Ce este ADHD?
ADHD este un acronim derivat din limba engleza pentru Attention deficit hyperactivity disorder, adica un sindrom care inglobeaza deficitul de atentie cu tulburarea hiperchinetica. Este vorba despre o tulburare psihiatrica care are impact asupra dezvoltarii neuropsihice a copilului. Copiii afectati de aceasta boala asociaza deficit in controlul atentiei, o modificare in comportamentul inhibitor, impulsivitate, uneori agresivitate si hiperreactivitate necaracteristica varstei. ADHD-ul poate afecta copiii de orice sex, rasa sau etnie, cu toate ca apare mai frecvent la baieti decat la fete. Cauzele pentru aparitia ADHD-ului sunt inca in principal necunoscute, iar o parte dintre paciente pot prezenta simptome pana la varsta de adult. Odata diagnosticat, pacientul trebuie sa inceapa o serie de tratamente care cuprind terapie si consiliere psihologica, modificari ale stilului de viata si medicatie specifica.
Diagnosticul se pune in baza observarii simptomelor asociate cu deficitul de atentie sau cu hiperreactivitatea pe o perioada mai lunga de 6 luni.
Semnele si simptomele des intalnite in ADHD
- Lipsa de atentie asupra unui obiect, persoane sau sarcini. Perioada de atentie dureaza doar cateva minute.
- Se plictisesc repede de lucrurile pe care trebuie sa le faca sau carora trebuie sa le acorde atentie.
- Uita repede indicatiile primite.
- Au dificultati scolare in ceea ce priveste realizarea temelor sau a proiectelor la timp.
- Nu par atenti atunci cand li se vorbeste.
- Nu asimileaza informatiile la fel de repede precum copiii din jurul lor.
- Reusesc mai greu sa urmeze instructiuni pentru indeplinirea unor sarcini.
- Vorbesc mult.
- Sunt nelinistiti, in perpetua miscare, nu reusesc sa stea mult in acelasi loc (in banca la scoala, pe scaun la masa, la film, in masina).
- Nu se descurca bine in locuri linistite sau gasesc mai dificil de efectuat sarcini in medii linistite (ore practice la scoala, muzee).
- In timpul de joaca interactioneaza cu aproape orice apare in campul vizual, acordand unei jucarii sau unui partener de joaca doar cateva clipe, pentru a trece imediat la urmatorul lucru sau urmatoarea persoana vazuta.
- Isi exprima sentimentele in locuri, momente si fata de persoane nepotrivite, fara a remarca ca este ceva gresit. Pot da dovada ce dezinhibitie si nu par sa inteleaga urmarile faptelor lor.
- Mentin cu greu o conversatie, intrerupand frecvent discutia pentru a o ghida in alta directie.
- Pot asocia iritabilitate, agresivitate, toleranta scazuta la stres, oboseala.
Tratamentul copiilor diagnosticati cu ADHD
Copiii diagnosticati cu ADHD mai pot asocia si alte tulburari. Cele mai frecvente sunt tulburari de invatare, de comportament (trec repede de la o stare de spirit la alta, sunt predispusi la aparitia unei tulburari bipolare sau depresive), anxietate, tulburari de somn sau comportament obsesiv-compulsiv.
Tratamentul consta in asocierea dintre unul sau mai multe tipuri de terapie comportamentala cu medicatie stimulanta. Procesul este unul de durata, unii dintre copii urmand sa aiba simptome pana la varsta de adult.
Text: Alexandra Barzan, medic pediatru