Ce, cum si cand in contraceptia de urgenta
Contraceptia de urgenta se refera la folosirea unei metode contraceptive, imediat sau cat mai repede posibil de la un act sexual neprotejat sau in urma esecului unei alte metode contraceptive, in vederea preventiei unei sarcini nedorite.
Variante contraceptive de urgenta
Exista doua variante contraceptive de urgenta: medicamentoasa – „pilula de a doua zi” − sau montarea dispozitivului intrauterin (steriletul). Prima varianta este mult mai la indemana, deoarece nu necesita decat administrarea unei pilule (sau doua, in functie de produsul recomandat), insa mai putin eficienta decat steriletul care, pe langa faptul ca ofera contraceptie de urgenta, te protejeaza pe termen lung. Ambele variante necesita o vizita la medicul ginecolog, chiar daca la noi in tara pilulele de a doua zi sunt medicamente OTC (nu necesita reteta).
Eficienta contraceptiei de urgenta
Contraceptia de urgenta este eficienta in conditiile in care sarcina nu este deja implantata la nivelul uterului. Exista mai multe optiuni medicamentoase pentru contraceptia de urgenta: levonorgestrel (rata de esec de 2-3%), mifepristona sau ulipristal (rata de esec de 1,4%). La administrarea in primele 72 de ore de la contactul neprotejat, rata de succes (preventia sarcinii) este de 95% pentru sterilet, 2/3 pentru ulipristal si 50% pentru levonorgestrel.
Steriletul de cupru este cea mai eficienta metoda de contraceptie in urgenta si, in plus, ofera protectie si pentru urmatoarele evenimente de acest gen. Este de evitat la pacientele cu infectie gonococica sau cu Chlamydia, deoarece creste riscul de boala inflamatorie pelvina. Femeile se pot adresa cabinetelor de planning familial. Steriletul este eficient si atunci cand este introdus la 5 zile de la contactul sexual.
Ulipristalul si mifepristona au structuri chimice asemanatoare si fac parte din aceeasi grupa de medicamente (antiprogesteronice). Actioneaza intarziind ovulatia si au efecte asupra endometrului.
Mifepristona asociaza efecte secundare mai putine, insa doza exacta nu este inca stabilita.
Levonorgestrelul se administreaza cat mai aproape de momentul actului sexual neprotejat (in primele 72 de ore) pentru a avea eficienta cat mai mare. Rata de sarcini raportata la ziua in care a fost administrata medicatia hormonala a fost de 0,4, 1,2, 2,7% pentru zilele 1, 2 si, respectiv, 3.
Ulipristalul are avantajul de a-si mentine eficacitatea pana la 120 de ore de la contactul sexual si de aceea este singurul medicament recomandat a fi administrat in intervalul 72-120 ore de la contactul sexual.
Efectele secundare nu sunt notabile, de cele mai multe ori. Cele mai intalnite sunt greata, varsaturile si sangerarile vaginale neregulate. Daca varsaturile apar imediat dupa administrarea pilulelor, trebuie luata in calcul alta varianta de contraceptie. In mod normal (daca nu apare o sarcina), menstruatia ar trebui sa vina conform calendarului, la 10-14 zile de la administrarea pilulei.
Un control de rutina la medicul ginecolog nu este necesar dupa contraceptia de urgenta. Daca insa apar sangerari vaginale abundente, e bine sa mergeti la medic.
Un test de sarcina este recomandat pentru a exclude o eventuala sarcina intrauterina sau extrauterina, la 3-4 saptamani, daca menstruatia nu a aparut sau aveti dureri de burta sau sangerari vaginale.
Daca medicatia contraceptiva esueaza si sarcina apare, nu sunt dovezi care atesta ca aceste pilule au efecte teratogenice. De aceea, este bine sa nu va ganditi imediat la o intrerupere de sarcina si ar trebui sa faceti cateva investigatii inainte.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Dr. Tigoianu Laura, medic specialist obstetrica-ginecologie