Ce efect are ciclul menstrual asupra libidoului?
Menstruația este denumirea unei hemoragii fiziologică, periodice, ce apare la femei și tinere peste 12 ani. De regulă, ciclul menstrual are o perioada temporală variabilă ce poate apărea o dată la 28 de zile (în cazurile normale din punct de vedere clinic) într-o cantitate bine determinată și cu un aspect și miros specific. Această perioadă reprezintă pentru femeia ce prezintă menstruație și viață sexuală activă, un stres în cazul în care ea este încă la perioada pubertății. Dacă există și activitate sexuală asociată în această perioadă, evident că stresul este și mai mare din cauza fricii de stigmatizare socială. Toate aceste particularități scad libidoul, termen ce definește statusul apetitului sexual al femeii. Da, putem discuta despre un apetit sexual crescut al femeilor în perioada ce nu este marcată de prezența menstruației sau riscul de stigmatizare socială este scăzut ( femeia are vârsta cronologică din punct de vedere juridic, aptă pentru întreținerea raporturilor sexuale) .
Contactul sexual pe perioada menstruației
Chiar și în acest context, în cazul în care femeia este conștientă de riscurile asociate unui raport sexual în perioada menstruației, tot nu putem discuta despre un libido crescut în timpul actului sexual. Dacă pe lângă aceste inconveniente menționate anterior adăugăm și faptul că, putem lua în considerare că actul sexual nu se desfășoară în condiții de sterilitate ideale, putem spune cu adevărat că riscurile asociate de contaminare a scurgerilor sangvinolente și, de aici, de degenerare a infecțiilor ce vizează aparatul reproducător feminin sau infecții sistemice este foarte crescut, iar libidoul nu are cum să fie crescut. Dacă femeia conștientizează aceste riscuri asociate actului sexual în timpul menstruației nu putem discuta despre plăcere raportată la desfășurarea actului sexual.
Crește sau scade libidoul pe perioada mentruaţiei?
În cazul în care femeia este majoră din punct de vedere cronologic iar teama de stigmatizare socială dispare și ea nu este dependentă de mediul ce definesc relațiile socio-culturale ce caracterizează conceptul de familie, putem spune că există o oarecare ameliorare a contextului în care putem lua în considerare existența libidoului în timpul actului sexual desfășurat chiar în timpul menstruației, însă femeia trebuie să înțeleagă că riscurile asociate întreținerii raporturilor sexuale chiar în perioada menstruației, sunt același. Un rol extrem de important în această situație este jucat chiar de partenerul sexual al pacientei și anume, acesteia trebuie să i se prezinte principalele riscuri asociate desfășurării actului sexual în perioada menstruației, de aceea partenerul trebuie să înțeleagă că, pentru femeie, perioada menstruației reprezintă o perioadă dificilă din punct de vedere psihologic, din punct de vedere sociologic și din punct de vedere biologic.
De la aceste considerente menționate pot exista și excepții, însă asta nu înseamnă că aceste excepții influențează sau redefinesc condițiile minimale desfășurării unui act sexual, în perioada în care femeia prezintă menstruație.
Farmaciile Catena va recomandă cardul Safe for You, care vă oferă posibilitatea de a achiziţiona produse pentru contracepție și pentru uz feminin cu până la 25% REDUCERE.