Ce efecte au emotiile negative asupra sanatatii
Emotiile negative, ca si cele pozitive sunt naturale, firesti. Pe cat de bine si confortabil ne simtim atunci cand apar emotiile pozitive, pe atat de dificil ne pare sa ne racordam la cele negative, sa le intelegem sau sa le gestionam. Exista destul de multe situatii in jurul nostru care produc emotii negative si ele par greu de gestionat chiar si de cei mai optimisti oameni, care se lupta efectiv pentru mentinerea starii lor de fericire si optimism. Conflictele, convingerile si credintele, grijile cotidiene, relatiile toxice sunt cateva exemple care produc emotii negative.
Cum se identifica emotiile negative ?
Putem destul de usor sa identificam emotiile negative: furia, tristetea, gelozia, ura, inutilitatea, anxietatea etc., emotii resimtite intr-un grad mai mare sau mai mic de fiecare persoana in timpul vietii sale. Oamenii se afla in diferite circumstante, singuri, lipsiti de directie sau scop, coplesiti de sentimente de teama sau de incapacitatea de a gestiona o situatie fara escaladeze un conflict etc. Emotiile negative pot afecta calitatea vietii cotidiene sau pot avea efecte devastatoare si ireparabile pentru sanatatea noastra.
Fiecare emotie stimuleaza un raspuns chimic in corpul nostru
Emotiile pozitive produc hormonii care dau starea de bine, si anume serotonina, dopamina, oxitocina, iar emotiile negative provoaca producerea hormonilor de stres, cortizolul si adrenalina. Atunci cand experimentam stresul acut – care dureaza de obicei timp de 24 de ore sau mai putin si nu intervenim prin mecanisme antistres, situatia se poate agrava si stresul poate deveni cronic. Asa cum am mai spus, emotiile negative sunt firesti, ca si cele pozitive, cu conditia ca ele sa nu persiste, sau sa gasim cai adecvate de gestionare, control sau eliminare. Stresul cronic mentine un nivel de cortizol si adrenalina ridicat in organism pana cand incep sa apara primele semnale fizice de disconfort, durere, in cele din urma manifestandu-se boala. Emotiile negative care tind sa se cronicizeze (individul nu gaseste mecanismele eficiente de a le inlatura sau a le transforma in emotii pozitive) pot afecta sistemul imunitar, adica principalul nostru scut impotriva bolilor. El joaca un rol esential atat in preventia, cat si in tratarea celor mai grave boli, de aceea este necesar sa acordam atentie sanatatii emotionale ca o parte importanta in mentinerea sanatatii fizice. Furia, ambitia, nerabdarea, gelozia si alte emotii negative conduc la o viata emotionala haotica si uneori la incapacitatea persoanei de a se relaxa, de a-si conduce energia spre autocontrol, miscare, activitati recreative.
Efectele negative ale emotiilor asupra sanatatii:
-
Durerile si afectiunile coloanei vertebrale, ale incheieturilor, ale musculaturii;
-
Cancerul;
-
Bolile de inima;
-
Boli pulmonare;
-
Boli gastrice;
-
Boli ale ficatului;
-
Diabetul;
-
Tulburari de somn;
-
Constipatia cronica;
-
Infectii;
-
Sensibilitate la raceli etc.
Controlul gandurilor – un pas important in grija fata de sanatate
«Minte sanatoasa in corp sanatos»
O gandire sanatoasa, pozitiva, da energie si putere. Persoana cu perspective pozitive are cele mai mari sanse sa simta satisfactia. Satisfactia ii da energie sa mearga mai departe, sa-si urmeze visul, sa creada in fortele proprii, sa reuseasca. Banii, frumusetea si statutul pot fi trecatoare. Echilibrul intern inseamna mult mai mult. Persoanele cu perspective negative se pot simti nesatisfacute, persecutate, experimentand furia, invidia, gelozia, ura, frica − emotii sau sentimente care le afecteaza canalizarea energiei si le intuneca perspectivele de dezvoltare.
Mania si ura sunt poate cele mai toxice emotii pe care le putem avea. Furia pe care mintea ta o construieste se resimte atat la nivelul trupului, cat si sufletului, poate afecta organele corpului sau functiile sale, contribuind la inmultirea emotiilor de acest gen si, de asemenea, la inmultirea efectelor negative. Sa invatam sa ne exprimam furia in mod rezonabil este o contributie la sanatatea noastra fizica si mentala, dar cand furia iese de sub controlul tau si arunci cu obiecte, tipi, devii exploziv, risti sa te supui unor tratamente egale din exterior catre tine si sa fii expus la un risc mare pentru boli de inima (tensiune, stres, anxietate, dureri de cap etc).
Mai trebuie stiut ca emotiile negative sunt contagioase, persistente, iar pesimismul, vinovatia, anxietatea sunt declansatoare ale unor modele cognitive foarte rezistente la terapii.
Text: Psiholog Ionela-Janina Sabou