri, dar dacă la capătul acestuia se vede acceptarea de sine, merită oricât de greu ar fi!